ΠΕΟ: Υπαναχώρησε η Κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό

Η ΠΕΟ μιλά για κατοχυρωμένο αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, συμφωνημένο ωράριο εργασίας, 13ο μισθό κ.α

Υπαναχώρησε η Κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, λέει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της και αναφέρει ότι δεν θα συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα θεσμοθετούν φθηνή χωρίς αξιοπρέπεια εργασία, με αφορμή τη χθεσινή (5/7) σύσκεψη στο Προεδρικό για τον κατώτατο μισθό και την αλλαγή που προέκυψε στη μεθολογία καθορισμού του Κατώτατου Μισθού. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, κατά τη σημερινή συνεδρία του, μεταξύ άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, ενημερώθηκε από τη ΓΓ της ΠΕΟ, για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Όπως έγραψε νωρίτερα η Brief, με βάση τα ποσά και τα ποσοστά που έγιναν χθες γνωστά, οι Εργοδοτικές Οργανώσεις μιλούν για κατώτατο μισθό περίπου 944 ευρώ (μετά από 6 μήνες συνεχούς εργασίας), και οι Συντεχνίες μιλούν για κατώτατο μισθό 1036 ευρώ (λόγω του ότι έχουν ως βάση υπολογισμού τους τον διάμεσο μισθό της Κύπρου που υπολογίζει η  EU-SLIC αντί η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου). Επομένως η διαφορά είναι στα 92 ευρώ.

>>>Δείτε ακόμη: ΣΕΚ: Δεν συζητά αλλαγή στο πλαίσιο για κατώτατο μισθό

«Με μεγάλη απογοήτευση σημειώνεται ότι οι προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργήθηκαν διαψεύστηκαν παταγωδώς.  Η σύσκεψη στο Προεδρικό κάθε άλλο παρά έφερε θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του κατώτατου μισθού.  Στη σύσκεψη υπήρξε οπισθοδρόμηση και υπαναχώρηση από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και το θέμα παραπέμφθηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη θέση της ΠΕΟ ότι μετά τις σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που επέφεραν οι επανειλημμένες οικονομικές κρίσεις την τελευταία περίοδο και την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων χωρίς ρυθμισμένους όρους απασχόλησης.

«Επιπρόσθετα, και εκεί που υπάρχουν συμφωνημένες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, σε αρκετές περιπτώσεις, με την προώθηση και επιβολή προσωπικών συμβολαίων, τα οποία είναι υποδεέστερα των συμβάσεων, παρατηρούνται μεγάλες παραβιάσεις», σημειώνεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι σ’ αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέμβει, εισάγοντας ρυθμίσεις, «οι οποίες θα θέτουν φρένο και φραγμό στην αρρύθμιστη φθηνή, χωρίς βασικά δικαιώματα εργασία και όχι με τις προσεγγίσεις της να τις διαιωνίζει και να επιβραβεύει εκείνη την μερίδα εργοδοτών που στηρίζουν την κερδοφορία τους στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων κυρίως νέων και ευάλωτων εργαζομένων».

«Να εισάξει ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι ο κάθε εργαζόμενος που δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση, να έχει κατοχυρωμένο αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, συμφωνημένο ωράριο εργασίας, 13ο μισθό, αναπροσαρμογή του μισθού του με βάση τον τιμάριθμο και άλλα βασικά εργασιακά ωφελήματα και παράλληλα να εισάξει ρυθμίσεις έτσι που οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα θεσμοθετούν την φθηνή χωρίς αξιοπρέπεια εργασία», προστίθεται.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση.

«Ο αγώνας για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό για κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, για ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την εφαρμογή και όχι την διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι καθοριστικός για το μέλλον και την προοπτική όλων των εργαζομένων οργανωμένων και ανοργάνωτων. Καλούμε τους εργαζόμενους ενωμένοι και συσπειρωμένοι να δώσουμε αυτό τον αγώνα», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

 
23521