Πέφτει η σταθερή τηλεφωνία

Πως διαμορφώνεται ο «χάρτης» της σταθερής τηλεφωνίας- Ποιες εταιρείες ανεβάζουν ποσοστά

Σημαντική φαίνεται να είναι η πτώση των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Κύπρο όπου η CYTA χάνει συνεχώς έδαφος ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες να ανεβάζουν συνεχώς τα ποσοστά τους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα, κατά το 2018 συνεχίζεται η πτώση στις συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας την ώρα που σημειώνεται η αύξηση των συνδέσεων ΒΒΤ και naked DSL, κάτι που αντισταθμίζει τη συνεχόμενη πτώση των συνδέσεων PSTN.

ΣΤΑΘΕΡΗ

Για πρώτη φορά η σύνδεση για παροχή σταθερής τηλεφωνίας μέσω ΒΒΤ αποτελεί το κύριο μέσο στις συνδέσεις σταθερής με ποσοστό 35.94%. Η σύνδεση PSTN αποτελεί πλέον το δεύτερο μέσο σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με 30.55%. Ακολουθούν οι συνδέσεις Naked DSL και LLU με 13.39% και 8.93% αντίστοιχα.

ΣΤΑΘΕΡΗ

 

Μερίδια Αγοράς Παροχέων Σταθερής

Κατά το 2018 το μερίδιο της CYTA στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας έχει συνεχή πτωτική τάση και είναι πλέον κάτω από 70%. Τα μερίδια της Primetel και Cablenet παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις εντός του έτους ενώ το μερίδιο της MTN παρουσιάζει μικρή σταθερή αύξηση κάθε τρίμηνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η CYTA μέσα σε 4 χρόνια έχασε ένα μερίδιο της τάξης του 9% την ώρα που η MTN κέρδισε γύρω στο 5%.

ΣΤΑΘΕΡΗ

ΣΤΑΘΕΡΗ


Ακόμη και στην Ευρυζωνική τηλεφωνία  (μετατρέπει τα φωνητικά σήματα σε μικρά πακέτα δεδομένων και τα μεταφέρει μέσω ίντερνετ που αντικαθιστά το κλασικό δίκτυο τηλεφωνίας για την επικοινωνία δύο συνδρομητών ) τη μερίδα του λέοντος φαίνεται να κατέχει παραδοσιακά η CYTA με 56,2%, την ώρα που η MTN αυξήθηκε σε 7,3%, η PRIMETEL έφτασε στο 15,4% και η CABLENET ανήλθε στο 21%

ΣΤΑΘΕΡΗ

Παράλληλα, κατά το 2018 ο αριθμός συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης αυξήθηκε κατά 17,776 συνδρομητές ή ποσοστό 6% σε σχέση με το 2017.

Στους “νέους” συνδρομητές οι παροχείς που κερδίζουν είναι η Cablenet που παίρνει το 39% των νέων συνδρομητών ενώ ακολουθεί η Cyta που παίρνει το 28%, η PRIMETEL με 23% και η MNT με 10%.

ΣΤΑΘΕΡΗ

Στους συνδρομητές Διαδίκτυου, IPTV/CableTV και σταθερής τηλεφωνίας υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις στα μερίδια των παροχέων με τη CYTA να μειώνεται το ποσοστό της σε 61,6% από 62,5% την ώρα που η PRIMETEL και η CABLENET αύξησαν ελαφρά τα ποσοστά τους.

ΣΤΑΘΕΡΗ

 

 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
20893