Περιορισμένο ενδιαφέρον για ΕΣΤΙΑ παρά την νέα παράταση 

Μέχρι στιγμής πολύ μικρός αριθμός νέων αιτήσεων κατατέθηκε στις τράπεζες – Καθυστέρηση και στην υποβολή δικαιολογητικών

Περιορισμένο έως ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον δανειοληπτών, δυνητικά δικαιούχων του Σχεδίου, για υποβολή αιτήσεων για το «ΕΣΤΙΑ», παρά την νέα παράταση που δόθηκε για νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Brief, μέχρι το τέλος της νέας περιόδου υποβολής αιτήσεων (15 Ιουνίου) ο αριθμός των αιτήσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 500 (αισιόδοξη εκτίμηση), αφού μέχρι χθες (10/6) είχαν κατατεθεί μόλις μερικές δεκάδες.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, στην ΚΕΔΙΠΕΣ που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία του πρώην Συνεργατισμού και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, είχαν υποβληθεί μόλις 13 νέες αιτήσεις, με τις ενδείξεις να μην είναι πολύ ενθαρρυντικές για την συνέχεια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα και στην Τράπεζα Κύπρου το ενδιαφέρον δανειοληπτών είναι πολύ περιορισμένο, αφού η Τράπεζα δέχθηκε 40 με 45 τηλεφωνήματα νέων αιτητών και πλέον απομένει η υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα μέχρι χθες δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον αριθμό των νέων αιτήσεων, αν και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον των δανειοληπτών είναι πολύ περιορισμένο.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την εξαγγελία των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε ανακοινώσει και τα εξής σε σχέση με το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»:

1/ Εκ νέου επέκταση της προθεσμίας προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών ενός μηνός, από ενδιαφερόμενους που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 31.12.2019 για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Ως νέα προθεσμία ορίζεται η 31η Ιουλίου 2020 αντί της 30ης Ιουνίου 2020, και

2/ Δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία μέχρι τις 31.12.2019 και επιθυμούν να το πράξουν. Οι νέοι αιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στα Τραπεζικά και άλλα ιδρύματα την αίτηση τους που προβλέπει το Σχέδιο από την 1η Ιουνίου 2020 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

Καθυστέρηση και στην συμπλήρωση υφιστάμενων αιτήσεων
Εν τω μεταξύ, καθυστέρηση παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την συμπλήρωση υφιστάμενων αιτήσεων που είχαν κατατεθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 5 μήνες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ανερχόταν στις 5.639, εκ των οποίων μόνο οι 1.204 ήταν πλήρεις και άρχισε ή ολοκληρώθηκε η εξέτασή τους.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Όπως είχε αναφερθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις 25 Μαΐου, από τις 1.204 αιτήσεις που ήταν πλήρως συμπληρωμένες, οι 673 αποστάληκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Υπουργείο Εργασίας για την τελική εξέταση. Από αυτές, οι 152 βρίσκονταν στο τελικό στάδιο έγκρισης, 182 όδευαν προς απόρριψη, ενώ άλλες 272 είχαν αποσταλεί πίσω στα πιστωτικά ιδρύματα, αφού τελικά δεν ήταν πλήρως συμπληρωμένες.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Brief, οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και εκφράζεται φόβος ότι ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων θα μείνουν τελικά στο «συρτάρι», λόγω, κυρίως, της αδυναμίας εξασφάλισης και κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών που απαιτούνται για να θεωρείται μία αίτηση πλήρης.

Τα «εμπόδια» για ολοκλήρωση των αιτήσεων
Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε από τραπεζική πηγή, τα θέματα που έχουν προκύψει από την αξιολόγηση των αιτήσεων από το Υπουργείο Εργασίας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με την ανατροφοδότηση από Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με ελλείψεις στοιχείων τα οποία κρίνονται δευτερευούσης σημασίας. «Από τις απαντήσεις/επισημάνσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα από το Υπουργείο έχει διαφανεί ότι προβαίνουν σε εξονυχιστικό έλεγχο των αιτήσεων και επιμένουν σε πλήρη και κατά γράμμα τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις αχρείαστες καθυστερήσεις αφού η Τράπεζα αναγκάζεται να επικοινωνήσει ξανά με τον πελάτη για να τον ενημερώσει και να ζητήσει να προσκομιστούν τα στοιχεία/διορθωθούν οι ελλείψεις. «Επίσης προκαλείται αρκετές φορές έντονη δυσαρέσκεια και εκνευρισμός στους πελάτες οι οποίοι θεωρούν τις ελλείψεις χωρίς ουσία», είπε.

Επιπλέον, συνέχισε, απαιτείται από την Τράπεζα να επισυνάψει ξανά τα διορθωμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ξαναστείλει την αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, κάτι που, όπως μας τονίστηκε, προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πιο πάνω προβλήματα συναντώνται στο 1/3 των ολοκληρωμένων αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη κατηγορία προβλημάτων, η τραπεζική πηγή εξήγησε πως αυτή σχετίζεται με τις απορρίψεις από Ειδική Επιτροπή Υπουργείων αιτήσεων που έχουν κριθεί ότι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

Όπως μας επεξηγήθηκε, «οι Τράπεζες έχουν συγκεντρώσει κάποιες περιπτώσεις αιτητών που θεωρούν πως ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και τις έχουν αποστείλει μέσω της διαδικασίας της Ειδικής Επιτροπής με τις εισηγήσεις τους για τον χειρισμό τους, με απώτερο σκοπό να ενταχθούν όσοι περισσότεροι αιτητές στο Σχέδιο».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Η Επιτροπή ήταν αρνητική στο να παρεκκλίνει ελαφρώς από το Σχέδιο ή να επιδείξει ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθώντας τον νόμο κατά γράμμα, με αποτέλεσμα ένας αριθμός αιτητών να αποκλείονται από συμμετοχή στο Σχέδιο», εξήγησε περαιτέρω.

Επιπρόσθετα μας λέχθηκε, «η Επιτροπή παραπέμπει τους αιτητές στην διαδικασία ενστάσεων το οποίο δημιουργεί νέα γραφειοκρατία και αχρείαστες καθυστερήσεις ενώ θα μπορούσαν να δώσουν άμεση λύση, ώστε να μπορέσουν έτσι να προχωρήσουν και οι αναδιαρθρώσεις κάτω από το Σχέδιο Εστία».

Σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν απορριφθεί τα 2/3 των αιτημάτων.

Μάριος Αδάμου