Παρέμβαση Ζέτας στην Brief για ανάγκες σε εργατικό δυναμικό

Μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σύζευξης των αναγκών των εργοδοτών σε θέσεις εργασίας με τους ανέργους

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά στην κάλυψη θέσεων εργασίας από ανέργους. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και στόχος είναι η σύζευξη των αναγκών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας με τις 14.000 ανέργους.

Σε παρέμβαση της στην Brief, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σχολίασε τόσο τη συγκεκριμένη διαδικασία όσο και τις τοποθετήσεις των ξενοδόχων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων για άμεση ανάγκη κάλυψης των θέσεων εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό. Αναλυτικότερα μιλώντας στην Brief, η υπουργός  Εργασίας ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύζευξης των αναγκών των εργοδοτών όσον αφορά στις θέσεις εργασίας με τους υπάρχοντες ανέργους. Η προσπάθεια ανέφερε η Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι ασφαλώς να δοθεί προτεραιότητα στους Κύπριους ανέργους να βρουν δουλειά μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ευελπιστούμε σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Ακολούθως, συνέχισε, σε περίπτωση που εξακολουθούν να υφίστανται οι ανάγκες των εργοδοτών θα προχωρήσουμε να βρούμε άλλες λύσεις. Μια εξ αυτών σημείωσε είναι να παραχωρηθούν άδειες για έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες. 

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσο υπάρχει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία δεδομένου ότι σύντομα ξεκινά και η νέα τουριστική σεζόν και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε εργαζόμενους, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Η τουριστική σεζόν ανέφερε ξεκινά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και η όλη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Επομένως συμπλήρωσε, υπάρχει το περιθώριο αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των ξενοδόχων και των υπόλοιπων εργοδοτών από τους Κύπριους ανέργους να αναζητηθούν και άλλες λύσεις μη αποκλειομένης και της έλευσης ξένων εργατών από τρίτες χώρες. Ωστόσο συμπλήρωσε, πριν καταλήξουμε σε αυτή την απόφαση, πρέπει προηγουμένως να εξαντλήσουμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Δεν είναι απλό να πούμε εξ αρχής ότι φέρνουμε εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Ως Υπουργείο, σημείωσε, βασικός στόχος είναι να μην αυξηθεί η ανεργία και για το λόγο αυτό προχωρούμε με προσεκτικά βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ με κοινή τους επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Εργασίας, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου όσον αφορά στις τεράστιες ανάγκες για εργατικό δυναμικό λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες σε θέσεις εργασίας στη ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες και οι ξενοδόχοι ζητούν όπως δοθούν άμεσα άδειες για έλευση προσωπικού από τρίτες χώρες. Όπως υποστηρίζουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί άνεργοι στην Κύπρο, εντούτοις φαίνεται ότι πολύ λίγοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα, δεν θα είναι σε θέση τα ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στην αυξημένη – όπως προβλέπεται – ζήτηση του 2022 και ενδεχομένως να χρειαστεί να κρατήσουν κάποια δωμάτια κλειστά και να σταματήσουν να δέχονται κρατήσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει αλλεπάλληλες συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα μας ως τουριστικός προορισμός.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20893