Πετρίδης: Δεν είναι καιρός για φορολογική μεταρρύθμιση

Όσον αφορά τον εταιρικό φόρο 15% ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ήταν πρόθεση που όμως δεν έγινε – Τι ανέφερε για προϋπολογισμό 2023

Αυτός δεν είναι ένας προεκλογικός προϋπολογισμός, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο δημοσίευμα της.

>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Παρουσίασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023 στη Βουλή<<

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι επειδή ακριβώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον προϋπολογισμό για προεκλογικούς λόγους, βάλλεται κάθε μέρα με ψεύτικα στοιχεία ενώ περιέγραψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 ως ένα υπεύθυνο προϋπολογισμό.

>>> Διαβάστε επίσης: Σήμερα (24/10) ξεκινά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2023 <<<

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ως κυριότερο στόχο την ανάκαμψη, με αυξημένες τις αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12% και παράλληλα τη διατήρηση των υγειών δημοσιονομικών με σεβασμό στις επόμενες γενιές.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα να την προτείνει τώρα, με αυτή την διεθνή αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό. Όσον αφορά την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% είπε ότι ήταν προϋπόθεση συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που δεν έγινε.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέλος του 2022 προβλέπεται στο 5,7%, μια επίδοση που έχει διαψεύσει όλες τις προβλέψεις. Έκανε λόγο για μια οικονομία με ανθεκτικότητα και προοπτική, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατάφερε να διασφαλίσει αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Για το 2023, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3% με ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα και με ευρωπαϊκούς δείκτες υπάρχει μια κάθετη μείωση της ανισότητας στην Κύπρο και των δεικτών κοινωνικής συνοχής, παρά τα όσα λέγονται για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κινδύνους, μίλησε για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλού πληθωρισμού, κίνδυνο αύξησης των προβληματικών δανείων, αλλά και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού που μπορεί να απειλήσει σημαντικά το κράτος πρόνοιας μακροπρόθεσμα.

(ΚΥΠΕ)