Πετρίδης: Τοποθετείται σήμερα στην Ολομέλεια για Προϋπολογισμό

Εν μέσω αβεβαιότητας για την τύχη του κρατικού προϋπολογισμού η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την καθιερωμένη ομιλία του σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 θα απευθύνει σήμερα (10/12) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η φετινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, πάντως, γίνεται εν μέσω μίας δύσκολης περιόδου και μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την τύχη του κρατικού προϋπολογισμού, μετά και την απόφαση του ΔΗΚΟ για καταψήφισή του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με γνώμονα τούτο, η ομιλία του κ. Πετρίδη αναμένεται πως θα περιέχει πολλαπλά μηνύματα ως προς τις συνέπειες που θα έχει μία ενδεχόμενη καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού κάτι τέτοιο θα βάλει την οικονομία σε περιπέτειες.

Όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει και στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv ο Υπουργός Οικονομικών, εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός θα «μιλάμε για παντελή κατάρρευση του κράτους».

«Δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, δεν θα μπορούν να πληρωθούν συντάξεις, δεν θα μπορεί να δαπανηθεί τίποτα στον τομέα της υγείας, δεν θα μπορούν να δοθούν φάρμακα σε συγγενείς, δεν θα μπορεί να γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο. Οπόταν αντιλαμβάνεστε δεν είναι για προβλήματα που πρέπει να μιλούμε, αλλά για μία παντελή κατάρρευση του κράτους, η οποία θα δημιουργήσει μία οικονομική καταστροφή», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης.

Στην βάση και των πιο πάνω, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται πως θα απευθύνει και έκκληση προς τα κόμματα για σοφότερες σκέψεις, καλώντας τα ταυτόχρονα όπως υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε μία προσπάθεια να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαβουλεύσεις με επίκεντρο τα μικρότερα κόμματα των οποίων η ψήφος κρίνεται ως καθοριστική.

Οι εν λόγω προσπάθειες επικεντρώνονται στους Βουλευτές της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας Πολιτών (1) και του ΕΛΑΜ (2), αφού ήδη η Άννα Θεολόγου των Ανεξάρτητων έχει ήδη ταχθεί κατά του προϋπολογισμού, ενώ Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων κλείνουν προς υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημειώνεται πως, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών θα κινηθούν με κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, ενόψει και της συνεργασίας τους στις Βουλευτικές Εκλογές και οι τελικές τους αποφάσεις αναμένονται αρχές της εβδομάδας.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως για να μπορέσει να περάσει ο προϋπολογισμός από τη Βουλή απαιτούνται, τουλάχιστον, 28 ψήφοι, εκ των οποίων οι 18 είναι ήδη δεδομένοι από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ. Απομένουν, δηλαδή, άλλοι 10 ψήφοι, εκτός κι αν κάποιο κόμμα ή κόμματα τηρήσουν αποχή.

Μάριος Αδάμου
 
23458