Περδίος: Η πορεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον τουρισμο

Η πανδημία οδηγεί σε αλλαγές στους σχεδιασμούς, δηλώνει ο Υφυπουργός στη Βουλή

Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι η απώλεια στην τουριστική βιομηχανία το 2020 λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού, με τις αφίξεις και τα έσοδα να καταγράφουν μείωση 84% και να ανέρχονται μόλις στο 16%, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 20%.
 
Αυτό δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ενημερώνοντας τους βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, η Πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε ραγδαίες αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, με τους σχεδιασμούς για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια να επισπεύδονται.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Περδίος ανέφερε πως μέσα στους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου είναι η δημιουργία θεματικών παραλιών, εξηγώντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν για παράδειγμα ήσυχες παραλίες χωρίς μουσική και χωρίς θαλάσσια παιγνίδια.
 
Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι να προωθηθεί ο αγροτουρισμούς καθώς και άλλου είδους μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός και άλλοι. Δίδοντας παραδείγματα, είπε πως θα μπορούσε να προωθηθεί ποδηλατικός τουρισμός με τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών καθώς και ο τουρισμός για γκολφ.
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα διατεθούν γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο δεν διατέθηκε λόγω κορωνοϊού, σε Δήμους και Κοινότητες, ώστε να προχωρήσουν σε έργα υποδομής, σε σχέση με τον τουρισμό.
 
Παράλληλα, μιλώντας για το μέλλον και τις προοπτικές, ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι για το 2021, η πορεία του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τις γνωματεύσεις των επιδημιολόγων και την κατηγοριοποίηση των χωρών. Αν δεν υπάρξει σταθερότητα, όπως είπε, τότε, θα είναι αδύνατο να έχουμε τουρίστες. Φέτος πατήσαμε το κουμπί για τον τουρισμό, αλλά δεν ξεκίνησε η μηχανή, ανέφερε.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σε σχέση με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό είπε πως η ενημέρωση, οι προοπτικές και τα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, δείχνουν μια θετική εικόνα για το μέλλον. Ωστόσο, πρόσθεσε, το σοβαρό θέμα της πανδημίας έχει πλήξει τον τουρισμό σε βαθμό μείωσης κατά 84%.
 
Οι προοπτικές για το 2021 δεν φαίνονται να είναι θετικές αυτή τη στιγμή καθώς δεν διαφαίνεται άμεσα μείωση του προβλήματος της πανδημίας, είπε και πρόσθεσε πως αυτό που ξενίζει είναι ότι μέσα στους προϋπολογισμούς για το 2021 υπάρχει μια μείωση 7 εκατομμυρίων για το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ θα έπρεπε να ήταν αυξημένος ο προϋπολογισμός, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες αυτές στις προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να εγκρίνει συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για το Υφυπουργείο Τουρισμού ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2021.
 
Σχέδια Επιχειρηματικότητας
Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε επίσης σήμερα τα Σχέδια ενίσχυσης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας σε σχέση με τα κίνητρα και τις διαδικασίες έγκρισης.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα για τα Σχέδια και χρονοδιαγράμματα επιχορηγήσεων για την νέα περίοδο, για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας για αύξηση της συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας, για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021.
 
Η κ. Ορφανίδου ανέφερε πως το συνολικό κόστος των Σχεδίων ήταν αρχικά €271εκ., αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης, έχει υποβληθεί αίτημα για αύξηση των κονδυλίων στα €400εκ., δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των €130εκ, γεγονός «πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που διανύουμε».
 
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η πρώτη δέσμη Σχεδίων να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2021. Τα σχέδια αφορούν τον μεταποιητικό τομέα, όπου αναμένεται αύξηση των κονδυλίων στη νέα προγραμματική περίοδο από €20εκ σε €50εκ. Με ένα άλλο Σχέδιο, με την επωνυμία «εξοικονομώ και αναβαθμίζω» το οποίο αφορά ιδιώτες και όχι επιχειρήσεις, αναμένεται αύξηση κονδυλίων από €20εκ στα €110εκ με στόχο την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης.
 
Επίσης, στο Σχέδιο Νεανική/Γυναικεία/μέχρι 50 ετών επιχειρηματικότητα, η κ. Ορφανίδου είπε ότι αναμένεται η αύξηση κονδυλίων από €21εκ στα €30εκ.
 
Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει, καθώς επίσης και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των κριτηρίων. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο επεσήμανε ότι εξετάζει τρόπους για επίσπευση των διαδικασιών της αξιολόγησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, για εκσυγχρονισμό των κριτηρίων και για διευκόλυνση των πολιτών για εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
 
Η κ. Ορφανίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση των κονδυλιών για τα εν λόγω Σχέδια, τα οποία στόχο έχουν να στηρίξουν το επιχειρείν και να δώσουν κίνητρα για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα, όπως είπε, υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
 
Ο κ. Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε πως είναι θετικό το γεγονός ότι για την επόμενη επταετία τα κονδύλια για επιχορηγήσεις είναι αυξημένα. Σημείωσε ωστόσο, την ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών οι οποίες είναι χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και αποτρέπουν δυστυχώς τη νεολαία να προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων για επιχορήγηση.
 
Πρόσθεσε πως μέσα στα σχέδια αυτά θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες επενδύσεων και να εξεταστεί αν το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε ως χώρα είναι αυτό που είχαμε τόσα χρόνια.
 
Ο βουλευτής της «Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων» Μαρίνος Μουσιούττας στις δικές του δηλώσεις για τα σχέδια, είπε πως γίνεται αρκετά καλή δουλειά στο Υπουργείο Εμπορίου, σημειώνοντας ωστόσο πως λόγω της γραφειοκρατίας, των διαφόρων κριτηρίων που υπάρχουν και του απαρχαιωμένου συστήματος, δημιουργείται τρομερή καθυστέρηση στην επεξεργασία και υλοποίηση των διαφόρων αιτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, λεφτά να μένουν αδαπάνητα και δεν χρησιμοποιούνται από τους νέους και τις νέες στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους ζωής.
 
Ο κ. Μουσιούττας είπε πως έγινε έκκληση προς το Υπουργείο για να δοθούν στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε πού εντοπίζεται το πρόβλημα, πού υπάρχει γραφειοκρατία, πού η διαδικασία «κολλά», ποια είναι τα κριτήρια που απαιτούνται και δημιουργούν προβλήματα και ως επακόλουθο να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και να μην χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση. Η συζήτηση θα συνεχιστεί, όπως είπε, και διαβεβαίωσε πως η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα προβεί στις όποιες ενέργειες χρειάζεται ώστε αυτά τα σχέδια να γίνουν πιο σύγχρονα, να μειωθεί η γραφειοκρατία και περισσότεροι νέοι να επωφεληθούν από αυτό το δώρο της ΕΕ.
 

ΚΥΠΕ

 
21624