Πέραν των 4 δις οι εισπράξεις του Τμήματος Φορολογίας το 2018

Παρά την σημαντική αύξηση των εσόδων, εντούτοις, οι ανείσπρακτες οφειλές παραμένουν μεγάλο πρόβλημα

Αύξηση πέραν του 10% σημείωσαν τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Φορολογίας το 2018 σε σχέση με το 2017, την ώρα που η είσπραξη καθυστερημένων οφειλών παραμένει πρόκληση για το Τμήμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για το προηγούμενο έτος, η οποία κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες, τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Φορολογίας για το έτος 2018 ανήλθαν στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση ίση με 420 εκατομμύρια ή ποσοστό 10,9% σε σχέση με το 2017, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανοδική πορεία των εσόδων που σημειώνεται από το 2016. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Από περαιτέρω μελέτη των στοιχείων, προκύπτει πως οι κύριες πηγές εσόδων για το Τμήμα Φορολογίας είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Εισοδήματος, αφού οι εισπράξεις τους αποτελούν το 75% του συνόλου των εσόδων του Τμήματος. Αναλυτικά οι εισπράξεις κατά είδος φόρου παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα: ΕΣΟΔΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ


Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκε στα έσοδα από ΦΠΑ -298,3 εκατ. ευρώ- και από τον Φόρο Εισοδήματος -89,7 εκατ. ευρώ- σε σχέση με το 2017. 

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη απώλεια στα συνολικά έσοδα του έτους σε απόλυτους αριθμούς, προέρχεται από την Έκτακτη Εισφορά Υπαλλήλων/ Αυτοεργοδοτουμένων όπως είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με την Έκθεση, λόγω της κατάργησης μέρους της συγκεκριμένης εισφοράς από το 2017, η οποία ανήλθε στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Αυξάνονται οι ανείσπρακτοι φόροι
Κι ενώ τα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας είναι αυξημένα, εντούτοις, το πρόβλημα των καθυστερημένων ή/και ανείσπρακτων οφειλών συνεχίζεται, παρά το ότι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, «το Τμήμα Φορολογίας, δίνει μεγάλη έμφαση στην είσπραξη των καθυστερημένων οφειλομένων φόρων». Μάλιστα, βάσει των όσων αναφέρονται στην έκθεση, «στο πλαίσιο ενοποίησης του Τμήματος, συστάθηκε εξειδικευμένη Μονάδα Διαχείρισης Χρέους και Είσπραξης Οφειλών η οποία έχει άμεση συνεργασία με τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος». 

Βάσει στοιχείων, το ποσό του αμέσως απαιτητού χρέους πριν τη διενέργεια εισπρακτικών μέτρων κατά τον Δεκέμβριο 2018 ήταν 1.060,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό των 1.008,6 εκατ. που σημειώθηκε κατά τον Δεκέμβριο 2017. 

Την ίδια ώρα, το σύνολο των φόρων που βρίσκονταν κάτω από μέτρα είσπραξης κατά τον Δεκέμβριο 2018 ήταν 367,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 442,4 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό εισπράξιμο ποσό οφειλόμενων φόρων πριν την εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών, κατά τον Δεκέμβριο 2018 ήταν 693,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 566,1 εκατ. που ήταν το 2017. 

Αναλυτικά τα ποσά των οφειλόμενων φόρων στον πίνακα που ακολουθεί: ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΟΙ ΦΟΡΟΙ

***Σημειώνεται πως, στο ποσό των €693.608.431 έχουν αφαιρεθεί €47.392.629 για ποσά φόρου που βρίσκονται κάτω από νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός του ποσού φόρου και των επιβαρύνσεων.

Όπως τονίζεται, εξάλλου, στην έκθεση, το Τμήμα Φορολογίας κατά το 2018, συνέχισε να εφαρμόζει ποινικές και αστικές διώξεις, ενίσχυσε την εφαρμογή της τοποθέτησης εμπράγματου βάρους σε ακίνητη περιουσία χωρίς δικαστική εντολή (Memo), αποστέλλοντας μαζικές ενημερωτικές επιστολές σε πέραν των 2.500 οφειλετών και προέβη σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών (garnishing of bank accounts).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιστροφές Φόρων
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, για εναρμονιστικούς σκοπούς τα ποσά των επιστροφών ΦΠΑ και κατ’ αναλογία τα ποσά των επιστροφών της Άμεσης Φορολογίας, δεν βρίσκονται πλέον στα έξοδα του Προϋπολογισμού 2018 του κράτους αλλά συνοδεύουν τα έσοδα με αντίθετο πρόσημο. Η εναρμονιστική αυτή κίνηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί που να εμποδίζουν την έγκαιρη επιστροφή τουλάχιστον του ΦΠΑ στα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα και κατά το 2018 να έχουν επιστραφεί 486.889.912 ευρώ έναντι των 259.727.982 ευρώ που επιστράφηκαν κατά το 2017. 

Σημειώνεται, όμως, ότι αμφότερα τα ποσά επιστροφών συμπεριλαμβάνουν και συμψηφισμούς.

Μάριος Αδάμου
 
3873
Thumbnail

Mειωμένη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου (ΣΙΚΑΠ) Φύτος Θρασυβούλου, την επισκεψιμότητα των κέντρων αναψυχής στην Επαρχία Πάφου κατά τον μήνα Ιούνιο.

Ο κ. Θρασυβούλου, που είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η μείωση της επισκεψιμότητας τον Ιούνιο ήταν αναμενόμενη, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο που είναι κατεξοχήν τουριστικοί μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Δυστυχώς, είπε, «δεν θα μπορέσει η φετινή χρονιά να αγγίξει την περσινή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας».

Εκτίμησε παράλληλα ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας συμβάλουν τα μέγιστα οι πτήσεις χαμηλού κόστους. 
 
Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως τα κέντρα αναψυχής που είχαν «βάλει λουκέτο» λόγω της κρίσης, δεν έχουν επαναλειτουργήσει, ευχήθηκε ωστόσο η αύξηση του τουρισμού να κρατήσει τα κέντρα αναψυχής ανοικτά φέτος, αλλά και την επόμενη τουριστική περίοδο. 

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ και του ΣΙΚΑΠ κάλεσε το Υπουργείο Τουρισμού να ολοκληρώσει σύντομα τη νέα νομοθεσία που αφορά τα κέντρα αναψυχής, και η οποία βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. 

Κατά αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους μέσα στο νέο καθεστώς. 

ΚΥΠΕ - Κική Περικλέους

article 1