ΠΙΣ: Παρερμηνεία της έκθεσης της ΕΥ για ΓεΣΥ από πλευράς ΟΑΥ

Αναφέρει εκ νέου πως ο ίδιος ανέδειξε «την ανεπάρκεια του σφαιρικού προϋπολογισμού»

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος τοποθετείται εκ νέου τη Δευτέρα (14/2) στο θέμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το ΓεΣΥ, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία» της έκθεσης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
 
Σε σημερινή (14/2) ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «εάν το συμπέρασμα των εκπροσώπων του ΟΑΥ από την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι αποκλειστικά και μόνο η συνεχής μείωση των αποζημιώσεων των παρόχων υγείας, τότε το πρόβλημα με το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι ακόμη μεγαλύτερο». 

Αναφέρει εκ νέου πως ο ίδιος ανέδειξε «την ανεπάρκεια του σφαιρικού προϋπολογισμού» πριν την εφαρμογή του, σε σχέση με τις προτεινόμενες καλύψεις, για να σημειώσει ότι τα μέλη του χαρακτηρίστηκαν «πολέμιοι» του Συστήματος.

Διερωτάται παράλληλα «που είναι η εγκυρότητα των υπολογισμών που πραγματοποιήθηκαν» και «γιατί τώρα ο ΟΑΥ δεν επικαλείται την αναλογιστική μελέτη», ενώ συμπληρώνει πως ο ίδιος έλεγε ότι «οι δαπάνες της υγείας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το 1 δις που προέβλεπαν και ότι ο ελλιπής προϋπολογισμός θα επηρεάσει δυνητικά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος».
 
Όπως προσθέτει αυτή τη στιγμή «η μοναδική λύση της ανεπάρκειας του προϋπολογισμού και του πρόχειρου σχεδιασμού είναι η συνεχής μείωση της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προσπάθεια εξευτελισμού της ιατρικής κοινότητας», για να υπογραμμίσει πως τα μέλη του δεν θα ανεχθούν τη συνεχή θυματοποίηση της ιατρικής κοινότητας, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τεχνάσματα και μηχανισμούς λαϊκισμού.

«Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο», σημειώνει, «τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ιατρών και της επιστημονικής τους αξίας. Οι αρμόδιοι επικεντρώνονται μόνο στις εξαιρέσεις των καταχρήσεων και τις ανάγουν σε κανόνα. Παρουσιάζουν εσφαλμένα ότι όλοι οι γιατροί παρανομούν και εκμεταλλεύονται τους ασθενείς».

Επισημαίνει ακόμα πως «όταν η ιατρική κοινότητα τόνιζε την ανάγκη για εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων και κατέθετε προτάσεις, χωρίς αυτές να εισακούονται, κάποιοι το ανήγαγαν σε κινδυνολογία», συμπληρώνοντας πως είχαν τονίσει την ανάγκη διασύνδεσης των ιατρικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων οδηγιών που διαμόρφωσαν οι Επιστημονικές Εταιρείες, με τις διαδικασίες του συστήματος, που δυστυχώς δεν έχουν εφαρμοστεί στο σημείο που θα μπορούσαν να αποφευχθούν καταχρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 
Ο ΠΙΣ απαιτεί άμεσα την λήψη ουσιαστικών μέτρων, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και ποιότητας τους συστήματος και καταδικάζει την όποια προσπάθεια εξευτελισμού των μελών του.

Επιπλέον, τονίζει ότι προασπίζεται το σύνολο των ιατρών μελών του, χωρίς διακρίσεις, τόσο των ιατρών του δημοσίου, όσο και των γιατρών συμβεβλημένων ή μη με το ΓεΣΥ.

Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ενίσχυση και στήριξη του συστήματος, για τη βιωσιμότητα του, καθώς και τη διατήρηση της αναγνώρισης και της σημαντικότητας των ιατρικών πράξεων, που προσφέρουν τα μέλη του.

Καταληκτικά, σημειώνει ότι διαχρονικός στόχος του «είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και η προάσπιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας των γιατρών, παράγοντες που είναι μεταξύ τους άρρηκτα συνδεδεμένοι και όχι απέναντι».

ΚΥΠΕ

 
24333