Πέραν των 4,000 κενών θέσεων εργασίας αυτή την στιγμή στην Κύπρο

Τι δηλώνει η Λένα Παναγιώτου (ΟΕΒ) στο BusinessHour – Περισσότερες οι κενές θέσεις από τους εγγεγραμμένους άνεργους

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank


ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Οι επιχειρήσεις ψάχνουν τους υπαλλήλους «με το κερί», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΟΕΒ, με σκόπο την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Λένα Παναγιώτου, στην εκπομπή Business Hour By Brief την Τρίτη (16/11),  στην έρευνα συμμετείχαν 320 επιχειρήσεις και απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα για τις ανάγκες τους σε προσωπικό σε πρώτη φάση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και σε δεύτερη φάση, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ΟΕΒ προχώρησε  σε διεξαγωγή έρευνας, όπως σημείωσε η κα. Παναγιώτου με αφορμή τα πολλά προβλήματα και παράπονα που λάμβανε από τα μέλη της με θέμα την έλλειψη προσωπικού, αλλά και ενόψει της συζήτησης που θα γινόταν με την Υπουργό Εργασίας για το θέμα της Στρατηγικής Απασχόλησης και Εργασίας πολιτών τρίτων χωρών. Η έρευνα, σημείωσε η κα. Παναγιώτου διήρκησε δύο εβδομάδες, ώστε να καταγραφούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και κινήθηκε σε δύο πυλώνες.  

Πρώτος πυλώνας, να καταγραφούν οι ανάγκες που προκύπτουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 και δεύτερος πυλώνας, η καταγραφή των αναγκών που αναμένεται να προκύψουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κα. Παναγιώτου, τα στοιχεία έδειξαν σε ένα δείγμα 320 επιχειρήσεων, από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην Κύπρο, ότι οι ανάγκες θα είναι πέραν των 4200 χιλιάδων θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η έρευνα κατέγραψε πέραν των 4500 αναγκών στις επιχειρήσεις μας. Κάποιες επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε καταγραφή των αναγκών τους λόγω αβεβαιότητας του περιβάλλοντος και άγνοιας για το πώς θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες, σημείωσε.

Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες

«Μιλάμε για επιχειρήσεις από όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας μιας επιχείρησης», πρόσθεσε. Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία των κενών θέσεων εργασίας αφορούν τα ανειδίκευτα επαγγέλματα, (καθαριστές, αχθοφόροι, εργάτες γενικών καθηκόντων), εργάτες στο λιανικό εμπόριο (πωλητές, διανομείς, οδηγοί) και στον επισιτιστικό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες σε τεχνικά και εξειδικευμένα επαγγέλματα και άλλους τομείς που οι επιχειρήσεις κρίνουν ότι χρήζουν καλύτερης στελέχωσης.

Περισσότερες κενές θέσεις από τους εγγεγραμμένους ανέργους

«Εμείς προτρέψαμε τις επιχειρήσεις να καταγράψουν τις κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ακριβώς για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις εντοπίζει καλύτερα αλλά και να αναδείξουμε το πρόγραμμα που υπάρχει την δεδομένη στιγμή», ανέφερε.

Η κα. Παναγιώτου επεσήμανε ότι τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, ότι υπάρχουν λιγότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι από τις εγγεγραμμένες κενές θέσεις εργασίας.

Η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μπορέσουν να στελεχωθούν οι τομείς που αναπτύσσονται σήμερα, ώστε η έλλειψη προσωπικού, μην αποτελέσει τροχοπέδη.

Λευκωσία και Λεμεσός οι επαρχίες με τις περισσότερες ελλείψεις προσωπικού

Κληθείσα η κα. Παναγιώτου να σχολιάσει ποιες επαρχίες έρχονται πρώτες στην έλλειψη προσωπικού, σημείωσε ότι αυτό παρατηρείται σε Λευκωσία και Λεμεσό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες και στις υπόλοιπες επαρχίες, όπως την Αμμόχωστο που είναι μεγάλες οι ελλείψεις στον τουριστικό τομέα.

Η Λευκωσία έρχεται πρώτη στην έλλειψη ανειδίκευτου προσωπικού, προσωπικού στον τομέα εμπορίου και στον επισιτιστικό τομέα, ενώ δεύτερη σε ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς είναι η Λεμεσός. «Σε αυτές τις επαρχίες υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και είναι φυσιολογικό η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων να δείχνει αυξημένη ζήτηση σε αυτές τις επαρχίες», τόνισε.

Οι ενέργειες της ΟΕΒ

Η ΟΕΒ προς επίλυση του προβλήματος που παρατηρείται με την έλλειψη προσωπικού, έχει ήδη απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εισηγήσεις για το πώς να λυθεί το θέμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
Ειδικότερα, η ΟΕΒ θέλει να μελετήσει πως συνδέονται οι ελλείψεις εργατικού προσωπικού με την εκπαίδευση και ποιες είναι αυτές ενέργειες που πρέπει να ληφθούν ώστε μέσα από την εκπαίδευση να καλύπτονται οι ανάγκες της οικονομίας.
Ακόμη, σημείωσε η κα. Παναγιώτου να βρεθεί τρόπος να επανακαταρτίζεται κόσμος που αυτή την στιγμή είναι στην ανεργία, ή κόσμος ο οποίος σε βάθος χρόνου μπορεί να μην έχει ρόλο στην αγορά εργασίας, είτε γιατί οι θέσεις του επαγγέλματος του μειώνονται είτε διαφοροποιούνται ή καταργούνται και πως διατηρούμε δια βίου ζωής απασχολήσιμα αυτά τα άτομα.
 «Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης ανά πάσα στιγμή «εκμεταλλευόμενοι» πάντα τους Κύπριους ως προτεραιότητα.

Το καυτό θέμα της ψηφιοποίησης της οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε η κα. Παναγιώτου, ένα από τα καυτά θέματα που απασχολούν και σε επίπεδο Ευρώπης, είναι πως επηρεάζεται η απασχόληση από την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Μάλιστα το 2020, ανέφερε η κα. Παναγιώτου, υπογράφτηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το πλαίσιο, για το πώς οι κοινωνικοί εταίροι θα προσεγγίσουν στο μέλλον αυτό το μεγάλο και σημαντικό θέμα.

 «Η ΟΕΒ με τις έρευνες της θέλει να λειτουργεί υποβοηθητικά στην οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε η κα. Παναγιώτου και γι’ αυτό καταγράφει στοιχεία ώστε να μην μένουμε στο παρόν αλλά να βλέπουμε το μέλλον και να λειτουργούμε προληπτικά. Για τον λόγω αυτό, σημείωσε, η ΟΕΒ έχει στα «σκαριά» μια νέα έρευνα για το πως βλέπουμε τα εργασιακά και την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
 

Δειτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων ΟΕΒ:


*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Ξένια Προδρόμου