Πήγε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €91,7 εκατ. στη Βουλή

Κατατέθηκε 4ος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός στη Βουλή – Πού θα δοθούν τα ποσά (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

>>> UPD: Ολομέλεια: Ενέκρινε τον 4ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό <<< 

Στην κατάθεση στη Βουλή 4ου κατά σειρά συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους €91,7 ευρώ, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού, ζητώντας όπως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2021.  

Ο εν λόγω προϋπολογισμός που πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20/9 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είναι ο τέταρτος στη σειρά για τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς λόγω της συνέχισης των επιπτώσεων της πανδημίας, είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις με συνολικά επιπρόσθετα ποσά πάνω από 400 εκατ. ευρώ και αφορούσαν τόσο τα σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όσο και άλλες κοινωνικές παροχές αλλά και στήριξης των πυρόπληκτων στις τελευταίες πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας. 

Τι περιλαμβάνει ο 4ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, η εισηγητική έκθεση που τον συνοδεύει αναφέρει πως παρίσταται ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πιστώσεων για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ανέρχεται στα €91,7 εκ. περίπου, ενώ η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Μάλιστα όπως σημειώνεται, ζητείται τροποποίηση νόμου ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης

Πιο συγκεκριμένα, τα 91,7 εκατομμύρια ευρώ χωρίζονται ως εξής: 

1/ Υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα: €900.000

2/ Συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο: €5.000.000

3/ Στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο ΙανουάριοςΙούνιος 2021: €6.300.000

4/ € 38.000.000 για συνέχιση των έκτακτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 , και συγκεκριμένα για:
(α) αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για Covid-19 και για διενέργεια μοριακών εξετάσεων Covid-1 9.
(β) αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας, και μοριακών ελέγχων κλπ. 
(γ) αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, και 
(δ) προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.

5/ €11.500.000 λόγω αυξημένων δαπανών του Υφυπουργείου Τουρισμού για:

(α) συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου,
(β) ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας, και
(γ) υφιστάμενες υποχρεώσεις του Υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο

6/ Άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους: €30.000.000

 

Χ. Ζ. 

 
20026