Περδίος: Υπογράφει Mνημόνιο με Ουγγαρία για τουρισμό ευεξίας

Υπογράφεται ενόψει της προκήρυξης σχεδίου για δημιουργία υποδομών σε ξενοδοχεία για παροχή υπηρεσιών υγείας και ευεξίας

Μνημόνιο Συναντίληψης (MOU) με τις αρχές της Ουγγαρίας σε σχέση με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Κύπρο, υπογράφει αύριο, στη Βουδαπέστη, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Το μνημόνιο θα υπογράψουν ο κ. Περδίος και ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ουγγαρία θεωρείται προηγμένη χώρα σε αυτή την μορφή τουρισμού και θέλουμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, η οποία θα μας βοηθήσει στην προβολή και ανάπτυξη του τομέα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίος από τη Βουδαπέστη, όπου βρίσκεται για επαφές.

>>> Διαβάστε επίσης: Περδίος σε Ευρωπαίους: Δείτε το παράδειγμα της Κύπρου <<<

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, η άντληση τεχνογνωσίας θα βοηθήσει το Υφυπουργείο, ενόψει και της προκήρυξης του σχεδίου για τη δημιουργία υποδομών σε ξενοδοχεία για παροχή υπηρεσιών υγείας, ευεξίας, ιατρικού τουρισμού και υποβοηθούμενης διαβίωσης, το οποίο έχει περιληφθεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο αφορά σε χρηματοδότηση ύψους €10 εκατομμυρίων και αναμένεται να προκηρυχθεί περί τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023 με διάρκεια τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Περδίος επισκέπτεται την Ουγγαρία για επαφές με τουριστικούς φορείς, ενώ προηγουμένως βρέθηκε στη Βιέννη για επαφές στην αυστριακή πρωτεύουσα, καθώς οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν πλέον τη μεγαλύτερη προοπτική όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, έπειτα από την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Σημείωσε δε πως οι αφίξεις από την ουγγρική αγορά κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ, υποβοηθούμενες και από τις πτήσεις των WizAir και Ryanair.

«Αποδείχθηκε φέτος ότι Αυστρία και Ουγγαρία καταγράφουν σημαντική δυναμική», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, οι τουριστικές αφίξεις από την ουγγρική αγορά καταγράφουν αύξηση 63%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ από την Αυστρία καταγράφουν αύξηση 53%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο καταγράφουν οι αφίξεις από την Πολωνία με 130%. Ακολουθεί  η Γαλλία με 105%, ενώ από τη Δανία καταγράφηκε άνοδος 63% και 28% από τη Γερμανία. Μάλιστα, διαψεύδονται εκτιμήσεις ότι οι αφίξεις από την Πολωνία θα επηρεάζονταν αρνητικά λόγω της γειτνίασης της χώρας με την εμπόλεμη ζώνη.

Το 2022 η βάση σύγκρισης λόγω της «νέας πραγματικότητας»

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του 2023, ο Σάββας Περδίος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το Υφυπουργείο θα αναμένει το τέλος της φετινής χρονιάς προκειμένου να καταρτίσει τους στόχους για το επόμενο έτος.

Με τις αφίξεις, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και να βρίσκονται κοντά στο 80% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019, της χρονιάς ρεκόρ του κυπριακού τουρισμού, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως δεν μπορεί πλέον το 2019 να θεωρείται η βάση σύγκρισης λόγω της νέας πραγματικότητας που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται η σύγκριση με βάση το 2019 διότι απουσιάζει η ρωσική αγορά. Η νέα πραγματικότητα έχει περισσότερη σχέση με το 2022. Θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε τους αριθμούς του 2019 όσον αφορά τη ρωσική αγορά», εκτίμησε ο κ. Περδίος.

Πάντως, αναγνώρισε πως το 2023 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά, για να τονίσει, ωστόσο ότι, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ταξιδέψει ο κόσμος λόγω ης ακρίβειας».

Οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές τουριστικές αφίξεις θα σταθεροποιηθούν μεταξύ 75% και 80% του 2019, είπε.

Διατηρούνται οι πτήσεις και το χειμώνα

Σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, ο κ. Περδίος είπε πως με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι κρατήσεις των επόμενων μηνών θα είναι από μεμονωμένους ταξιδιώτες και ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής (last minute).

Ο κ. Περδίος σημείωσε, ωστόσο, ότι διατηρούνται οι πτήσεις πολλές εκ των οποίων αφορούν τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε θα υπάρξουν 65 πτήσεις εβδομαδιαίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, 38 από το Ισραήλ, 25 από τη Γερμανία, 23 από την Πολωνία, 13 από τον Λίβανο, 13 από την Αυστρία, 13 από τη Ρουμανία, 13 από τη Βουλγαρία, 10 από Ουγγαρία, 8 από Ιταλία, και από 6 από τη Σερβία και τη Γαλλία.

«Πτήσεις έχουμε, και μάλιστα το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών φτάνει τα επίπεδα του 2019 το φετινό χειμώνα», είπε ο κ. Περδίος, επισημαίνοντας πως αν ληφθεί υπόψη ότι οι πτήσεις δεν περιλαμβάνουν τη ρωσική αγορά αυτό «σημαίνει ότι οι πτήσεις από την ΕΕ είναι πιο πολλές από το 2019».

(ΚΥΠΕ)