ΠΑΣΥΞΕ: Έχουμε άδεια για 900 άτομα από γ’ χώρες αλλά δεν έρχονται

Χρειάζονταν 5.000 εργαζόμενους, έδωσαν 900 άδειες για τρίτες χώρες, αλλά χωρίς ανταπόκριση

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και οι συντεχνίες συναντήθηκαν την Πέμπτη (16/6) με κύριο θέμα συζήτησης τις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως ανέφερε στην Brief ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, το κλίμα της συνάντησης ήταν αρκετά θετικό και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης δεν υπάρχει σοβαρή εργατική διαφορά.

Να υπενθυμίσουμε ότι εν λόγω συμβάσεις έχουν υπογραφεί πριν από 2 χρόνια και αφορούσαν την νομική κατοχύρωση κατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όμως λόγω κορονωϊού και διαφόρων άλλων περιστάσεων υπήρξαν καθυστερήσεις. 

Με την συνάντηση της Πέμπτης, οι αρμόδιες οργανώσεις συζήτησαν τις συλλογικές συμβάσεις και την προσπάθεια επίτευξης τους αφού όπως αναφέρει και προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν λόγο για αθέτηση συμφωνιών για συμβάσεις και για μισθούς ψίχουλα. (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεποράζ)

 Άδειες εργασίας σε άτομα από τρίτες χώρες

Όσον αφορά την ανάγκη που υπάρχει στον ξενοδοχειακό τομέα, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε πως υπάρχει η ανάγκη κάλυψης 5.000 θέσεων.

Λόγω αυτής της μεγάλης ανάγκης εργασιακού δυναμικού, όπως ανέφερε έχουν δοθεί συνολικά 900 άδειες σε άτομα από τρίτες χώρες όπως Ταιλάνδη και Λίβανο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει η οποιαδήποτε προσέλκυση.

Όπως ανέφερε και σε προηγούμενες του δηλώσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι είναι η έλλειψη του εργατικού δυναμικού που αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι κυπριακό. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε πρόσθεσει ότι μετά την δυστοκία στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, το δεύτερο πρόβλημα των ξενοδόχων, είπε, εστιάζεται στον πληθωρισμό  και στις τρομακτικές αυξήσεις.

>>Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΥΞΕ Πάφου: Οι δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι<<