Πέραν των 250 ναυτιλιακών εταιρειών δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ενώ εργοδοτούν περίπου 9.000 άτομα - Στη Λεμεσό τα γραφεία των περισσότερων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Συνεχή ανοδική εξέλιξη φαίνεται να καταγράφει η Κυπριακή Ναυτιλία, αφού -όπως όλα δείχνουν- εξελίσσεται σε ένα σημαντικό και ισχυρό οικονομικό τομέα της Κύπρου, με την επιρροή του στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα να αυξάνεται καθημερινώς.

Αυτή η θετική εξέλιξη της Κυπριακής Ναυτιλίας επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τον αριθμό ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Πόσες ναυτιλιακές εταιρείες έχουμε στην Κύπρο – Πόσους εργοδοτούν

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η Brief από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, οι ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν ή έχουν γραφεία στην Κύπρο είναι πέραν των 250 και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.  

Οι πλείστες από αυτές τις εταιρείες είναι κυρίως πλοιοκτήτριες, διαχειρίστριες πλοίων και ναυλωτές ενώ το κυπριακό ναυτιλιακό σύμπλεγμα περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό εταιρειών που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως λιμενικές διευκολύνσεις, παροχή καυσίμων & εξοπλισμού και τεχνολογικές & τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Επίσης ένας σημαντικός αριθμός αυτών των εταιρειών, παρέχει υπηρεσίες ναυτασφαλισης και χρηματοοικονομικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες.  

Όπως επισημαίνεται στα στοιχεία από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, οι ναυτιλιακές εταιρείες  στην Κύπρο εργοδοτούν περίπου 9.000 άτομα και αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 3% του εργατικού δυναμικού.  

Σημειώνεται επίσης ότι οι πλείστες αυτές εταιρείες έχουν τα γραφεία τους  στη Λεμεσό και, εκτός από τα άτομα που εργοδοτούνται από τις εταιρείες αυτές, σημαντικός αριθμός ατόμων που εργοδοτούνται σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία και γραφεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ειδικεύονται σε θέματα  ναυτιλίας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία να είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Πολυεθνικές οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι ενταγμένες στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας  στην Κύπρο είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, ωστόσο οι περισσότερες  εταιρείες που έχουν γραφεία στην Κύπρο είναι πολυεθνικές ή ευρωπαϊκών συμφερόντων που επέλεξαν την Κύπρο ως έδρα των δραστηριοτήτων τους.   

Ο λόγος που πολλές πολυεθνικές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν την χώρα μας είναι διότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα λίγα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως που συνδυάζει ένα διεθνές νηολόγιο εγνωσμένου κύρους και ποιότητας, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα εταιρειών και υποδομών, σημείωσαν έγκυρες πηγές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στην Brief.

Πιο συγκεκριμένα, μας αναφέρθηκε ότι ο κυπριακός στόλος κατατάσσεται 3ος στην ΕΕ και 11ος παγκοσμίως, με πέραν των 1000 ποντοπόρων πλοίων και χωρητικότητας πέραν των 23 εκ..  

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Κύπρος παρέχει και ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών και φορολογικών πλεονεκτημάτων και κινήτρων όπως: 

  • το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας εγκεκριμένο από την ΕΕ το οποίο παρέχει συνθήκες σταθερότητας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο
  • τα ανταγωνιστικά τέλη που σε συνδυασμό με την απλοποιημένη πολιτική εγγραφής πλοίων στο Κυπριακό νηολόγιο καθιστούν την Κυπριακή σημαία εξαιρετική επιλογή
  • τη παροχή μειώσεων στο φόρο χωρητικότητας σε πλοία τα οποία χρησιμοποιούν μηχανισμούς για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κίνητρο που συμβάλει παράλληλα στους περιβαλλοντικούς μας στόχους

Πέραν όμως του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, επεσήμαναν οι πηγές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Κύπρος προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό άλλων κινήτρων που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων στη ναυτιλία όπως:

  • το χαμηλό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης
  • το άρτια εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό σε θέματα ναυτιλίας
  • το νομικό πλαίσιο το οποίο είναι βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο
  • η πρόσβαση σε διεθνείς αγορές λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου

Αναμενόμενο είναι ότι, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν την Κύπρο ένα προηγμένο, διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακό σύμπλεγμα, στο οποίο οι επενδυτές έχουν πλήρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων τους.  

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες που ηγούνται των εξελίξεων στην ναυτιλία, έχοντας δυνατή παρουσία και ενεργό ανάμειξη στις αποφάσεις που λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο IMO, o ILO και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επίσης, όπως μας έχουν τονίσει οι πηγές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Κύπρος έχει και διεθνή παρουσία μέσω των ναυτιλιακών της γραφείων στον Πειραιά, στο Λονδίνο, στο Αμβούργο, στο Ρότερνταμ, στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες, προσφέροντας υπηρεσίες στα πλοία που υψώνουν την Κυπριακή Σημαία και εκτός της κυπριακής επικράτειας. 

Πως επηρεάστηκε η Κυπριακή Ναυτιλία από το Brexit

Καταληκτικά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το Brexit δημιούργησε ευκαιρίες για την κυπριακή ναυτιλία, με αριθμό εταιρειών να μεταφέρουν πλοία υπό την κυπριακή σημαία και να δημιουργούν παρουσία στην Κύπρο, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος (πχ. το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα, το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, τα κίνητρα που προσφέρονται σε επιχειρήσεις και προσωπικό, η ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα), να έχουν συμβάλει σημαντικά στις αποφάσεις των εν λόγω εταιρειών. 

 

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:   

Κυπριάνα Σταύρου