ΠΑΣΥΞΕ: Να ενταχθεί στο Δημοτικό, πρόγραμμα επαφής με τα τουριστικά επαγγέλματα

Είναι το «Φιλοξενία ΜΟΥ»-Το εξασφάλισε δωρεάν από Ελλάδα ο ΠΑΣΥΞΕ– Τι δηλώνουν στην Brief Υπ. Παιδείας και Υφ. Τουρισμού

Τη γνωριμία των μαθητών με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία από το Δημοτικό θέλει ο ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος εισηγείται την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος στα Δημοτικά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – κυρίως με την έλλειψη προσωπικού – η ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Εισήγηση, η οποία αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από την Υπουργό Παιδείας, αλλά και από τον Υφυπουργό Τουρισμού, ο οποίος την χαρακτήρισε ως αξιόλογη πρωτοβουλία και μια πολύ καλή εξέλιξη

Κληθείς από την Brief να σχολιάσει την εν λόγω πρωτοβουλία τους ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθούσε τη ξενοδοχειακή βιομηχανία σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού οι μαθητές θα μπορούσαν να ενημερωθούν από μικρή ηλικία για τον χώρο της φιλοξενίας και να έχουν μια πρώτη γνωριμία για αυτού του είδους τα επαγγέλματα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρουσουνίδης, τα επαγγέλματα του ξενοδοχειακού κλάδου βρίσκονται στη τελευταία λίστα των επιλογών των μαθητών μας για μετέπειτα σπουδές, αφήνοντας ουσιαστικά τον κλάδο που ανθεί στην Κύπρο χωρίς προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους μαθητές οι οποίοι θα γνωρίσουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρουν, όσο και τον ίδιο τον κλάδο καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μόνιμο τρόπο η έλλειψη προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να επέλθει και ανάπτυξη των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται. 

Όπως σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης το επόμενο διάστημα θα καταφθάσει τεχνοκράτης από την Αθήνα στην Κύπρο ώστε να παρουσιάσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Υπουργό Παιδείας και τον Υφυπουργό Τουρισμού, με την εισήγηση όπως αυτό ενταχθεί και στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου. 

Το βλέπει θετικά η Αθηνά 

Κληθείσα από την Brief να σχολιάσει την πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΞΕ, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι θετικό σε εισηγήσεις εμπλουτισμού του εκπαιδευτικού υλικού, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως όταν το αίτημα υποβληθεί επίσημα από τον ΠΑΣΥΞΕ τότε θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το Υπουργείο Παιδείας. 

Πολύ καλή εξέλιξη - Θα βοηθήσει τα μέγιστα λέει ο Υφυπουργός Τουρισμού

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή, ανέφερε στην Brief πως πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ και μία πολύ καλή εξέλιξη.

Όπως σχολίασε, είναι ένα θέμα που και το Υφυπουργείο κρατά πολύ ψηλά στην ατζέντα τους, γνωρίζοντας τα οφέλη που δύναται να προκύψουν για τον τουρισμό, την οικονομία της χώρας μας, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα.

Ο Υφυπουργός συμπλήρωσε πως αποτελεί και ένα από τα θέματα που συζήτησαν ακροθιγώς τον περασμένο Μάιο κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να εισαχθεί το μάθημα της φιλοξενίας στα σχολεία. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και ευελπιστώ επίσης ότι με το πέρασμα των ετών θα οδηγήσει και περισσότερους Κύπριους στην τουριστική βιομηχανία που είναι και το ζητούμενο για όσους υπηρετούν τον τουρισμό», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κουμή. 

Τι θέλει ο ΠΑΣΥΞΕ να γίνει 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΥΞΕ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων με φορείς του τουρισμού, ενημερώθηκε και για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που διδάσκεται από φέτος σε μαθητές και μαθήτριες των Β’ και Γ’ τάξεων των Δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Φιλοξενία ΜΟΥ», του οποίου μάλιστα το υλικό ο ΠΑΣΥΞΕ εξασφάλισε δωρεάν από την Ελλάδα με την εισήγηση όπως αυτό ενσωματωθεί και στα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, καθώς μέσω του μαθήματος της Φιλοξενίας γίνεται μια πρώτη επαφή των μαθητριών και των μαθητών με τις έννοιες της φιλοξενίας, της επιχειρηματικότητας, της αποδοχής και της συμπεριληπτικότητας, της καινοτόμου και φιλικής προς το περιβάλλον επιχειρηματικής ανάπτυξης στον χώρο της φιλοξενίας, αλλά και μια πρώτη γνωριμία με τα επαγγέλματα της φιλοξενίας και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που αυτά παρέχουν.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος