Πιέσεις στα ενοίκια λόγω επιχειρήσεων που μεταφέρονται στην Κύπρο

Επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία επιλέγουν την Κύπρο για τα γραφεία τους - Πως επηρεάζονται οι τιμές ενοικίων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Την Κύπρο για να ενοικιάσουν ακίνητα φαίνεται να επιλέγουν επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που ασκεί πίεση στην αγορά ενοικίων.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην Brief, o πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) και διευθυντής της FOX Smart Estate Agency Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε ότι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναζητούν να ενοικιάσουν ακίνητα στην Κύπρο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ενοικίων.

«Φαίνεται ότι είχαμε κάθοδο κάποιων επιχειρήσεων από τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο, που ζητούν να ενοικιάσουν τόσο γραφειακό χώρο όσο και διαμερίσματα/σπίτια για τους υπαλλήλους τους, οπότε μπήκε λίγη παραπάνω πίεση πάνω στις τιμές των ενοικίων», σημείωσε ο κ. Μουσκίδης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε ότι ρόλο στις τιμές παίζει και το γεγονός ότι τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα είναι λίγα, κάτι που σημαίνει ότι όταν αυξηθεί η ζήτηση τους, αυξάνονται και οι τιμές των ενοικίων.

Η εισροή ενδιαφερομένων για ενοικίαση ακινήτων στην Κύπρο εντάθηκε μετά από τις πρώτες μέρες του πολέμου, σημείωσε ο κ. Μουσκίδης, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε λιγότερο ενδιαφέρον όταν είχε αρχίσει η εισβολή.

 Όπως μας εξήγησε, «οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν με την πάροδο των ημερών ότι οι αλλαγές στις χώρες τους λόγω της εισβολής θα έχουν μακροχρόνια επίδραση και θα είναι δύσκολη η επιχειρηματικότητα τα επόμενα λίγα χρόνια. Έτσι αποφάσισαν την έξοδο σε άλλες χώρες, με μια καλή επιλογή να είναι και η Κύπρος». 

Ερωτηθείς αν έχει επηρεαστεί η τιμή των ενοικίων από τις αυξημένες τιμές στα κατασκευαστικά υλικά, ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές των παρόντων ενοικίων λόγω των τιμών των υλικών οικοδομής, διότι τα ακίνητα που είναι τώρα προς ενοικίαση κτίστηκαν πριν την αύξηση των τιμών των υλικών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μουσκίδης μας επεσήμανε ότι τα ακίνητα που επηρεάστηκαν κάπως από τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, είναι τα καινούργια ακίνητα που τώρα κτίστηκαν ή κτίζονται.

«Οι τιμές των υλικών επηρέασε τις τιμές πωλήσεις των καινούργιων ακινήτων αλλά οι τιμές των ενοικίων είναι λίγο γρήγορα να έχουν επηρεαστεί», ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος του ΚΣΙΑ ενώ σημείωσε ότι προβλέπεται σε έξι μήνες να επηρεαστούν οι τιμές ενοικίων από τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, όταν θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στην αγορά τα καινούργια ακίνητα, τα οποία κτιστήκαν με τις αυξημένες τιμές των υλικών.

Κυπριάνα Σταύρου