Πάνε αύριο Βουλή οι τραπεζίτες για τις χρεώσεις

Συνεχίζεται η συζήτηση για τις αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Στα βαθιά μπαίνει αυτή τη βδομάδα η συζήτηση για τις αυξήσεις στις χρεώσεις υπηρεσιών που ανακοίνωσαν τα τραπεζικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το θέμα θα βρεθεί εκ νέου, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής αύριο Τρίτη 11/1. Αυτή τη φορά ωστόσο, το παρόν τους αναμένεται να δώσουν και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι ή Ανώτατοι Εκτελεστικοί Διευθυντές των τραπεζών. Όπως γίνεται αντιληπτό, βουλευτές και τραπεζίτες θα βρεθούν τετ α τετ και η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Όπως έχει ανακοινωθεί, στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχουν προσκληθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του ίδιου υπουργείου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Λτδ, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Cyprus Ltd, ο διευθύνων σύμβουλος της Astrobank Ltd, ο διευθύνων σύμβουλος της RCB Bank Ltd, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Cyprus Ltd, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.), των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. 

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απηύθυναν έκκληση προς τους καταναλωτές όπως ζητήσουν από τις τράπεζες τη μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών σε λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να επωφεληθούν του πλαφόν χρεώσεων που περιορίζεται στα €36 ευρώ ετησίως, συμπληρώνοντας πως με βάση τη νομοθεσία δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης σε άλλου είδους λογαριασμούς.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως το διάταγμα που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2020, καθόριζε οροφή στα τραπεζικά τέλη ύψους €36 ετησίως στον Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) ανά καταναλωτή. 

Με τη σειρά του, ο κ. Ηροδότου είπε μεταξύ άλλων πως με βάση τη νομοθεσία,  δεν υπάρχει υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν την ΚΤΚ για τις χρεώσεις και δεν έγινε κάποια παράβαση από τις τράπεζες.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν κατ’ αρχήν ότι οι χρεώσεις που ανακοινώθηκαν συμβαδίζουν πλήρως με το διάταγμα που είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Πέραν τούτου, επισημαίνουν ότι παρέχουν την επιλογή λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (basic account), με το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ να κάνει λόγο για χρεώσεις €36 ανά ημερολογιακό έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (λήπτες ΕΕΕ κτλ.) οι χρεώσεις είναι μηδενικές, όπως προνοεί το διάταγμα.
Σημειώνεται πάντως πως ο κάθε πελάτης μπορεί να έχει βασικό λογαριασμό μόνο σε μια τράπεζα.
Πρόσθετα, αναφέρεται πως η διατήρηση, από πλευράς των τράπεζων, ορίων – ρευστότητας για άμεση χρήση από τους πελάτες τους, έχει, ειδικά αυτή την περίοδο αυξημένο κόστος. Την ίδια ώρα οι τράπεζες προχωρούν σε σοβαρές επενδύσεις σε τεχνολογία έτσι ώστε να εξυπηρετούνται γρηγορότερα και ευκολότερα τόσο οι ιδιώτες πελάτες όσο και οι εταιρίες.

Το θέμα με τις αυξήσεις των χρεώσεων των τραπεζών, αλλά και ευρύτερα θέματα ακρίβειας αναμένεται να τεθεί και από τη ΣΕΚ τη Δευτέρα 10/1 στη συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΕΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση σε ιδιαίτερα έντονο ύφος σε σχέση με τις χρεώσεις των τραπεζών κάνοντας λόγο για χρεώσεις εκτός κάθε λογικής και πραγματικότητας.

Tags
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20927