Πετρίδης: Χωρίς προϋπολογισμό δεν έχει ανάκαμψη το 2021

Τις εκτιμήσεις του για την κυπριακή οικονομία ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour ο Υπουργός Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την εκτίμηση ότι το 2021 η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει μία αρκετά δυνατή ανάκαμψη πέραν του 3% και η οποία θα καλύψει μεγάλο από το χαμένο έδαφος του 2020, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv, την οποία προετοιμάζει η ομάδα της Brief.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, «η μόνη περίπτωση να μην έχουμε ανάκαμψη το 2021 είναι να βρεθούμε το 2021 χωρίς προϋπολογισμό».

Ειδικότερα και κληθείς να αναφερθεί να προβεί σε μία εκτίμηση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2021 και εάν θα υπάρξει ανάκαμψη, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «σίγουρα θα έχουμε ανάκαμψη. Η μόνη περίπτωση να μην έχουμε ανάκαμψη το 2021 είναι να βρεθούμε το 2021 χωρίς προϋπολογισμό, κάτι που θα δημιουργήσει οικονομική καταστροφή», τόνισε. 

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ στο Business Hour: Κίνδυνος πολλοί να μείνουν απλήρωτοι <<<

«Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αναμένω μία αρκετά δυνατή ανάκαμψη το 2021 που θα είναι πέραν του 3% και η οποία θα καλύψει μεγάλο από το χαμένο έδαφος του 2020, ενδεχομένως όχι όλο, αλλά μεγάλο μέρος», εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αντέχουν τα ταμεία του κράτους νέο lockdown;
Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν τα ταμεία του κράτους μπορούν να αντέξουν ένα νέο ενδεχόμενο καθολικό lockdown, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε πως «πρώτα απ’ όλα, τα ταμεία του κράτους για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός». Σε περίπου 3 βδομάδες από σήμερα, συνέχισε, «τα ταμεία του κράτους θα εξαρτώνται στην ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2021». 

Αυτό, όπως εξήγησε, είναι το ένα δεδομένο. Δεύτερο, συμπλήρωσε, «για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά έχουμε, όντως, από τον Μάρτιο δουλέψει νυχθημερόν ακριβώς για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα και για να μπορούμε να στηρίξουμε στοχευμένα. Αυτό είναι που πράττουμε και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, εάν μας το επιτρέψει η Βουλή, για όλο το διάστημα που θα συνεχιστεί αυτή η κρίση, τουλάχιστον, μέχρι τον εμβολιασμό σημαντικού μέρους του πληθυσμού», επεσήμανε. 

«Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Σίγουρα είναι δύσκολο και είναι γι’ αυτό που και πολλές φορές δημόσια έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην τίθενται στο τραπέζι προτάσεις οι οποίες δεν θα μπορούμε με βάση τις δυνατότητες μας να υλοποιήσουμε. Αλλά ο σχεδιασμός μας είναι αποτελεσματικός και αυτό καταδεικνύουν και όλα τα συγκρίσιμα στοιχεία σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι αυτό που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε περαιτέρω ο Υπουργός Οικονομικών.

Στα σκαριά φορολογική μεταρρύθμιση
Κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή Business Hour ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την εξαγγελία νέων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων, επαναλαμβάνοντας, εκ νέου, πως δεν θα επανέλθει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κληθείς να αναφερθεί σε κάποια από τα κίνητρα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «αυτή την στιγμή η προτεραιότητα μας είναι οι προϋπολογισμοί. Σίγουρα, και το έχω πει και δημόσια, σκοπός μας είναι το 2021 να κάνουμε και μία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει σύνδεση και με την διευκόλυνση της χρήσης των επενδύσεων, διότι υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, παρά το γεγονός ότι έχουμε ενδεχομένως το πιο χαμηλό φορολογικό συντελεστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πέραν αυτού, θέλουμε να δούμε και κάποια θέματα που αφορούν για διευκόλυνση εταιρειών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο σε θέματα προσωπικού και οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις οι οποίες, όμως, θα πρέπει να μελετηθούν με το νέο έτος σε περισσότερο βάθος», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο (λίγο πριν το 5ο λεπτό):

Μάριος Αδάμου
 
16461