ΠΕΟ: Διαφωνεί με απόφαση Υπουργικού για κατώτατο μισθό / Τι ζητά

Η Συντεχνία κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες

Η ΠΕΟ εκφράζει έντονη διαφωνία και απαρέσκεια για τη σημερινή (13/1) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «όπως ο διάλογος για την καθιέρωση μηχανισμών διαμόρφωσης κατώτατων μισθών σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας ξεκινήσει όταν δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης».

Η συντεχνία αναφέρει πως «το θέμα παραπέμπεται έτσι στις ελληνικές καλένδες, αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».
 
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, «υιοθετώντας τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες δοξασίες, αντιλαμβάνεται τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, την αυθαιρεσία και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ως εργαλεία μείωσης της ανεργίας», είναι το λιγότερο απογοητευτικό, σημειώνει η ΠΕΟ.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ενοικιάζεις; Δες αν δικαιούσαι έκπτωση ή απαλλαγή για 2 μήνες <<<
 
Επισημαίνει πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με λογικές που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη και την πρόοδο ανεξάρτητα από τη δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. «Τέτοια ανάπτυξη έχει αξία μόνο για τους λίγους με αποτέλεσμα αντί να περιορίζεται να διευρύνεται συνεχώς η κοινωνική ανισότητα. Η ανθρώπινη εργασία δεν είναι εμπόρευμα, ώστε η τιμή του να καθορίζεται στο παζάρι με την προσφορά και τη ζήτηση», προσθέτει. 
 
«Απαιτούμε νομικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εκεί που αυτές συνομολογούνται ελεύθερα μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών συνδέσμων, καθώς και δημιουργία μηχανισμών διαμόρφωσης κατώτατου μισθού και εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν συμφωνημένες συμβάσεις εργασίας», αναφέρει η ΠΕΟ.

Επίσης καλεί την Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα το διάλογο για ένα σύγχρονο και προοδευτικό κοινωνικό μοντέλο, όπου τα ελάχιστα δικαιώματα για τον κάθε εργαζόμενο να είναι κατοχυρωμένα και το κράτος να είναι κράτος πρόνοιας και διασφάλισης κοινωνικής συνοχής και όχι κράτος που με τις αποφάσεις του να ευνοεί ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

(ΚΥΠΕ)