Παναπεργία – Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Έκλεισαν δρόμοι - Έξω από το Υπουργείο Οικονομικών - Συγκέντρωση και στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEO)

Σε τρίωρη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα (26/1) από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00 χιλιάδες εργαζόμενοι με αίτημα την επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%. Η απεργία έγινε μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε μεταξύ Συντεχνιών και Εργοδοτών και ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς τις Συντεχνίες για άρση των μέτρων εν μέσω εκλογών και να προχωρήσουν με διάλογο με την νέα κυβέρνηση. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Το ψήφισμα των Συντεχνιών για την Παναπεργία <<<

Από την απεργία επηρεάστηκε ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, τα σχολεία αλλά και η κυκλοφορία, αφού η Αστυνομία θα προχωρήσει με το κλείσιμο δρόμων. Ταυτόχρονα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι κατά την διάρκεια της απεργίας εργάστηκαν κανονικά, αφού η ΕΤΥΚ αν και υποστηρίζει τα αιτήματα, εντούτοις – προς το παρόν - κρατά στάση αποχής από τα μέτρα. Ταυτόχρονα, κλειστό κατα την τρίωρη στάση εργασίας ήταν και το Χρηματιστήριο. 

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία εξωτερικά του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την φωτοελεγχόμενη συμβολή των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, και Μιχαλάκη Καραολή. Στη συνέχεια θα πορευθούν μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, προς το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Συγκέντρωση πραγματοποιείται και στη Λεμεσό. 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

 ωσψδχαδςαδ

ωψεδαδαςδδα

βωψαδςδςαδςδ

ωσψδαςδςαδδας

ωσαεψδςδδςαδδ

 

Τι θα γίνει στο Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο διάστημα κατά το οποίο έχει κηρυχθεί παγκύπρια στάση εργασίας.

To Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της Πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης την Πέμπτη, όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία και ΚΕ.ΠΟ. θα παραμείνουν κλειστά λόγω των απεργιακών μέτρων από 12ː00 - 15ː00. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών που μεταδίδει το ΓΤΠ, όλα τα ραντεβού στα ΚΕ.ΠΟ.  έχουν ακυρωθεί και καλείται το κοινό όπως προβεί σε επαναπρογραμματισμό είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 80002000, είτε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας.  

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, με ανακοίνωση πληροφορεί τους καταναλωτές του ότι το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών (ΤΕΚ) θα παραμείνει κλειστό κατά τη διάρκεια της τρίωρης παναπεργίας, μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, σημειώνει ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, θα λειτουργούν με ομάδες ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία της υδροδότησης.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην παναπεργία η οποία θα αρχίσει η ώρα 12.00 μ.μ. και θα λήξει η ώρα 3.00 μ.μ., το Τμήμα Εξυπηρέτησης του κοινού θα παραμείνει κλειστό μεταξύ των ωρών αυτών, ενώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Συμβουλίου θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Ο Δήμος Λευκωσίας με ανακοίνωση ενημερώνει το κοινό ότι τα Ταμεία του Δήμου, καθώς και οι υπηρεσίες του θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 λόγω της Παγκύπριας Πανσυνδικαλιστικής τρίωρης, προειδοποιητικής στάσης εργασίας για την διαφύλαξη και προάσπιση της Α.Τ.Α.

Ο Δήμος Στροβόλου ανακοινώνει ότι η εξυπηρέτηση κοινού στο Δημοτικό Μέγαρο και στις υπόλοιπες δημοτικές υποδομές θα γίνεται μέχρι τις 11:45 π.μ. το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2023 και απολογείται για τυχόν ταλαιπωρία.

Τι θα γίνει με τους δρόμους

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία στις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, Μιχαλάκη Καραολή, και Λόρδου Βύρωνος, καθώς και η κυκλοφορία σε παρακείμενους δρόμους.

Στο πλαίσιο των απεργιακών μέτρων, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία εξωτερικά του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την φωτοελεγχόμενη συμβολή των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, και Μιχαλάκη Καραολή. Στη συνέχεια θα πορευθούν μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Για την ασφάλεια στις διακινήσεις των πολιτών και των συμμετεχόντων στην απεργιακή εκδήλωση, θα είναι κλειστοί για διερχόμενα οχήματα, από τις 12.00 το μεσημέρι περίπου, μέχρι και την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, οι πιο κάτω δρόμοι:

  • λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη, από τη συμβολή της με την λεωφόρο Γρίβα Διγενή, μέχρι τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Γρηγόρη Αυξεντίου
  • οδός Μιχαλάκη Καραολή, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος
  • λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Κωστή Παλαμά
  • οδός Κωστή Παλαμά, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος
  • λεωφόρος Βύρωνος, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Κωστή Παλαμά, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή

Μέλη της Αστυνομίας θα βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι διερχόμενοι οδηγοί οχημάτων, καθώς και το ευρύτερο κοινό που θα διακινείται στην περιοχή, καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή είναι, ο χώρος παρά την πρώην Αρχιγραμματεία και Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη και Λόρδου Βύρωνος, ο χώρος στάθμευσης της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., παρά τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, όπως και οποιοσδήποτε άλλος χώρος στάθμευσης οχημάτων εξυπηρετεί το κοινό για τις διακινήσεις του στην περιοχή.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφορικά με την προγραμματισμένη, στάση εργασίας μεταξύ των ωρών 12:00-15:00, που έχει εξαγγελθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΥΠΑΝ έχει προωθήσει σχετικές οδηγίες προς τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε να μεριμνήσουν τόσο για την ενημέρωση των επηρεαζόμενων γονέων/κηδεμόνων, όσο και για την ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας:

(α) Κατά τη διάρκεια της εξαγγελθείσας από την ΠΟΕΔ διαμαρτυρίας στον χώρο του σχολείου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 – 13:00, από το διδακτικό προσωπικό.

(β) Κατά την αποχώρηση των παιδιών από τον χώρο του σχολείου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές/μαθήτριες θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00-15:00. Με τη λήξη των μέτρων (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών/τριών, όπως Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία, θα εκτελούνται κανονικά.

(γ) Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Προαιρετικών και Ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων, δεδομένου ότι μετά από σχετική διερεύνηση από τη Διεύθυνση κάθε σχολείου, αυτά θα λειτουργήσουν.

2. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η αποχώρηση κάποιου/ων παιδιού/ών (π.χ. λόγω στάσης εργασίας σχολικών βοηθών/συνοδών, οδηγών κ.λπ.), θα ενημερωθούν από σήμερα οι επηρεαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες, για τη διαφοροποίηση της ώρας μεταφοράς του/των παιδιού/ιών ή για την παραλαβή του/τους από το σχολείο.

3. Για τα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, θα ενημερωθούν από σήμερα τόσο οι ιδιοκτήτες/εργοδότες όσο και οι γονείς/κηδεμόνες για τις προθέσεις του προσωπικού τους και για τις διευθετήσεις που θα γίνουν αναφορικά με τα παιδιά.

Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο ΟΚΥΠΥ, ως ουσιώδης υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης. 

Σε ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρεται ότι, λόγω συμμετοχής των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στην τρίωρη στάσης εργασίας την Πέμπτη, μεταξύ των ωρών 12:00 έως 15:00 το απόγευμα, ο ΟΚΥπΥ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ των ωρών 12:00 έως 15:00, έχουν ακυρωθεί και πολύ σύντομα θα επαναπρογραμματισθούν με προτεραιότητα, ενώ ο οργανισμός απολογείται για τυχόν ταλαιπωρία των ασθενών.

Τι θα γίνει με τα αεροδρόμια

Συνολικά 22 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, επηρεάζονται από την παγκύπρια τρίωρη στάση εργασίας. 

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports «κατά τη διάρκεια της αυριανής παναπεργίας, στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν προγραμματισμένες 9 αφίξεις και 7 αναχωρήσεις, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου 3 αφίξεις και 3 αναχωρήσεις». Οπως σημείωσε, «οι πλείστες πτήσεις έχουν επαναπρογραμματιστεί, με στόχο είτε να φτάσουν νωρίτερα, είτε να αναχωρήσουν μόλις λήξει η απεργία».

Πρόσθεσε ότι «εκκρεμούν ακόμα δύο πτήσεις και περιμένουμε από την αερογραμμή να μας ενημερώσει για τις νέες ώρες, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακύρωση πτήσης». Συνολικά, είπε, «στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου επηρεάζονται περίπου 4.000 επιβάτες, αφίξεις και αναχωρήσεις».

