Περδίος: Στροφή από το all inclusive κάνει η Κύπρος

Αγώνας δρόμου για προσέλκυση τουριστών-Σε ποιες αγορές στρέφεται η Κύπρος-Ο υφ.Τουρισμού στο “Business Hour By Brief"

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Καλεσμένος στην εκπομπή “Business Hour By Brief” ήταν την Τρίτη (05/4) ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιοδεία που πραγματοποιεί για προσέλκυση τουριστών ενόψει και της τουριστικής σεζόν.

Μεταξύ άλλων ο κ. Περδίος μίλησε και για την αλλαγή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο all inclusive το οποίο χαρακτηρίζει Ρώσους και Βρετανούς τουρίστες και η Κύπρος κάνει στροφή.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση δεκαετιών για προσέλκυση άλλων αγορών οι οποίες διακρίνονται από υψηλότερες δαπάνες. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το πεδίο δράσης του Υφυπουργείου το 2019, ήμασταν κάθετοι και έντονοι στο ότι πρέπει οπωσδήποτε να δούμε και αυτές τις αγορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έκτοτε έχουν γίνει πάρα πολλά διαβήματα προς αυτές τις αγορές, πάρα πολλές προσπάθειες».

Μάλιστα ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου αλλά και τα σήματα ποιότητας που προστέθηκαν όπως είναι για παράδειγμα «το κυπριακό πρόγευμα, το Taste Cyprus, τα vegan friendly εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα μονοπάτια της φύσης, τα χριστουγεννιάτικα χωριά, τα colorful villages, η αυθεντική διαδρομή εμπειριών Heartland of Legends, το γεωπάρκο Τροόδους».

Ως παράδειγμα ο κ. Περδίος έδωσε την αγορά της Γαλλίας. «Είναι μια πελατεία η οποία οι άνθρωποι είναι πολυταξιδευμένοι, ξέρουν τι εστί ποιότητα, δεν είναι από αυτούς που θα έρθουν στην Κύπρο και θα περάσουν όλο τους τον χρόνο σε ένα ξενοδοχείο σε μια παραλία».

Για το εν λόγω ζήτημα ο Υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ως ολόχρονος τουριστικός προορισμός μπορεί να διαπρέψει η Κύπρος αλλά και ως προορισμός που μπορεί να προσφέρει ποιοτικές εμπειρίες.

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι 800.000 αφίξεις από Ρωσία-Ουκρανία

Ο Υφυπουργός Τουρισμού ακολούθως αναφέρθηκε στην περιοδεία που ξεκίνησε για προσέλκυση τουριστών η οποία ξεκίνησε πριν από 8 μήνες και ο στόχος αρχικά ήταν διπλός.

Πρώτα από όλα σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο κ. Περδίος σκοπός ήταν η προετοιμασία από νωρίς για την φετινή χρονιά με νέα ανοίγματα. Ο δεύτερος στόχος ήταν να παρουσιαστεί στο εξωτερικό η νέα τουριστική εικόνα της Κύπρου και όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας για τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού μας προϊόντος.

«Προστέθηκε και τρίτος στόχος τις τελευταίες εβδομάδες ελέω του πολέμου και δεν είναι άλλος από το να βεβαιωθούμε ότι τουλάχιστον οι βασικές μας αγορές -πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας-, δεν επηρεάζονται και ότι θα μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε αυτές τις αγορές για την επερχόμενη τουριστική σεζόν».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση από τον μαραθώνιο που γίνεται και τις επισκέψεις σε διάφορες χώρες. «Έχουμε πάει όχι μόνο σε βασικές αγορές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε αγορές που επίσης μας στήριζαν τα τελευταία χρόνια όπως Γερμανία, Αυστρία, σκανδιναβικές χώρες, Ελβετία. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία σε καινούργιες συγκριτικά αγορές για την Κύπρο όπως την Γαλλία, της Πολωνία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και διάφορες άλλες».

Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά πρόσθεσε ο κ. Περδίος, «η χασούρα από την Ρωσία και την Ουκρανία σίγουρα θα είναι μεγάλη». Αναμενόταν για φέτος, -λόγω και της έγκαιρης δουλειάς που έγινε στις δύο αυτές χώρες- να είχαμε στην Κύπρο γύρω στις 800.000 αφίξεις.

«Εμείς δουλεύουμε πάνω στο χείριστο σενάριο, ότι δεν θα έχουμε καθόλου αφίξεις από αυτές τις δύο αγορές για την ολότητα της φετινής σεζόν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε κάποιους αριθμούς ή κάποιες από αυτές τις απώλειες από τις υπόλοιπες αγορές. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να αναπληρώσουμε γύρω στις 200-250.000 αφίξεις μόνο από αυτές που χάνονται».

