Πηλείδου: €200 εκ σε επιχειρήσεις για ανάπτυξη ανταγωνιστικότητας

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας στο Εργαστήρι με θέμα «Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες στο Επιχειρείν», στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Βιομηχανίας

«Πέραν των €200 εκατομμυρίων προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», ανέφερε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Ενέργειας, κα Νατάσα Πηλείδου, στο Εργαστήρι με θέμα «Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες στο Επιχειρείν», στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, «καθοριστικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από το Υπουργείο μας , οι οποίοι για την επταετία 2021-2027 ξεπερνούν τα €500 εκατομμύρια», προσθέτοντας ότι,  «από αυτά, πέραν των €200 εκατομμυρίων προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». 

«Η διοχέτευσή τους», είπε, «θα γίνει με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, εστιάζοντας σε τομείς με δυναμική και μακροχρόνια προοπτική, όπως αυτός της βιομηχανίας».

Ακολουθεί αυτούσιος ο χαιρετισμός της Υπουργού Ενέργειας:
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο σημερινό εργαστήριο για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Βιομηχανίας. Η φετινή Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, στην προώθηση του τομέα της βιομηχανίας ως ελκυστικού χώρου απασχόλησης με προοπτικές για τους νέους μας και στην εξέταση των τρόπων διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.

Σήμερα η χώρα μας βιώνει, όπως και όλη η υφήλιος, μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται, αναπόφευκτα επιβραδύνουν τις επενδύσεις, το διεθνές εμπόριο και την κατανάλωση. Είμαστε, όμως, πεπεισμένοι πως η κυπριακή οικονομία μπορεί να αναδυθεί ισχυρότερη από τη σημερινή κρίση και να αποκαταστήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Οφείλουμε προς αυτή την κατεύθυνση – κι αυτό ακριβώς πράττει η Κυβέρνηση – να συνεχίσουμε την έμπρακτη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λαμβάνοντας μέτρα για ενίσχυση της απευθείας και χωρίς αποκλεισμούς, έξυπνης ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη μετάβαση της Επιχειρηματικότητας και της Βιομηχανίας μας στην πράσινη και κυκλική οικονομία.

Μέσα σε όλα αυτά, βασική πρόκληση για όλες τις αρμόδιες αρχές αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Συχνά ακούμε από τους επιχειρηματίες μας για τη δυσκολία εξεύρεσης πόρων. Η απροθυμία ανάληψης κινδύνων ωθεί συχνά τους επενδυτές και τις τράπεζες να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν εταιρείες στο ξεκίνημά τους ή στα πρώτα στάδια της επέκτασής τους.

Είναι, λοιπόν, σε μια τέτοια χρονική στιγμή που επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, όχι μόνο για να βρούμε τις σωστές λύσεις και να επιστρέψουμε δυναμικά στην ανάπτυξη, αλλά και για να κάνουμε ουσιαστικές και σε βάθος αλλαγές, έτσι ώστε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας που προσπαθούν να επιβιώσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει στοχευμένα Σχέδια Χορηγιών, που σκοπό έχουν τη στήριξη των επιχειρήσεων και του μεταποιητικού μας τομέα, προσφέροντας, παράλληλα, τα απαραίτητα κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από το Υπουργείο μας , οι οποίοι για την επταετία 2021-2027 ξεπερνούν τα €500 εκατομμύρια. Από αυτά, πέραν των €200 εκατομμυρίων προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η διοχέτευσή τους θα γίνει με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, εστιάζοντας σε τομείς με δυναμική και μακροχρόνια προοπτική, όπως αυτός της βιομηχανίας.

Η ουσιαστική αξιοποίηση και απορρόφηση αυτών των πόρων εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την πρόθεση των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών της χώρας να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα. Η δυστοκία των τραπεζών για δανειοδότηση του ποσού που θα αφορά στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στην επένδυση, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων από την ΕΕ, πλήττοντας τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε με ευκολία οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση, κυρίως μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, και με στόχο να υλοποιηθούν βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις και, ταυτόχρονα, να απορροφηθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, η διάδοση στην Κύπρο και νέων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, που σημειώνουν σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό. Η λειτουργία τέτοιων θεσμών στη χώρα μας μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον, εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται νέες επιχειρηματικές ιδέες και χρειάζονται βοήθεια για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν.

Κυρίες και Κύριοι,
Υπό τις σημερινές συνθήκες του εντεινόμενου ανταγωνισμού, εντός Κύπρου αλλά και στις διεθνείς αγορές, είναι χρέος και καθήκον όλων μας η θωράκιση του επιχειρείν και η παροχή των αναγκαίων εφοδίων για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ως εκ τούτου, θεωρώ τη σημερινή συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που θα ακολουθήσει εξαιρετικά κρίσιμη και απόλυτα αναγκαία, και ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας. Σας διαβεβαιώ ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεών μας, αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής σας.»

 
16444