Η κ. Κουρούπη σημείωσε πως «οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ενημερώσει τους επιβάτες για τις νέες ώρες αναχώρησης των πτήσεων. Στην ιστοσελίδα της Hermes Airports στο hermesairports.com υπάρχουν αναρτημένες οι νέες ώρες πτήσεων, ενώ το πτητικό πρόγραμμα είναι επικαιροποιημένο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «όσοι επιβάτες ταξιδεύουν μετά την απεργία, δηλαδή γύρω στις 4 το απόγευμα και έχουν κάνει web check-in, θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τον έλεγχο ασφάλειας όπου θα υπάρχει μια θυρίδα/λωρίδα ανοικτή κατά τη διάρκεια της απεργίας καθώς επίσης και από το διαβατηριακό έλεγχο». Μετά το τέλος της απεργίας, τόνισε, έχουν γίνει διευθετήσεις για να υπάρχει επιπλέον προσωπικό στα αεροδρόμια ώστε το πτητικό πρόγραμμα να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σε περίπτωση, συνέχισε η κ. Κουρούπη, «που κάποιος επιβάτης ταξιδεύει κατά τη διάρκεια των τριών ωρών της παναπεργίας και δεν έχει ειδοποιηθεί από την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα για οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να επιδιώξει να επικοινωνήσει μαζί τους ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να ενημερωθεί πώς επηρεάστηκε η πτήση του».

Είπε ακόμα ότι «ορισμένες πτήσεις που είναι πολύ κοντά στην αρχή και το τέλος της απεργίας, πιθανόν να έχουν κάποιου είδους καθυστέρηση. Ωστόσο, κάνουμε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με την κα. Κουρούπη, «παρά το γεγονός ότι έχουν επαναπρογραμματιστεί οι πτήσεις, έχουμε λάβει διαβεβαίωση από τον Πύργο Ελέγχου ότι σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση και μια πτήση προσεγγίσει την Κύπρο μέσα σ’ αυτό το τρίωρο της απεργίας, τα αεροσκάφη θα προσγειωθούν». Ακόμα, ανέφερε, «οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, παρ’ όλο που θα συμμετέχουν στην απεργία, δεν πρόκειται να αφήσουν κόσμο πάνω στα αεροσκάφη σε περίπτωση που ένα αεροπλάνο φτάσει κατά τη διάρκεια της απεργίας».

Είπε επίσης ότι ολόκληρη η μέρα θα έχει ορισμένα προβλήματα δεδομένου ότι θα υπάρχει μια τρίωρη διακοπή στο πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων της Κύπρου. «Την ίδια ώρα με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν θα υπάρξει ούτε ακύρωση πτήσεων ούτε και μεταφορά επιβατών από μια πτήση σε άλλη και φαίνεται ότι θα ισχύσει ο επαναπρογραμματισμός των πτήσεων», κατέληξε.

Τι είχε προηγηθεί 

Κούσιος: Στην επόμενη κυβέρνηση ο διάλογος για ΑΤΑ

Ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ξεκαθάρισε, ότι αν και η παναπεργία είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη το ζήτημα θα πρέπει να το χειριστεί ο νέος Υπουργός Εργασίας, καλώντας ταυτόχρονα τις συντεχνίες να αναμένουν την νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντα της και να ολοκληρώσουν τον διάλογο για την ΑΤΑ. (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος σε δηλώσεις του για το ζήτημα διερωτήθηκε ποιον θα πιέσουν οι Συντεχνίες, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει σε λίγες ημέρες, τονίζοντας την ίδια ώρα πως δεν μπορεί η κυβέρνηση του να δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση για την ΑΤΑ. (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ).

Πιέζουν τον νέο Πρόεδρο οι Συντεχνίες 

Παράλληλα, συντεχνιακοί κύκλοι, και απαντώντας στις δηλώσεις της κυβέρνησης, ανέφεραν στην Brief πως η παναπεργία θα είναι ένα μήνυμα προς την παρούσα κυβέρνηση και στους εργοδότες, αλλά και την ίδια στιγμή θα είναι και ένα μήνυμα προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι θα διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ). 

Ενημέρωσαν οι εργοδότες για το τι να κάνουν οι επιχειρήσεις 

Από την πλευρά τους, τόσο η ΟΕΒ, όσο και το ΚΕΒΕ ενημέρωσαν τα μέλη τους σχετικά με την παναπεργία, σημειώνοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι, είτε απολαμβάνουν ΑΤΑ, είτε όχι, έχουν δικαίωμα είτε να απεργήσουν, είτε όχι, κάτι που θα πρέπει να διαφυλάξουν.  

Οι εργοδοτιικές οργανώσεις ταυτόχρονα υπενθύμισαν στα μέλη τους πως η καταβολή της ΑΤΑ συνεχίζεται στο 50%, και από το 2,56% αυξάνεται σε 7,03%.

Παράλληλα, οι εργοδότες απηύθυναν έκκληση για ακόμη μια φορά στις συντεχνίες για αναστολή των μέτρων και να προσέλθουν σε νέο διάλογο.