Περδίος: Ποιές χώρες μας θυμήθηκαν / Νέοι προορισμοί για Κύπριους

Με ποιές χώρες συμφωνήσαμε / Όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στο Business Hour by Brief της Digital Tv

Με ποιες χώρες εκτός ΕΕ θα επιχειρήσει η Κύπρος διακρατική συμφωνία όπως το μοντέλο Ισραήλ, ανέφερε την Παρασκευή (26/2) ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στο Business Hour by Brief της Digital Tv.

Αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται από Ισραηλινούς ταξιδιώτες με κρατήσεις για την Κύπρο και την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για να έχει η Κύπρος Βρετανούς τουρίστες. Παράλληλα η αγορά της Ρωσίας φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πράσινο διαβατήριο και τον προορισμό Κύπρου. Μίλησε ακόμη για το πλάνο δράσης για τον Τουρισμό του 2021, το σχέδιο προώθησης του εγχώριου τουρισμού, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και για αεροπορικές εταιρείες που είχαν «ξεχασμένη» την Κύπρο αλλά τώρα την προσθέτουν στα δρομολόγια τους.

Αυτούσια η συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού στο Business Hour by Brief:
 
Ερ. Τι αναμένει το Υφυπουργείο κατά τη φετινή τουριστική περίοδο;

"Είναι πολύ δυσκολο αυτή τη στιγμή να έχουμε αριθμητική εικόνα καθώς πολλοί οργανωτές ταξιδίων δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσουν. Όμως σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν πάρει σάρκα και οστά τις τελευταίες εβδομάδες, με πρώτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπονται οι πτήσεις από όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς καμία διακοπή και με τα ανάλογα τεστ, είμαστε θετικοί.

Ακολούθως έγινε και η συμφωνία με το Ισραήλ, με την οποία από την 1η Απριλίου, θα δεχόμαστε εμβολιαζόμενους χωρίς κραντίνα και τεστ, άρα έχει ξεκινήσει μια κίνηση από το Ισραήλ, με κρατήσεις από τέλη Μαρτίου και εντεύθεν.

Επίσης να αναφέρω ότι θα κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο και προς την κατεύθυνση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επιδιώξουμε μια συμφωνία ώστε και οι εμβολιαζόμενοι να μπορούν να μας επισκέπτονται με ευκολία, κάτι το οποίο θα δώσει περαιτέρω ενίσχυση σε αυτή την αγορά η οποία τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε να κινείται λόγω της ανακοίνωσης από τον Άγγλο Πρωθυπουργό, ότι από την 17η Μαϊού θα μπορούν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί".

Ερ. Έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις;

"Ναι, Επιτέλους έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις, διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε τίποτα. Είμαστε σε καλό δρόμο και με τη Ρωσία ώστε να επιτραπεί και η διέλευση στην Κύπρο. Περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναμένεται να έχουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Αν λάβει κανεις υπόψη τα προαναφερθέντα έχει ξεκινήσει η κίνηση του τομέα, αλλά πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε προς το τέλος του μήνα, για να ξέρουμε πως θα κινηθεί το καλοκαίρι.

"Το Υφυπουργείο τουρισμού συνεχίζει τον Μάρτιο τις διαβουλεύσεις με διοργανωτές ταξιδίων  και αεροπορικές εταιρείες, για να πάρουμε εικόνα για όλες τις αγορές, είτε μικρή είτε μεγάλη. Παράλληλα ξεκινά δειλά-δειλά η διαφημιστική  μας καμπάνια, σε όλες τις αγορές που ήταν κλειστές για εμάς και όσο περνούν οι μέρες ο κόσμος θα νιώθει πιο άνετα και ασφάλεια για να κινηθεί".

Για μοντέλο Ισραήλ και για Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία με «πράσινο διαβατήριο»

"Από πλευράς ΕΕ, η κυρία Μέρκελ χθες (25/2) σε επίπεδο αρχηγών παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι θα χρειαστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνουν αυτά τα πιστοποιητικα΄εμβολιασμού για να κινηθούν ξανά το εμπόριο και το ταξίδι. Άρα σε επίπεδο Ευρώπης θα τους υποδεχτούμε με αποφάσεις της ΕΕ για τις χώρες μέλη.

Απο κει και πέρα επειδή το 70% του τουρισμού μας  είναι από χώρες εκτός ΕΕ έχουμε ξεκινήσει να προγραμματίζουμε διμερείς συνατήσεις προς συγκεκριμένες χώρες, η μια είναι το Ισραήλ, η επόμενη το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.

Αναφορικά με τη Ρωσία, δεν θα είναι προς το παρόν σε επίπεδο εμβολιασμού, διότι δεν έχουν εξασφαλίσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα (ΕΜΑ) για το εμβόλιο τους. Όταν πάρουν την έγκριση θα μπορέσουμε να κάνουμε συμφωνία. Η Ρωσική αγορά έτσι και αλλιώς θα είναι ανοικτή για την Κύπρο από την 1η Απριλίου  λόγω της απόφασης του Υπ. Συμβουλίου με ότι προνοείται για τα τεστ.  Φυσικά η Ρωσία είναι μια αγορά που μας έχει δείξει ότι δεν σημαίνει ότι δεν θα ταξιδέψει χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πιστεύουμε πως θα υπάρχει κίνηση από τη Ρωσική αγορά και χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτές είναι προς το παρόν οι χώρες εκτός ΕΕ που θα κάνουμε συμφωνίες και θα δούμε με ποιες άλλες θα προκύψει ενδιαφέρον".

