Πηλείδου: Έρχεται σχέδιο για την απόσυρση ενεργοβόρων συσκευών

Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο

Για τα μέτρα που θα ληφθούν στην Κύπρο σχετικά με αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μίλησε η Υπoυργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο κρατικό ραδιόφωνο.

Πέραν του 10% μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ανακοινωθεί και άλλα μέτρα, ανέφερε η κα. Πηλείδου όπως για παράδειγμα ότι θα επιτρέπεται το εικονικό net metering για τους καταναλωτές που δεν έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στην οροφή τους λόγω περιορισμών. 

Επίσης, η Υπουργός είπε ότι θα υπάρξει ειδική στήριξη στους καταναλωτές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όπου μέσα στον Νοέμβρη θα προκηρυχθεί σχέδιο για την απόσυρση παλιών ενεργοβόρων συσκευών όπως επίσης και για απόσυρση λαμπτήρων.

Τέλος, ερωτηθείσα αν υπάρχει ενδεχόμενο  να υπάρξει μείωση στο Φ.Π.Α, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, επομένως είπε η κα. Πηλείδου, αυτή την στιγμή είναι απομακρυσμένο σενάριο, λόγω και του δημοσιονομικού κόστους του οποίου θα ήταν μεγάλο. 

Να θυμίσουμε ότι τα πάρακάτω αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες επηρεάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου  η Υπουργός Ενέργειας:

1) Απορρόφηση από την ΑΗΚ μέρους της βασικής διατίμησης τελών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση της τάξης του 10% στα τιμολόγια των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

2) Διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

3) Το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.

4) Ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

5) Προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

6) Προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

7) Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για προώθηση κουλτούρας εξοικονόμησης ενέργειας.  

 
17605