Πλήγμα για την εστίαση – Πάνε στα κατεχόμενα μετά τα νέα μέτρα

Μείωση τουλάχιστον του 50% σημείωσε η προσέλευση στους χώρους αναψυχής μετά τα νέα μέτρα – Πολλοί Κύπριοι επιλέγουν να πάνε στα εστιατόρια των κατεχομένων όπου δεν χρειάζεται να έχεις κάνει το εμβόλιο

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μεγάλο πλήγμα για την εστίαση αποτελούν τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό, αφού πλέον οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να πάνε στους χώρους εστίασης έστω και αν έχουν αρνητικό pcr ή rapid test.

Πιο συγκεκριμένα, σε επικοινωνία της Brief με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνο Λεβέντη, ο ίδιος μας ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις και γενικότερα μούδιασμα, με τα κέντρα να προσπαθούν τώρα να αλλάξουν λίγο το κλίμα, καλώντας τον κόσμο που μπορεί να προσέλθει στα κέντρα αναψυχής να πάει, παρά να κλειστεί στο σπίτι.

Επίσης τραγικό είναι, ανέφερε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, το γεγονός ότι κόσμος καταλήγει στα εστιατόρια των κατεχομένων που δεν απαιτείται εμβολιασμός: «Πάνε γιατί εκεί μπορούν να πάνε χωρίς πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες στα κατεχόμενα το εκμεταλλεύονται αυτό και έβαλαν μέχρι και ελληνική μουσική στους χώρους τους για να προσελκύσουν περισσότερους ενώ από ότι πληροφορούμε τα βράδια γίνονται ουρές».

Όσο αφορά την προσέλευση στα κέντρα αναψυχής, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι η μείωση που σημειώθηκε είναι γύρω στο 50% κατά μέσο όρο: «Στις παραλιακές περιοχές είναι λογικό να είναι περισσότερη η μείωση στην προσέλευση γιατί υπάρχει και πολύ μειωμένη τουριστική κίνηση, οπότε είναι πρόσθετο το πρόβλημα», εξήγησε.

Ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ τόνισε ξανά ότι η βιομηχανία δεν έχει χάσει μόνο τους ανεμβολίαστους αλλά χάνει και τους εμβολιασμένους, αφού δεν χαλούν την παρέα τους και προτιμούν να ακυρώσουν την κράτηση τους: «Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν έλαβε υπόψη της η Κυβέρνηση, αν και εμείς είχαμε επισημάνει τις κακοτοπιές των νέων μέτρων. Επίσης συγκρούονται οι θέσεις της Κυβέρνησης, αφού από την μια ακυρώνει την αξιοπιστία του SafePass και από την άλλη αφήνει στην κρίση των πολιτών να κάνουν self-test», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για πιο δραστικά μέτρα από τον ΠΑΣΙΚΑ ή ακόμα και αν συζητείται από τον σύνδεσμο ένα γενικό lockdown των χώρων της εστίασης ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ακόμα να ληφθούν αποφάσεις: «Το μεγάλο μας δίλημμα για ένα γενικό κλείσιμο (lockdown) έχει να κάνει με το προσωπικό μας, το οποίο δεν θέλουμε να του δημιουργήσουμε  την ψυχολογική πίεση ότι θα βρεθεί άνεργος ξαφνικά αφού κάποιοι που αποφάσισαν να κλείσουν, λόγω των μέτρων, επωμίζονται οι ίδιοι το βάρος του προσωπικού τους. Και αυτό είναι το δίλημμα, ότι είναι άδικο να δεχτούν αυτή την πίεση οι εργαζόμενοι».

Καταληκτικά, σε σχέση με την ανάγκη οικονομικής στήριξης που έχει ο κλάδος, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι τα κέντρα αναψυχής «αναμένουν να ακούσουν από την Κυβέρνηση κάποια σχέδια στήριξης και αν υπάρχει αρνητική στάση από το Υπουργείο Εργασίας για το ότι την χρειαζόμαστε, να κάνει δεύτερες σκέψεις».

Κυπριάνα Σταύρου
 
23521