Πετρίδης: Με την τεχνολογία θα αντιμετωπίσουμε επόμενες κρίσεις

Τι αφορούν τα προγράμματα pro-seed, seed και Innovate

>>> UPD: Pre-seed, Seed και Innovate – Ποια τα ποσά και σε ποιους <<<

Προκηρύχθηκε σήμερα (8/12), ο Γ’ γύρος προκηρύξεων που αφορά τα προγράμματα pre-seedSeed και Innovate για start ups και άλλες επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της προκήρυξης των προγραμμάτων  σημείωσε πως το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την πανδημία είναι ότι με την τεχνολογία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις

«Θα έρθουν και άλλες κρίσεις. Η οικονομία δεν είναι στατική, άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να έχουμε αντοχή και ανθεκτικότητα», σημείωσε, ευχαριστώντας παράλληλα το ΙδΕΚ και το Υφυπουργείο Καινοτομίας. 

Παράλληλα σημείωσε πως η Κύπρος θέλει να κρατήσει την πρωτιά στην άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις δράσεις ΙδΕΚ και Υφυπουργείου Καινοτομίας οι οποίες είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Τι αφορούν τα προγράμματα για start ups και άλλες επιχειρήσεις

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στην Brief επεξήγησε πως η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι ότι απευθύνεται σε επιχειρήσεις, δηλαδή ότι πρόκειται για επιχειρηματική καινοτομία και δεν είναι απλά ζήτημα έρευνας και ανάπτυξης. 

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος το πρόγραμμα θεωρείται ως ένα από τα πιο πετυχημένα στην Ευρώπη

«Μέχρι στιγμής μέσω αυτών των προγραμμάτων έχουν δημιουργηθεί 85 καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο», επεσήμανε. 

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα έχουμε και άλλες προκηρύξεις μία με δύο φόρες τον χρόνο. 

Ποιους αφορά – €13 εκατ. για τον Γ’ γύρο

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί πως ο νέος κύκλος προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν σήμερα έχει προϋπολογισμό 13 εκατομμύρια ευρώ που εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Τα προγράμματα αφορούν:

Pre–seed: Αφορά άτομο ή ομάδα που έχει που έχει μια καλή ιδέα και θέλει να προχωρήσει με τη δημιουργία μία start up επιχείρησης. Η χρηματοδότηση θα φτάνει μέχρι και τις 100.000 ευρώ. 

γφεαδαςδδαδβωφα

 

Seed: Αφορά υφιστάμενες εταιρείες start ups που έχει ήδη δοκιμάσει το προϊόν τους αλλά χρειάζονται κεφάλαιο ώστε να βγουν στην αγορά. Η χρηματοδότηση θα φτάνει μέχρι και τις 500.000 ευρώ. 

βτωφψεδαςδςαδςαδδ

 

Innovate: Αφορά υφιστάμενες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν με ένα νέο – καινοτόμο προϊόν. Η χρηματοδότηση θα φτάνει μέχρι και το 1.000.000 ευρώ. 

βτγωρφεαδδαςδςδαδ

Αναφορικά με το ποσοστό των επιχορηγήσεων αυτό θα είναι 85% για επένδυση που θα αφορά startups και 50% χρηματοδότηση για επενδύσεις που αφορά το πρόγραμμα Innovate

Αξίζει να αναφερθεί πως στις δύο προκηρύξεις που είχαν προηγηθεί δόθηκαν ως επιχορηγήσεις €21 εκατομμύρια και είχαν δημιουργηθεί 60 νέες νεοφυείς και άλλες 25 νέες επιχειρήσεις

 
20076