Για τους στόχους που έχουν τεθεί, ο κ. Περδίος εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι εφικτό η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020-21.

«Το θεωρούμε εφικτό διότι σε αντίθεση με πέρσι, φέτος ξεκινούν από πολύ πιο νωρίς σημαντικότατες αγορές για την Κύπρο. Αναφέρομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο πέρσι ξεκίνησε τον Αύγουστο ενώ ήδη φέτος έχουν ξεκινήσει να έρχονται στην Κύπρο οι Βρετανοί. Πολλά ξενοδοχεία ιδιαίτερα στην Λάρνακα, στην Πάφο και στην Λεμεσό έχουν ανοίξει για αυτό τον σκοπό».

Για το Ισραήλ, ο Υφυπουργός τόνισε ότι παρόλο που στερηθήκαμε ως χώρα την αγορά του τα τελευταία 2 χρόνια λόγω πανδημία, «θα μπορέσει να μας βοηθήσει, φέτος θα είναι η ανάκαμψη της».

«Οι σκανδιναβικές χώρες που ήταν παρούσες μέχρι την προ πανδημίας εποχή, όμως δεν τις είχαμε τα τελευταία 2 χρόνια, επανέρχονται δυναμικά. Πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα η αγορά της Σκανδιναβίας θα είναι στα επίπεδα του 2019 και αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για εμάς».

Πρόσθεσε δε πως πολύ καλά τα μηνύματα που παίρνουμε και από την Ελβετία.

Σε Ελεύθερη Αμμόχωστος & Λεμεσός οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω Ρώσων

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και η Λεμεσός θα επηρεαστούν περισσότερο από την απώλεια των Ρώσων εκτιμά ο Υφυπουργός Τουρισμού, ωστόσο η κάθε μια θα επηρεαστούν μια διαφορετικό τρόπο.

«Έχουμε από την μια την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, μια περιοχή η οποία κατά 50-60% εξαρτιόταν από την ρωσική και την ουκρανική αγορά. Και επίσης αυτή η περιοχή έχει την ιδιαιτερότητα ότι αρκετά από τα ξενοδοχεία ήταν δοσμένα εξ’ολοκλήρου σε πράκτορες από αυτές τις δύο χώρες και ιδιαίτερα την Ρωσία. Δεν θα είναι το ευκολότερο πράγμα για αυτές τις επιχειρήσεις μέσα σε κάποιες εβδομάδες να αλλάξουν εντελώς τρόπο λειτουργίας, στόχευση πελατείας».

Η Λεμεσός όπως δήλωσε ο κ. Περδίος «θα είναι πιστεύω σε καλύτερη κατάσταση λόγω του γεγονότος ότι οι πλείστοι που κατεύθαναν από αυτές τις αγορές στην Λεμεσό, δεν ήταν με τουριστικά πακέτα ή μέσω οργανωτών ταξιδίων. Ήταν πελάτες υψηλής δαπάνης οι οποίοι έφταναν στην Κύπρο ως επί το πλείστον μεμονωμένοι. Παρόλο που και αυτή η επαρχία θα δυσκολευτεί πιστεύω όχι όσο θα επηρεαστεί η περιοχή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά».

Ερωτηθείς εάν θα χρειαστούν οικονομική στήριξη οι τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να ανταπεξέλθουν, ο κ. Περδίος απάντησε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

«Εκείνο που εμείς κάνουμε ως Υφυπουργείο, δίνουμε τη στήριξή μας προς όλες τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τις δύο αυτές αγορές ενισχύοντας τη ζήτηση».

Ανοίγουν πτήσεις από/προς Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι αγορές οι οποίες διαχρονικά ενδιαφέρουν την Κύπρο. Ο κ. Περδίος τόνισε ωστόσο πως δεν είναι αγορές οι οποίες θα μας βοηθήσουν άμεσα φέτος.

«Ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία είναι μια αγορά των 40 σχεδόν εκατομμυρίων, ο πληθυσμός της είναι νεαρός, αυτός ο νεαρόκοσμος ψάχνει κοντινούς προορισμούς ιδιαίτερα για καλοκαιρινές διακοπές, διακοπές lifestyle, διασκέδαση, κάτι το οποίο έχουμε στην Κύπρο και ιδιαίτερα οι περιοχές της Λεμεσού και της ελεύθερης Αμμοχώστου».

