Πάνε για κλείσιμο 9 στα 10 ξενοδοχεία της Κύπρου

Οι πληρότητες τις τελευταίες εβδομάδες δεν ξεπερνούν το 10% / Χαμένη η φετινή χρονιά, τονίζει ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Βαρύ πλήγμα στον ξενοδοχειακό τομέα επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων τις τελευταίες εβδομάδες να μην ξεπερνούν το 10%, με εξαίρεση τα Σάββατα.

Ως αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται πως θα κλείσει το 90% των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων ανά το παγκύπριο.

Μάλιστα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) αναμένει ότι, ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοικτά να μην ξεπερνά τα 20 σε όλες τις επαρχίες, αφού εκτιμάται πως θα παραμείνουν ανοικτά 5 με 6 ξενοδοχεία στην Πάφο, 3 με 4 στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας και 2 με 3 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ξενοδοχειακός τομέας σκιαγράφησε με δηλώσεις του στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας ότι «η φετινή χρονιά έχει ήδη χαθεί», καθώς και την ανάγκη έγκαιρου προγραμματισμού για την νέα χρονιά.

Η κατάσταση σήμερα
Ειδικότερα και ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ξενοδοχεία, ο κ. Ρουσουνόδης ανέφερε ότι, «η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων έχει ήδη κλείσει, δεδομένης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στις χώρες από τις οποίες αναμέναμε λιγοστή κίνηση».

«Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμούμε ότι το 90% των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων παγκύπρια θα κλείσει. Ήδη, επαναλαμβάνω, αρκετά ξενοδοχεία έχουν κλείσει λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχει ζήτηση και οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές», επεσήμανε.

Κληθείς να πει που κυμαίνονται οι πληρότητες όσων ξενοδοχείων παραμένουν ανοικτά, ο κ. Ρουσινίδης ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν ξεπερνούν το 10% τις καθημερινές. Η εικόνα, συνέχισε, διαφοροποιείται κάπως τα Σάββατα, ημέρα κατά την οποία οι πληρότητες, κυρίως σε ορεινά θέρετρα, μπορεί να φθάσουν το 20% με 30%.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Κυρίως αυτές τις μέρες η μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα ορεινά και πολύ μικρή στα παράλια, με τις περισσότερες κρατήσεις να γίνονται για τα Σάββατα αφού τις Κυριακές οι περισσότεροι φεύγουν από τα ξενοδοχεία», εξήγησε σημειώνοντας ότι θεωρεί πως «το 8% με 10% των ξενοδοχείων που ίσως παραμείνει ανοικτό, εκ των πραγμάτων και λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι αρκετό να καλύψει την όποια ζήτηση μπορεί να προκύψει σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό».

Ερωτηθείς εάν το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων οφείλεται και στην τελευταία απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει 14ημερη καραντίνα στις αφίξεις από Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «η απόφαση αυτή οδήγησε στην ακύρωση πολλών ακυρώσεων από Βρετανούς, αφού και οι πτήσεις είναι πολύ ελάχιστες το τελευταίο διάστημα».

Χάθηκε η φετινή χρονιά-Να επικεντρωθούμε στο 2021
Την ίδια ώρα, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως, «τα προβλήματα των ξενοδοχείων αυξάνονται συνεχώς λόγω του ότι τα πράγματα εξελίσσονται ολοένα και χειρότερα», υπογραμμίζοντας ότι «η φετινή χρονιά χάθηκε εδώ και καιρό» και πως «τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην νέα χρονιά και να δούμε πως το 2021 θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, αν και αναμένουμε πως και πάλι η κατάσταση θα είναι δύσκολη».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για να μην χαθεί και το 2021, υπέδειξε πως «πρέπει κατά την άποψή μας πρωτίστως να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο κατηγοριοποίησης των χωρών, το οποίο θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και στους συνεργάτες μας, τουριστικούς πράκτορες, διοργανωτές ταξιδίων, κτλ. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει μία σταθεροποίηση στο πρωτόκολλο με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατηγοριοποίηση για να καταστεί εφικτός ένας προκαταρκτικός σχεδιασμός για το 2021», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση πολύ πιθανόν να χάσουμε και το 2021 και αυτό θα ήταν καταστροφικό για την βιομηχανία». 

«Συνεπώς επαναλαμβάνω πως επιβάλλεται να γίνει τώρα ένας προγραμματισμός βάσει του οποίου θα κινηθούμε για να καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς», συμπλήρωσε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως είναι πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για το 2021.

«Φέτος αντιλαμβανόμαστε όλοι ήταν μία δύσκολη χρονιά, μάθαμε όλοι και γίναμε σοφότεροι από αυτή την κατάσταση με την πανδημία, και θέση μας είναι ότι απαιτείται ένας έγκαιρος προγραμματισμός από τώρα για τη νέα χρονιά για να μην χάσουμε και το 2021, που επαναλαμβάνω εάν θα συμβεί θα είναι καταστροφικό για τον ξενοδοχειακό τομέα», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Μάριος Αδάμου