Πετρίδης: Υπάρχουν πιστώσεις και κεφάλαια για εφαρμογή μέτρων

Ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε νέα έκκληση προς τα κόμματα για συνεργασία

Νέο κάλεσμα προς τα κόμματα και την Βουλή για συνεργασία, απηύθυνε σήμερα (28/5) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πιστώσεις και κεφάλαια για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση των 13 νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα σχέδια εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση. Για τις δαπάνες σημείωσε πως υπάρχουν ήδη οι πιστώσεις για τα σχέδια αυτά και ότι δημοσιονομική επίπτωση θα προκύψει το 2021.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Θα συζητήσουμε με τη Βουλή αν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Θα τα δούμε συνολικά, θα τα συζητήσουμε με τη Βουλή», είπε, απευθύνοντας έκκληση «να τα δούμε συνολικά σε ένα πλαίσιο σύμπνοιας και συναίνεσης, με πλήρη διαφάνεια με πλήρη σύμπλευση».
 
Είπε πάντως πως απέστειλε επιστολή στην Βουλή και δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει τα νέα σχέδια στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
«Αυτή τη στιγμή και πιστώσεις υπάρχουν και τα κεφάλαια υπάρχουν. Αλλά πιστεύω ότι θα τερματιστεί αυτή η πολιτική αντιπαράθεση. Εκεί που χρειάζονται κονδύλια θα εγκριθούν. Είμαστε στη διάθεση όλων των κομμάτων γιατί αυτό που χρειάζεται η αγορά και ο συμπολίτες μας είναι ένα κλίμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων και εάν χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε πως το εθνικό σχέδιο κρατικών εγγυήσεων θεωρείται πιο αποτελεσματικό και γι’ αυτό και οι περισσότερες χώρες το έχουν επιλέξει.
 
Υπενθυμίζοντας το ρητό «στερνή μου γνώση», ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε αλλά το αποσύραμε και κάναμε κάτι άλλο. Αν το ξέραμε (ότι θα καθυστερούσε στη Βουλή) δεν θα το κάναμε, προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε.
 
Για το αν χάθηκε χρόνος, ο κ. Πετρίδης είπε πως κάποια από τα σχέδια όπως την επιδότηση επιτοκίου έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου και άρα καλύπτεται το χαμένο χρονικό διάστημα.
 
Πάντως, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα εργαλεία της ΕΤΕπ υφίστανται ήδη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναμένει ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες απ’ ότι στο παρελθόν. «Το €1 δις εγγυήσεων πήρε πέντε ή έξι χρόνια να καλυφθεί, αλλά αυτή τη στιγμή που χρειάζεται την ένεση η αγορά το αυξάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα εξαντληθεί πολύ πιο γοργά», είπε.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι τα σχέδια όπως εγκρίθηκαν από το Υπουργικό θα υποβληθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για έγκριση, η οποία θα χρειαστεί μερικές μέρες.
 
«Δεν έχουμε αφήσει τίποτα σε αυτή τη μάχη ανεκμετάλλευτο από το όποιο δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό εργαλείο που μας παρέχεται από την ΕΕ», είπε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Οικονομικά οξύμωρο το εξωτερικό ή εσωτερικό μνημόνιο
Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα χρειαστεί μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση «να μην χρειαστούμε μνημόνιο, να μην κάνουμε μια πλειοδοσία όσον αφορά τις παροχές και την αύξηση των δαπανών».

«Ήδη κάναμε τεράστια κρατική παρέμβαση. Αν συνεχίσουμε πορευόμαστε με το σωστό τρόπο δεν θα χρειαστούμε και δεν θα χρειαστούμε (μνημόνιο). Όταν ένας ΥΠΟΙΚ εξαγγέλλει επίσπευση των αναπτυξιακών μέτρων, μέτρων τόνωσης της ζήτησης, θα ήταν οικονομικά οξύμωρο αν την ίδια ώρα ερχόταν να μειώσει τη ζήτηση μέσω περικοπών. Η πολιτική ήταν επεκτατική, δεν θέλω να χρειαστεί να έρθουμε σε μια μνημονιακή πολιτική είτε εσωτερική ή να επιβληθεί από τρίτους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα