Περδίος στην Brief: Θέλουμε νωρίτερη εκκίνηση της σεζόν φέτος

Ο υφυπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι τα κίνητρα σε tour operators θα βοηθήσουν στην ταχύτερη έναρξη της τουριστικής σεζόν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Σε κινήσεις ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη της τουριστικής σεζόν πιο νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προβαίνει το υφυπουργείο Τουρισμού. Στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στον κλάδο και να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τα νούμερα του 2019. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται τόσο η παραχώρηση κινήτρων στους ταξιδιωτικούς πράκτορες με την έγκριση της Κομισιόν, όσο και η έγκαιρη διαμόρφωση του ταξιδιωτικού πρωτοκόλλου σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να γνωρίζουν οι ξένοι τα δεδομένα όσον αφορά στα ταξίδια στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, στην διαμόρφωση του ταξιδιωτικού πρωτοκόλλου, αλλά και στα ταξίδια του στη Ρωσία, μια από τις σημαντικότερες χώρες για τον κυπριακό τουρισμό.

Κίνητρα σε ταξιδιωτικούς πράκτορες

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για τα κίνητρα προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που ενέκρινε προ ημερών η Κομισιόν, ο Σάββας Περδίος ανέφερε ότι είναι ακριβώς το ίδιο σχέδιο κινήτρων που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι. Ήταν ένα έκτακτο σχέδιο 4 μηνών που επιχορηγούσαμε με 2,5 ευρώ κάθε διανυκτέρευση από οργανωτή ταξιδίων.

Το ίδιο θα γίνει και φέτος, αλλά οι 4 μήνες, αντί να αφορούν την περίοδο του καλοκαιριού θα ισχύουν ως το τέλος του Απρίλη. Και αυτό γιατί φέτος αναμένουμε ότι το καλοκαίρι θα κινηθούμε σε ικανοποιητικά επίπεδα και επομένως θέλουμε να δώσουμε ώθηση, ώστε οι οργανωτές ταξιδίων να ξεκινήσουν πιο νωρίς απ’ ότι υπολόγιζαν να φέρνουν τουρίστες στο νησί, σημείωσε ο κ. Περδίος. Επομένως πρόκειται για ένα στοχευμένο σχέδιο για να συμβάλει στο να εκκινήσει νωρίτερα η τουριστική περίοδος κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Αν σκεφτούμε, πρόσθεσε, ότι πέρσι κινηθήκαμε περίπου στο 50% των αφίξεων του 2019 με τη βασική ροή αφίξεων να ξεκινά τον Ιούνιο, σημαίνει ότι φέτος για να πάμε καλύτερα πρέπει να ξεκινήσουμε πιο νωρίς. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουμε είναι να ανοίξουμε την τουριστική σεζόν νωρίτερα και ο συνδυασμός παραχώρησης κινήτρων στους tour operators με την έγκαιρη διαμόρφωση του ταξιδιωτικού πρωτοκόλλου θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Περδίος. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι πρέπει να στείλουμε και ένα μήνυμα προς τους ξενοδόχους και τους άλλους φορείς του τουρισμού ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται κινήσεις για να ξεκινήσουμε όσο το δυνατό πιο σύντομα. Άρα και αυτοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν κόσμο νωρίτερα.

Ταξιδιωτικό πρωτόκολλο

Όσον αφορά το θέμα του ταξιδιωτικού πρωτοκόλλου, ο υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι: Πρώτο, το γεγονός πως οριστικοποιήθηκε έγκαιρα, δίνει τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators να οργανωθούν έχοντας αρκετό χρόνο μπροστά τους.  
Δεύτερο πρόκειται για ένα πλαίσιο σταθερότητας. Δεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι οι χώρες που μας ενδιαφέρουν θα είναι μέχρι την κόκκινη κατηγορία.
Τρίτο επανέρχεται το δικαίωμα στους εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς τεστ και άλλες δυσκολίες.
Τέταρτο. Ενώ πέρσι για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί η διακίνηση μπορούσε να γίνει μόνο με pcr test, τώρα μπήκε η επιλογή του ράπιντ τεστ 24 ωρών. Άρα για μια χώρα όπως ήταν η Ρωσία που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην κόκκινη κατηγορία και χρειαζόταν 2 pcr τεστ για να έρθει κάποιος στην Κύπρο τώρα μπορεί να έρθει με ένα ράπιντ τεστ και ένα pcr στην άφιξη. Άρα είναι βελτιώσεις πολύ σημαντικές. 

Μια άλλη βελτίωση που είναι σημαντική είναι ότι ένας εμβολιασμένος ή πρόσφατα νοσήσαντας, μπορεί να έρθει στην Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ακόμα και γκρίζας κατηγορίας. Πέρσι δεν υπήρχε αυτό το δικαίωμα, αφού μόνο με ειδική άδεια μπορούσες να έρθεις από χώρα γκρίζας κατηγορίας. 

Πλήρης ελευθεροποίηση πτήσεων από Ρωσία

Η Ρωσία αποτελεί μια από τις βασικότερες αγορές για τον κυπριακό τουρισμού και το υφυπουργείο Τουρισμό θέλει να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα. Προ μιας βδομάδας, ο Σάββας Περδίος επέστρεψε από τη Ρωσία και προτίθεται να ξαναπάει σε τρεις βδομάδες για επαφές με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της χώρας. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η πλήρης φιλελευθεροποίηση των πτήσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες σε σχέση με τον αριθμό των πτήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν από κάποιες πόλεις και θέλουμε να ληφθεί μια απόφαση για να ανοίξουν εντελώς οι αιθέρες.

Το 2021 υπήρχαν κάποιοι κανόνες που περιόριζαν τον αριθμό των πτήσεων που μπορούσε να πραγματοποιήσει μια αεροπορική εταιρεία. Συγκεκριμένα κάθε αεροπορική εταιρεία δικαιούταν να πετά μια φορά τη βδομάδα από περιφερειακές πόλεις πλην Μόσχας. Θέλουμε να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί καθώς θα βοηθήσει και άλλο στην ενίσχυση των αφίξεων προς την Κύπρο. Θεωρώ ότι θα κινηθεί σε αρκετά καλά επίπεδα φέτος η ρωσική αγορά όμως θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε, ανέφερε ο κ. Περδίος. 

Όσον αφορά στα επόμενα του ταξίδια, αυτά θα πραγματοποιηθούν σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Πολωνία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20005
Thumbnail