Πέντε αγωγές και πέντε εξελίξεις ίσως τινάξουν τα κρατικά ταμεία

Βαρίδι στα δημόσια ταμεία πιθανές δικαστικές  αποφάσεις – Ο Γολγοθάς που περιμένει τον νέο Υπουργό Οικονομικών 

•    Ανησυχίες εν αναμονή της απόφασης για την αποκατάσταση απολαβών στο δημόσιο

•    Τα δικαστήρια θα επιδικάσουν επίσης αποζημιώσεις για αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Μεγάλους πονοκεφάλους προκαλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, τους οποίους αναμένεται να διαχειριστεί ο διάδοχος του Χάρη Γεωργιάδη, η αύξηση των κρατικών δαπανών. Μια αύξηση που δεν περιορίζεται μόνο στην οριστικοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αποκατάσταση των απολαβών στον δημόσιο τομέα αλλά και στις αυξήσεις των κρατικών δαπανών. Το ανησυχητικό είναι πως οι δαπάνες αυξάνεται με ρυθμούς πέραν των εσόδων.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2020 – 2022 οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό και εκτιμάται ότι  θα ξεπεράσουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου, το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε με οριακά ψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των κρατικών εσόδων. Ήδη, η αύξηση αυτή άρχισε από φέτος και αφορά το κρατικό μισθολόγιο και τις πρωτογενείς δαπάνες για την Κεντρική Κυβέρνηση.
 

>>>Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Αγωνία για την έκθεση της Moneyval<<<

Οι πιέσεις των εκτάκτων
Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που μόλις κυκλοφόρησε «η αύξηση του κρατικού μισθολογίου δύναται να επιταχυνθεί σε περίπτωση που αντιστραφεί η μετά την κρίση πολιτική που ακολουθήθηκε, δηλαδή της αντικατάστασης μόνιμου προσωπικού με έκτακτους και ωρομίσθιους». Όπως επισημαίνεται «από το 2013 και μετά η κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Κυβέρνησης γινόταν κυρίως με την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων. Είναι αναμενόμενο ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνονται και οι πιέσεις για αλλαγή τους καθεστώτος, δηλαδή διορισμού σε μόνιμες θέσεις κάτι που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά». 

Η επικύρωση αποφάσεων
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση αναμένει με αγωνία, πιθανότητα πριν από τα Χριστούγεννα, την επικύρωση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, για τις αγωγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αφορά τις νομοθεσίες περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο.

Η αγωνία είναι εμφανής στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς όλα είναι ανοικτά, ακόμη και το ενδεχόμενο το κράτος να κληθεί να καταβάλει τις αποκοπές στις απολαβές στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, σε περίπτωση επικύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023, δηλαδή 200 εκατ. τον χρόνο
Εκτός από την αναμενόμενη πιθανή αρνητική εξέλιξη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αποκοπές,  αρνητικές εκτιμώνται και οι εξελίξεις σε σχέση με αγωγές τρίτων, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις αποφάσεις του eurogroup του Μαρτίου 2013.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Αναλύοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2022 το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, από πλευράς εσωτερικού περιβάλλοντος, μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν να προέλθουν από διάφορες πηγές, όπως είναι:
•    Από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε βάρος της Δημοκρατίας που δύναται να προκύψουν από δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και αφορούν υποθέσεις σε σχέση με αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

•    Από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που δύνανται να προκύψουν από δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με αποφάσεις της πολιτείας για αποκοπές στις απολαβές των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

•    Από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του υψηλού ακόμη ποσοστού μη-εξυπηρετούμενων δανείων. 

•    Από ενδεχόμενη επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. 

•    Από ενδεχόμενες υποχρεώσεις που πηγάζουν από κρατικές εγγυήσεις που παραχωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προς εταιρείες, κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Επίσης εκκρεμούν δικαστικές μάχες που αφορούν:
•    Αγωγές τρίτων για οικονομικές απαιτήσεις από συμβόλαια για εκτέλεση έργων και συμβόλαια συντήρησης.

•    Αγωγές τρίτων για ατυχήματα για τα οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι ευθύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

•    Αγωγές τρίτων για απαλλοτριώσεις γης με τις οποίες οι ενάγοντες θεωρούν ότι έχουν υποστεί ζημιά.

•    Αγωγές τρίτων κατά ημικρατικών οργανισμών και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

•    Αγωγές δημοσίων υπαλλήλων λόγω προαγωγών/μισθολογικών κλιμάκων ή και άλλων θεμάτων.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Να επισημανθεί ότι οι δαπάνες προσωπικού υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,1% το 2020 σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα €2.878 εκ. σε σύγκριση με €2.765 εκ. περιλαμβανομένων των συντάξεων και των φιλοδωρημάτων, λόγω καταβολής της ΑΤΑ και προσαυξήσεων, της αύξησης της απασχόλησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για το ΓΕΣΥ

Χρύσω Αντωνιάδου