Πάνω από μισό εκατ. ευρώ για να κτίσεις ένα μέσο σπίτι στην Κύπρο

Στα €1.800 ανά τετραγωνικό εάν έχεις το οικόπεδο – Εκτοξεύεται η τιμή αν δεν έχεις το οικόπεδο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Οι αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, αλλά και ο μεγάλος αριθμός γης που παραμένει ανεκμετάλλευτη σε κεντρικές περιοχές έχει εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών στην Κύπρο, αναγκάζοντας πλέον νεαρά ζευγάρια να προτιμούν το νοίκι. 

Αν και η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει την στεγαστική της πολιτική, προσφέροντας επιχορήγηση για αγορά οικίας σε κάποιες περιοχές, εντούτοις, η εκτόξευση των τιμών αποτρέπει πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, καθώς και το τέλος του φθηνού δανεισμού προσθέτει ένα επιπλέον πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές που παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων, καθώς εάν κάποιος κτίσει σήμερα θα πρέπει να πληρώσει - στην καλύτερη των περιπτώσεων - 1.800 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση μάλιστα να κατέχει τη γη. 

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην Brief γνώστες της αγοράς και επαγγελματίες στον κατασκευαστικό τομέα, οι τιμές κυμαίνονται από €1.800 μέχρι €2.200 το τ.μ. για όσους κατέχουν τη γη, ενώ αυτές οι τιμές διπλασιάζονται και κάποιες φορές τριπλασιάζονται (εξαρτάται από την περιοχή) εάν προχωρήσουν με την αγορά έτοιμης οικίας σε γη που ανήκει στον εργολάβο

Για παράδειγμα, εάν κάποιος σήμερα αποφασίσει να κατασκευάσει οικία 220 τ.μ. θα χρειαστεί περίπου €400.000, εξαιρουμένου της αγοράς γης και άλλων εξόδων που προκύπτουν με το τελικό ποσό να ξεπερνά ακόμη και το μισό εκατ. ευρώ. 

Πρόβλημα οι αυξήσεις αλλά και η ανεκμετάλλευτη γη 

Στο πρόβλημα της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών – άνω του 30% σε ένα χρόνο – έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη γης που παρατηρείται σε κεντρικές περιοχές των πόλεων, αφού αυτή η γη βρίσκεται σε αδράνεια, εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές των οικοπέδων. 

Όπως ανέφεραν στην Brief επαγγελματίες στον τομέα της ανάπτυξη γης, η κάθοδος εταιρειών στην Κύπρο και υπαλλήλων τους, έφερε αυξημένη ζήτηση για στέγαση, ωστόσο, η γη σε περιοχές όπου χρειάζεται να αναπτυχθούν νέες πολυκατοικίες για να καλύψουν τις εν λόγω ανάγκες παραμένει ανεκμετάλλευτη και δεν διατίθεται προς πώληση. 

Οι επαγγελματίες του χώρου τονίζουν πως αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και ζητούν την παρέμβαση του κράτους επιβάλλοντας αντικίνητρα σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς προειδοποιούν πως σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο θα εκτοξευθούν οι τιμές κατοικιών και ενοικίων, αλλά και αρκετές εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο ενδεχομένως να την εγκαταλείψουν αφού δεν θα βρίσκουν χώρους για στέγαση των εργαζομένων τους. 

Περιμένουν την απόφαση της Βουλής για το 5% ΦΠΑ στα ακίνητα

Οι ίδιοι, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ψήφιση εντός 2 μηνών του νομοσχεδίου που αφορά τον νέο ΦΠΑ στην Α’ κατοικία, σημείωσαν πως αυτή η αλλαγή θα προκαλέσει περεταίρω προβλήματα, υπογραμμίζοντας την αντίθεση τους ως προς το ανώτατο όριο τετραγωνικών που ορίζεται στα 220 τ.μ., ζητώντας ουσιαστικά να μην υπάρχει οροφή στα τετραγωνικά ώστε κάποιος να απολαμβάνει τον μειωμένο συντελεστή του 5% στα πρώτα 170 τ.μ. 

Υπενθυμίζεται πως με τη νέα νομοθεσία το 5% ΦΠΑ θα περιορίζεται σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ., φτάνει να μην υπερβαίνονται τα 220 τ.μ. για οικίες και τα 110 τ.μ. για διαμερίσματα. (Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).

Ήδη όπως σημείωσαν αρκετοί αγοραστές και άλλοι επαγγελματίες προσπαθούν να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες πριν την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οροφή στα τετραγωνικά που θα μπορούσε να χτίσει κάποιος για να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ.

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24969