Για εγχώριο τουρισμό

"Το Υφυπουργείο θα αποταθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο να επεκταθεί το σχέδιο για τον εγχώριο Τουρισμό μέχρι και τέλη Μαϊου. Αρχικά το σχέδιο ήταν  μέχρι τέλος Νοεμβρίου και είχε απήχηση. Έπειτα ανανεωθηκε με ισχύ μέχρι τέλη Μαρτίου, αλλά δεν λειτούργησε λόγω του lockdown, άρα το επεκτείνουμε και ουσιαστικά θα επιχορηγηθεί το 35% του κόστους διαμονής με ανώτατη τιμή των 60 ευρώ με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ.

Αυτό το σχέδιο θα αξιολογείται συνεχώς και αν χρειάστει και περισσότερη επιχορήγηση, εδώ είμαστε να το ερευνήσουμε".

Ερ. Ποιο είνα το πλάνο δράσης για τον Τουρισμό του 2021;

"Oι πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί το πλάνο είναι τρεις. Ο πρώτος πυλώνας είναι το marketing και η προβολή και θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο η πιο μεγάλη ψηφιακή καμπάνια που έχει γίνει ποτέ στο εξωτερικό για την Κύπρο. 

Ακολούθως σε κάποιους μήνες θα υπάρχει και το νέο λογότυπο, κάτι το οποίο θα παρουσιάζει την Κύπρο με πολύ διαφορετικό τρόπο χωρίς να παρουσιάζεται μόνο το παραδοσιακό μότο του ήλιου-θάλασσα. 

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα σχέδια αναβάθμισης υποδομών και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού.
 Πρόσφατα το Υφυπουργείο ανακοίνωσε 10 σχέδια χορηγιών και θα ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες εβδομάδες, όπως σχέδια για την ποδηλασία, πολιτιστικούς χώρους και άλλα. Επιπλεόν θα εφαρμόσουμε δέκα σήματα ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος,  το κυπριακό πρόγευμα (brunch), τα μονοπάτια της φύσης και το taste Cyprus κ.α.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά σχέδια ανάπτυξης της υπαίθρου και είναι σημαντικό για εμάς γιατί βλέπουμε το μέλλον. Φέτος τον Σαπτέμβριο θα ξεκινήσουμε την αυθεντική διαδρομής 300 χιλιομέτρων στην η οποία θα συνδέσει την ύπαιθρο και τα ορεινά με όλες τις αυθεντικές εμπειρίες και στην πράξη και διαδικτυακά.  Επιπλέον αν το επιτρέψουν τα μέτρα και ο κορωνοϊός θα διενερηθεί το ιnternational street food festival στον Κάθηκα και το φεστιβάλ «χριστουγεννιάτικου χωριού» στα ορεινά, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ευελπιστούμε μέδω διάφορων νομοθεσιών να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τη βιομηχανία, βιοτεχνία, χειροτεχνία και τη γεωργία μέσω πολιτικών όπως επισκέψεις στο αγρόκτημα, διαμονή.  Υπάρχει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από το οποίο έχουμε ζητήσει οικονομική επιχορήγηση από την ΕΕ για να γίνουν ανακαινίσεις σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καλύματα, και ακόμα και μεμονωμένες κατοικίες σε χωριά και στην ύπαιθρο.

Μέσω του τρίτου πυλώνα θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστηκότητα των ορεινών και την ύπαιθρο".

Ερ. Πόσο τουρισμό χρειαζόμαστε για να σωθεί η Κύπρος;

"Αριθμητικά δεν έχουμε κάτι χειροπιαστο. Το σίγουρο είναι ότι αν κινηθούμε σε περσινό επίπεδο θα ήταν καταστροφικό Η οποιαδήποτε βελτίωση σε σχέση με πέρσι θα ήταν ακλοδεχούμενη.

Έχουμε μπροστά μας ότι έχουμε χάσει Νοέμβριο,Φεβρουάριο και μάλλον και τον Μάρτιο. Δειλά δειλά θα ξεκινήσουμε τον Αρπίλιο και αν από εκεί και πέρα μπορέσουμε να έχουμε στην Κύπρο τις δικές μας αγορές δηλαδή Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία νομίζω ότι δημιουργείται ένα καλό επίπεδο σε σχέδη με πέρυσι".

Ερ. Θα ανοίξουν κι άλλες χώρες δρομολόγια προς την Κύπρο;

"Βεβαίως, ήδη από πέρσι έχουν προστεθεί αρκετά δρομολόγια και με την κάθοδο της Wizz Air, μας άνοιξαν νέα δρομολόγια όπως οι Σκανδιναβικές χώρες, Τσεχία, επιπλόν δρομολόγια προς Γερμανία, οπωσδήποτε Αυστρία, Γαλλία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Εκείνο που μπορώ να πω σε συχνότητα πτήσεων θα είμαστε σε πιο χαμηλά επίπεδα σε θέμα συχνότητας δρομολογίων από το 2019 λόγω της πανδημίας, αλλα΄σε επίπεδο νέων προορισμών θα είμαστε και καλύτερα από πέρυσι". 

Για άνοιγμα νέων προορισμών και γαι τους ξένους προς εμάς αλλά και για τους ντόπιους

"Κάτι άλλο που βλέπουμε είναι ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες όπως η σκανδιναβική SAS, η οποία  δεν είχε πτήση σε Κύπρο εδώ και 27 χρόνια, λόγω της πανδημίας προσπαθεί να αφοσιωθεί στον «γρήγορο χρήμα», βάζοντας πτήσεις σε μέρη που αναμένεται τουριστικό ρεύμα το καλοκαίρι, με την Κύπρο να αναμένεται αν είναι μια από αυτές.  Επομένως εταιρείες που είχαν «ξεχασμένη» την Κύπρο με άλλες προτεραιότητες, βλέπουν ότη η Κύπρος μπορεί να τους βοηθήσει και μας προσθέτουν στα πλάνα τους".

Δείτε όλα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού στο Business Hour by Brief:

 
12950