Πηλείδου: Συζήτησε για πιθανές ευκαιρίες στις ΑΠΕ

Τα θέματα συζήτησης της Νατάσας Πηλείδου και του ομολόγου της των ΗΑΕ

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συζήτησε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου σε συνάντηση που είχε σήμερα (23/2) στο Ντουμπάι με τον ομόλογο της των ΗΑΕ.

Συζήτησαν αρκετά τις πιθανές ευκαιρίες στις ΑΠΕ, στην επένδυση σε πράσινη ενέργεια, στο ηλεκτρικό καλώδιο, στην ηλεκτρική διασύνδεση και για την πρόσφατη επιτυχή εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ η οποία ανοίγει προοπτικές για εξασφάλιση, πλέον, χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα για το 50% που δεν θα χρηματοδοτηθεί είτε από το κράτος ή την ΕΕ, όπως και για άλλες ευκαιρίες, όπως πλωτά φωτοβολταϊκά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την πιθανότητα αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου και άλλα.

Παράλληλα, τους τρόπους ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την πρόσφατη πιστοποίηση του χαλουμιού ως ΠΟΠ και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν τα ΗΑΕ στην κτηνοτροφία διότι θεωρούν ιδιαίτερα ψηλές τις προδιαγραφές της κτηνοτροφίας στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Ντουμπάι, η κ Πηλείδου είπε ότι:

«Είχα σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου των ΗΑΕ ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τις επενδύσεις που έρχονται στη χώρα του και για τις επενδύσεις σε άλλες χώρες, επομένως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδιαίτερα διότι υπήρξε και Υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή.

Συζητήσαμε αρκετά λεπτομερώς τις πιθανές ευκαιρίες στις ΑΠΕ, στην επένδυση σε πράσινη ενέργεια, στο ηλεκτρικό καλώδιο, στην ηλεκτρική διασύνδεση και για την πρόσφατη επιτυχή εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ η οποία ανοίγει προοπτικές για εξασφάλιση, πλέον, χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα για το 50% που δεν θα χρηματοδοτηθεί είτε από το κράτος ή την ΕΕ, όπως και για άλλες ευκαιρίες, όπως πλωτά φωτοβολταϊκά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την πιθανότητα αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου και άλλα.

Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Ένα κομμάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες όπου υπάρχει η τεχνογνωσία και στην Κύπρο και στα ΗΑΕ. Υπάρχει ήδη κάποια συνεργασία που θα μπορούσε να διευρυνθεί χρησιμοποιώντας τον θαλάσσιο χωροταξικό μας σχεδιασμό και τη δυνατότητα της τοποθέτησης τέτοιων έργων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Επίσης, συζητήσαμε για την πρόσφατη πιστοποίηση του χαλουμιού ως ΠΟΠ και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν τα ΗΑΕ στην κτηνοτροφία διότι θεωρούν ιδιαίτερα ψηλές τις προδιαγραφές της κτηνοτροφίας στην Κύπρο. Αναφέρθηκαν και στις δυνατότητες επένδυσης σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την εκτροφή αιγοπροβάτων και της δεδομένης ευκαιρίας που παρουσιάζεται λόγω χαλουμιού.

Είναι σημαντικό ότι ο Υπουργός θα αναθέσει σε συγκεκριμένο άτομο να είναι υπεύθυνο για την ομάδα έργου που θα διαχειρίζεται τα θέματα για την Κύπρο και μέσα από το σημείο επαφής αυτό και το σημείο επαφής που θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Εμπορίου θα κτίσουμε συγκεκριμένες τεχνικές ομάδες για τα θέματα που έχουν συζητηθεί ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν όλα ταυτόχρονα.

Συζητήθηκαν, επίσης, και άλλοι τομείς, όπως ο ξενοδοχειακός τομέας και πιθανές επενδύσεις στον τομέα αυτό, καθώς και η ανώτατη εκπαίδευση και η ανταλλαγή φοιτητών και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».