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα ανοίξουν και θα γίνονται 6-8 πτήσεις την εβδομάδα από/προς την Σαουδική Αραβία, όσο στο Ριάντ όσο και στην Τζέντα. «Έχουν γίνει προσπάθειες εκ μέρους του ΥΠΕΞ ώστε οι βίζες πλέον να εκδίδονται όχι μόνο στο Ριάντ αλλά και στην Τζέντα μέσω του προξενείου».

Παράλληλα, περί τα τέλη Μαΐου, θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία ιδιώτες από την Κύπρο για σύναψη συνεργασιών. «Πιστεύουμε ότι είναι μια αγορά η οποία θα εκτιμήσει την Κύπρο και στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιάζουσα σημασία για το μέλλον».

Όσον αφορά την αγορά της Αμερικής και του Καναδά, είναι μια αγορά τεράστια πέραν των 300 εκατ. ατόμων. «Ευτυχώς για εμάς ταξιδεύουν για πάρα πολλές ημέρες, δηλαδή πέραν των 10 ημερών, πολλές φορές 2 εβδομάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν τους είναι παράξενο ή δύσκολο να κάνουν μακρινά ταξίδια».
Η δυσκολία για την Κύπρο σύμφωνα και με τον κ. Περδίο είναι ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Για το πρόβλημα αυτό επεξεργάζονται δύο συγκεκριμένοι τρόποι τους οποίους ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε στο “Business Hour By Brief” και είναι οι εξής:

  • Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια κοινών τουριστικών πακέτων με γειτονικές χώρες όπως είναι η Ιορδανία, η οποία θα έρθει ξανά στο προσκήνιο τώρα τώρα.
  • Μέσω πόλεων της Ευρώπης όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, η Βιέννη και η Ζυρίχη, που ο κοινός τους παρονομαστής είναι ότι υπάρχει εξαιρετική αεροπορική συνδεσιμότητα με τις ΗΠΑ αλλά και με την Κύπρο.

Προσλήψεις και Ουκρανών στην τουριστική βιομηχανία

Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στα ξενοδοχεία, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι πλέον το υπουργείο Εργασίας έχει επιτρέψει την εργασία σε όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας στους φοιτητές που βρίσκονται στην Κύπρο.

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι στο παρελθόν δεν είχαν αυτή την ευκαιρία και τους επιτρεπόταν να εργαστούν μόνο σε θέσεις στο πίσω μέρος των επιχειρήσεων. Πλέον μπορούν να εργαστούν και στην εξυπηρέτηση του πελάτη είτε αυτό αφορά bar, υποδοχή κλπ».

Βοήθεια αναμένεται να υπάρξει και από Ουκρανούς οι οποίοι λόγω του πολέμου θα βρίσκονται στην Κύπρο είτε για τους επόμενους μήνες είτε για τα επόμενα χρόνια. «Αρκετοί φορείς του τουρισμού έχουν προσεγγίσει αυτά τα άτομα για να εργαστούν στην τουριστική βιομηχανία. Άρα και από εκεί θα έρθει μια μικρή ενίσχυση».

Για το προσωπικό από τρίτες χώρες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν τελεσίδικες αποφάσεις, ωστόσο έγιναν διάφορες συζητήσεις μεταξύ των φορέων του τουρισμού, του αρμόδιου υπουργείου και των συντεχνιών.

Οργανωτές ταξιδίων ζητούν χρήματα πίσω από τα ξενοδοχεία

«Αρκετοί οργανωτές ταξιδίων από το 2019 είχαν προπληρώσει για υπηρεσίες για το 2020, ωστόσο δεν πήραν ποτέ αυτές τις υπηρεσίες λόγω της πανδημίας», δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν ξενοδοχεία τα οποία θα επιστρέψουν χρήματα σε οργανωτές ταξιδίων.

Μάλιστα υποστήριξε ότι αρκετοί οργανωτές έδωσαν χρονικό περιθώριο μια διετία στα ξενοδοχεία με τις προκαταβολές. «Σίγουρα τρία χρόνια μετά, κάποιοι οργανωτές ταξιδίων έρχονται και ζητούν πίσω τα χρήματα. Αυτό αφορά ως επί το πλείστον τουριστικούς πράκτορες από την Ρωσία ίσως και σε μικρότερο βαθμό την Ουκρανία».

Καταληκτικά σημείωσε πως πέραν οι επιστροφές χρημάτων δεν θα αφορούν άλλες αγορές καθώς αυτές θα τρέξουν κανονικά για τη φετινή χρονιά.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην  εκπομπή Business Hour By Brief ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος