Πλάνο για υγιή ανταγωνισμό στην αγορά κρέατος, ζητά η Βουλή

Η Επ. Γεωργίας ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένων εισηγήσεων για το θέμα από τον αρμόδιο Υπουργό μέχρι το τέλος Μαρτίου

Συγκεκριμένες εισηγήσεις για δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά κρέατος μέχρι το τέλος Μαρτίου, ζήτησε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της, την Τρίτη (12/1) για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σφαγείων, τη μονοπωλιακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως τα όσα απαράδεκτα είδαν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση με το σφαγείο Cypra, πέραν των ζητημάτων της σύγκρουσης συμφερόντων, της ανεπάρκειας και της ασύγγνωστης αμέλειας των αρμόδιων Υπουργείων να ελέγξουν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, αναδεικνύουν και τις μεγάλες στρεβλώσεις στην αλυσίδα παραγωγής και προώθησης κρεάτων ως αποτέλεσμα του μονοπωλίου που έχει δημιουργηθεί.
 
Ο κ. Καυκαλιάς συνεχίζοντας είπε πως το γεγονός ότι μια εταιρεία έχει αποκτήσει δεσπόζουσα μονοπωλιακή θέση λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της ασφάλειας και της υγιεινής των κρεάτων, σε βάρος των καταναλωτών και του κλάδου της κτηνοτροφίας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας δήλωσε πως, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να σπάσει το μονοπώλιο, να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, νέες συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και το κράτος να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο και ουσιαστικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο ο τόπος να εξαρτάται από ένα σφαγείο.
 
Κατόπιν τούτων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε από την Κυβέρνηση να μελετηθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με το Σφαγείο Κοφίνου και να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησής του προς όφελος του τόπου και να τύχει επεξεργασίας πλάνο που θα σπάζει το μονοπώλιο και να δημιουργεί προϋποθέσεις για ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, να ενισχυθεί ο ρόλος των κρατικών υπηρεσιών και να διασφαλιστεί η ποιότητα των ελέγχων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των κρεάτων, είπε ο κ. Καυκαλιάς.
 
Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Γεωργίας αναμένει από πλευράς της Κυβέρνησης να θέσει τέλος στην ολιγωρία που επιδεικνύει εδώ και επτά χρόνια σε σχέση με τη μονοπωλιακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου οπότε η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε πως όταν έκλεινε το Σφαγείο στην Κοφίνου αυτό που αναμέναμε ήταν να γίνει εκκαθάριση με σωστό τρόπο και παράλληλα τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα να διαφυλάξουν την κρατική περιουσία, κάτι που δεν έγινε και το Σφαγείο με εγκαταστάσεις αξίας εκατομμυρίων έχει λεηλατηθεί, έχει πάει σε ιδιώτες. Πρόσθεσε ότι σε κάποια φάση έγιναν κάποιες συλλήψεις αλλά παραμένει άγνωστη η κατάληξη των όποιων διαδικασιών.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τα απόβλητα από τα σφαγεία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως είναι γνωστό ότι δόθηκε στην εταιρεία Cypra άδεια για την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων, σε ένα χώρο όπου δεν υπήρχε εργοστάσιο, γεγονός που καταγγέλθηκε από το 2017 και είχε εγγραφεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, μετά από δική του πρωτοβουλία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, παρατήρησε πως η υπόθεση Cypra εκτός από τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού που ανέδειξε, έφερε στην επιφάνεια και πολλές στρεβλώσεις στο προνομιακό μονοπώλιο και ολιγοπώλιο κρέατος που υπάρχει στον τόπο.
 
Η σφαγή, η διαχείριση, η εμπορία και η διανομή κρέατος στην Κύπρο μοιάζει να είναι ένα στεγανό καρτέλ που πρέπει να σπάσει, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας προσθέτοντας ότι η αγορά κρέατος πρέπει να εξυγιανθεί με όρους προς όφελος των καταναλωτών, της ποιότητας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.
 
Περαιτέρω, αναφέροντας ότι τα σφαγεία πρέπει να αυξηθούν και να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, είπε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτές τις δραστηριότητες κατά τον τρόπο που ο Υπουργός Γεωργίας παραδέχθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

(ΚΥΠΕ)
 

 
16454