Πιο αυστήρες οι τράπεζες στους νέους δανεισμούς

M. Περσιάνης: Επιπτώσεις και στους παλιούς δανεισμούς από την αύξηση επιτοκίων

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στις επιπτώσεις στους νέους αλλά και παλιούς δανεισμούς από την αύξηση επιτοκίων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης στην εκπομπή  Business Hour by Brief , σημειώνοντας πως όσον αφορά τον φρέσκο δανεισμό, με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων αναμένεται ότι οι τράπεζες θα είναι ακόμα πιο αυστηρές, ενώ θα δούμε παρατηρηθούν αυξήσεις στις δόσεις των υφισταμένων.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ειδικότερα, ο κ. Περσιάνης τόνισε ότι επειδή τα υφιστάμενα δάνεια είναι συνδεδεμένα κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τα επιτόκια αγοράς και των τραπεζών, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις στις δόσεις και τις περισσότερες φορές θα είναι μικρές.

Αναφορικά με τον «φρέσκο» δανεισμό, σημείωσε ότι με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων αναμένεται ότι οι τράπεζες θα είναι ακόμα πιο αυστηρές στην αξιολόγηση των πελατών κατά την χορήγηση δανείων. «Αυτό, χωρίς να ξέρουμε σε ποιο βαθμό, θα ασκήσει μειωτικές πιέσεις στον νέο δανεισμό», ανέφερε.

Ο κ. Περσιάνης εξήγησε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι εκ φύσεως υφεσιακές».

Επομένως, ασκούν πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη και αυτό προβληματίζει όλο τον κόσμο, γεγονός που ενδεχομένως να μεταφραστεί και σε αυστηρότερα μέτρα από πλευράς τραπεζών, ανέφερε.

Δείτε την παρέμβαση του κ. Περσιάνη στην εκπομπή Business Hour By Brief: