Περδίος: Μειώνεται κατά 50% ο στόχος για τις αφίξεις Αυγούστου

«Ο αρχικός στόχος μιλούσε για ένα ανώφλι 200.000 αφίξεων, ωστόσο, ο στόχος αναθεωρείται στις 100.000 αφίξεις»

Στις 100.000 περιορίζονται πλέον οι εκτιμήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού για τις τουριστικές αφίξεις τον Αύγουστο, μειώνοντας έτσι κατά το ήμισυ τις αρχικές εκτιμήσεις μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας στις βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίος τόνισε παράλληλα ότι το Υφυπουργείο δεν προχώρησε στην επικαιροποίηση του στόχου για όλο το 2020, αφού αυτό εναπόκειται και στα επιδημιολογικά δεδομένα.

>>>Διαβάστε ακόμη: Πτήσεις από Ελλάδα – Μπαίνει στην κατηγορία Β; <<<
 
Ο αρχικός στόχος, που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτιο ήταν 200.000, αλλά το γεγονός ότι οι βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου παραμένουν εκτός κατηγορίας Α’ (επιτρέπεται η είσοδος χωρίς τεστ) διατηρεί την Κύπρο εκτός των προγραμμάτων των οργανωτών ταξιδίων, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησαν το Υφυπουργείο στην αναθεώρηση του στόχου προς τα κάτω.
 
«Ο αρχικός μας στόχος για τον Αύγουστο, όπως τέθηκε τον Μάρτιο, μιλούσε για ένα ανώφλι 200.000 αφίξεων, ωστόσο, μετά την επικοινωνία που είχαμε με τους Βρετανούς οργανωτές ταξιδιών τις τελευταίες εβδομάδες ο στόχος αυτός αναθεωρείται στις 100.000 στην καλύτερη των περιπτώσεων», ανέφερε ο κ. Περδίος.
 
Να σημειωθεί πως πέραν της μείωσης κατά 50% του αρχικού στόχου μετά που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο νέος στόχος για τις τουριστικές αφίξεις του Αυγούστου αντιστοιχεί στο μόλις 18% του Αυγούστου του 2019. Σημειώνεται, επίσης, πως ο Αύγουστος συγκαταλέγεται στους μήνες με τις περισσότερες τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο.

>>>Διαβάστε ακόμη: Καρούσος: Μισογεμάτα τα αεροπλάνα που έρχονται Κύπρο/Πίνακας <<<
 
Ο κ. Περδίος επεσήμανε μάλιστα πως ο αναθεωρημένος στόχος συμπεριλαμβάνει και πρόβλεψη για αφίξεις Βρετανών τουριστών, είτε μεμονωμένων τουριστών είτε οργανωμένων, κατά το δεύτερο μισό του μήνα εφόσον υπάρξει τέτοια βελτίωση τη επιδημιολογικής εικόνας που θα θέσει τη χώρα στην κατηγορία Α’, επιτρέποντας έτσι την ένταξη της Κύπρου στα προγράμματα των οργανωτών ταξιδιών.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, στις επαφές με το Υφυπουργείο οι οργανωτές ταξιδιών ξεκαθάρισαν ότι τα προγράμματά τους φτάνουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου και απ’ εκεί και πέρα θα αξιολογούν την κατάσταση ανά δύο εβδομάδες.
 
«Συνεπώς, εμείς υπολογίζουμε ότι εφόσον τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι αναμένουμε θα έχουμε αφίξεις Βρετανών περί τα τέλη Αυγούστου, αλλά τα ανώφλι είναι 100.000, καθώς είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι θα έχουμε πέραν των 100.000 μέχρι το τέλος Αυγούστου».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ωστόσο, ο κ. Περδίος είπε πως το Υφυπουργείο δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση των εκτιμώμενων αφίξεων των υπόλοιπων μηνών, καθότι τα πάντα είναι ρευστά.
 
«Από τη στιγμή που οι οργανωτές ταξιδίων δεν μας έχουν πει ότι ακυρώνουν το πρόγραμμά τους για όλη τη χρονιά, αλλά μέχρι τα μέσα Αυγούστου, προς το παρόν δεν αγγίξαμε τους υπόλοιπους μήνες. Άρα σημαίνει ότι για το σύνολο της χρονιάς πάμε μεταξύ 20% και 25% των περσινών αφίξεων στην καλύτερη των περιπτώσεων», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο στόχος αυτός εναπόκειται και στα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές τουριστικές της Κύπρου.
 
(ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββα)

 
21620