Πετρίδης: Η Κύπρος θα έχει τον 6ο πιο χαμηλό πληθωρισμό στην ΕΕ

Στο 2,3%  ο ρυθμός ανάπτυξη φέτος - Πως σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν

Τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν χθες (16/5), σχολιάζει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ανακοίνωση του, στην οποία επεσήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα φέτος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3%  λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ουσιαστικής αύξησης του πληθωρισμού.

>>> Διαβάστε αυτούσιες τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις εδώ <<<

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το πραγματικό ΑΕΠ, που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2022, είναι οριακά χαμηλότερο από το μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης ενώ όσο αφορά τον πληθωρισμό, για το 2022 αναμένεται στο 5,2%, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας, με την Κύπρο να υπολογίζεται ότι θα έχει τον 6ο πιο χαμηλό πληθωρισμό στην Ε.Ε.

>>>Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 2,3% για την Κύπρο το 2022 <<<

Επιπρόσθετα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι, όσον αφορά το 2022, οι Εαρινές Προβλέψεις δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε από μια ισχυρή βάση, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αναμένεται να έχουν αντίκτυπο, ιδιαίτερα στον τουρισμό και στις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά στους δυο αυτούς τομείς.

>>> Διαβάστε επίσης: Κομισιόν - Εαρινές προβλέψεις για Κύπρο: Αναθεώρησε προς τα κάτω <<<

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργού:

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν χθες, αναφέρουν ότι μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη ύψους 5,5% το 2021, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2022, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ουσιαστικής αύξησης του πληθωρισμού. 

Αναφέρουν ενδεικτικά ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% το 2021, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όπου τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτή. Η εγχώρια ζήτηση στηρίχθηκε από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αλλά και από την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία επέτρεψε τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερο λόγο για την πολύ δυνατή αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό, όπως η Υψηλή Τεχνολογία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, κάτι που καταδεικνύει την συνεχή διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μας μοντέλου και την επιτυχία των πολιτικών προσέλκυσης επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας.  

Όσον αφορά το 2022, οι Εαρινές Προβλέψεις αναφέρουν ότι η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε από μια ισχυρή βάση, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αναμένεται να έχουν αντίκτυπο, ιδιαίτερα στον τουρισμό και στις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά στους δυο αυτούς τομείς. Οι υψηλές τιμές καυσίμων και η άνοδος του πληθωρισμού αποτελούν μια πρόσθετη πρόκληση για τον τουριστικό τομέα. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2022, οριακά χαμηλότερο από το μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης. 

Ο πληθωρισμός για το 2022 αναμένεται στο 5,2%, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας αλλά σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο πληθωρισμού στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη που υπολογίζεται στο 6,8% και 6,1% αντίστοιχα. . Συγκεκριμένα για φέτος η Κύπρος υπολογίζεται ότι θα έχει τον 6ο πιο χαμηλό πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η αύξηση στις κατά κεφαλή απολαβές των εργαζομένων για φέτος υπολογίζεται να φθάσει το 4,1% που είναι μεν υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (3,4%) αλλά χαμηλότερη από τον πληθωρισμό. Για το 2023 ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περεταίρω στο 2,7% ενώ η αύξηση στις κατά κεφαλή απολαβές των εργαζομένων να ανέλθει στο 4,5%, αισθητά ψηλότερη του πληθωρισμού.

Για το 2023 προβλέπεται ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%, σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε και της ευρωζώνης που υπολογίζεται στο 2,3%, λόγω της ανάκαμψης του τουριστικού τομέα, και της στήριξης των μισθών από την μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή που εφαρμόζεται στην Κύπρο σε αντίθεση με τις πλείστες χώρες της Ε.Ε η οποία θα  στηρίξει την αγοραστική δύναμη. Πρόσθετα η εφαρμογή του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται περαιτέρω να στηρίξει τις επενδύσεις.

Στην αγορά εργασίας αναμένεται προσωρινή αύξηση στην ανεργία στο 7,8% φέτος λόγω μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, ενώ για το 2023 θα συνεχίσει την πτωτική της τάση στο 7,3%.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΑΕΠ για το 2022 και 2023, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και προκλήσεων γενικά συμβαδίζουν με τις τελευταίες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% και 3,8%, και καταδεικνύουν ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητα της Κυπριακής οικονομίας σε περιόδους κρίσεων. 
 

 
20783