ΠΙΣ-ΓεΣΥ: Γιατροί χωρίς ειδικότητα θα εγγραφούν ως προσωπικοί

Επακόλουθο λέει ο ΠΙΣ, αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι η ένταξη των ειδικευμένων στο ΓεΣΥ επιφορτίζει τους ειδικευόμενους και τους επιβλέποντες τους με τεράστια ευθύνη και αντιξοότητα στην ορθή άσκηση της ιατρικής με επακόλουθο δυστυχώς αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς.

Η δικαιολογία του ΟΑΥ, προστίθεται, ότι η πρόνοια είναι προς διασφάλιση του δικαιώματος ιατρών που πλησιάζουν στο τέλος της ειδικότητας τους να εγγραφούν, στερείται σοβαρότητας για το λόγο ότι οι ειδικευόμενοι που θα τελειώσουν τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου δεν θα χάσουν πλεονέκτημα, εφόσον θα είναι η αρχή του Συστήματος.

>>>Διαβάστε επίσης - Αυτά είναι τα 14 νοσηλευτήρια που δεν εντάσσονται στο ΓεΣΥ<<<
 
Ο ΠΙΣ δηλώνει  ότι σε ουδεμία περίπτωση θα αποδεχτεί την παραμικρή παρέκκλιση από το άρθρο 23 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, το οποίο καθορίζει εξαντλητικά το ποιοι ιατροί δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εντός του Συστήματος ως προσωπικοί ή ως ειδικοί ιατροί.

Ξεκαθαρίζει ότι «το άρθρο 23 ρητώς προβλέπει ότι ιατροί χωρίς ειδικότητα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ως ιατροί εντός του Συστήματος, κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος. Σαφώς ο Νόμος δεν περιλαμβάνει τους ειδικευόμενους. Επομένως, οι ειδικευόμενοι δεν δικαιούνται να συμβάλλονται με τον Οργανισμό για παροχή υπηρεσιών υγείας ως ιατροί και ούτε και να εγγράφουν ασθενείς σε κατάλογό τους είτε με την επίβλεψη εγγεγραμμένου ιατρού είτε όχι».

Το σχετικό δημοσίευμα του Οργανισμού, αναφέρεται, «με τη συνήθη τακτική του, διατυμπανίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ γιατροί που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα ενώ τα όσα αναφέρει ο ίδιος στο ίδιο δημοσίευμα αποτελούν τέτοια ένταξη στο Σύστημα. Ας μην κρύβεται ο Οργανισμός πίσω από δάχτυλό του».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο ΟΑΥ «αναφέρει αυτολεξεί ότι «αυτή τη στιγμή (γύρω στους εξήντα γιατρούς χωρίς ειδικότητα), συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Σύστημα ως προσωπικοί ιατροί. Σε περίπτωση όμως που δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα τότε η εγγραφή τους αλλά και η σύμβαση που ενδεχομένως να έχουν υπογράψει με τον ΟΑΥ ακυρώνεται και αν έχουν εγγράψει δικαιούχους στον κατάλογό τους οι δικαιούχοι αυτοί θα πρέπει να εγγραφούν σε άλλο προσωπικό γιατρό».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η δήλωση του Οργανισμού, λέει ο ΠΙΣ, βοά από μόνης της.  «Ο Οργανισμός έχει μάλιστα σκοπό να εφαρμόσει την παράνομη αυτή πρόνοια των Κανονισμών και για του λόγου το αληθές, ο ΠΙΣ έχει στα χέρια του εγκύκλιο-επιστολή προς ανειδίκευτους ιατρούς όπου τους προσφέρεται σύμβαση υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης με αναφορά σε αναγκαιότητα να εγγραφούν οι ιατροί σε άλλον προσωπικό ιατρό», προστίθεται.

Tags
 
20997
Thumbnail