Πλήγμα σε επιχειρήσεις στη Λεμεσό μετά τη διαρροή λίστας πιθανών στόχων από την Αστυνομία

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσε λίστα επιχειρήσεων που βρίσκονται στους πιθανούς στόχους λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Μπροστά σε σοβαρά προβλήματα βρίσκονται επιχειρήσεις στη Λεμεσό μετά από διαρροή λίστας από την Αστυνομία στην οποία αξιολογούνται ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων από τρομοκράτες ισλαμιστές, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. 

Η λίστα είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες. 

Ειδικότερα, η Αστυνομία μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, προχώρησε σε αξιολόγηση κινδύνου για επιχειρήσεις που δύνανται – λόγω κάποιων παραμέτρων - να γίνουν στόχοι επιθέσεων. 

Σε αυτή τη λίστα είχαν αξιολογηθεί και συμπεριληφθεί εταιρείες εβραϊκών συμφερόντων ή/και επιχειρήσεις οι οποίες συγκεντρώνουν αριθμό Ισραηλινών

Αν και σκοπός του καταρτισμού μιας τέτοιας λίστας ήταν να παρθούν μέτρα για την προστασία τους - εάν χρειαζόταν -, εντούτοις, η Αστυνομία λόγω της διαρροής των ονομάτων αυτών των επιχειρήσεων στο ευρύ κοινό κατάφερε τελικά να προξενήσει προβλήματα τα οποία δεν υπήρχαν.  

Να πούμε πως αυτές οι επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στην εν λόγω λίστα δεν δραστηριοποιούνται μόνο σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα, αλλά σε ένα ευρύτατο φάσμα εργασιών και έτσι τα ζητήματα που προέκυψαν μετά τη διαρροή της λίστας δεν περιορίζονται μόνο σε μια βιομηχανία, αλλά στην ευρύτερη επαγγελματική ζωή της Λεμεσού. 

Αν και η ηγεσία της Αστυνομίας διέταξε έρευνα για την διαρροή, εντούτοις το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται, καθώς από την ημέρα της διαρροής αριθμός επιχειρήσεων έχει δει από τη μια μείωση στις εργασίες τους και από την άλλη έχει δεχθεί πλήγμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτές, λόγω ακριβώς των ζητημάτων ασφαλείας που εγείρονται λόγω της συμπερίληψης τους στη λίστα πιθανών στόχων. 

Αυτό εξάλλου ανέφεραν στην Brief και επιχειρηματικοί κύκλοι της Λεμεσού, που για προφανείς λόγους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. 

«Ήταν ένα μεγάλο σφάλμα από την Αστυνομία. Η διαρροή μιας λίστας επιχειρήσεων που είναι πιθανοί στόχοι έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις μας», ήταν το σχόλιο επιχειρηματία στην Brief. 

Όπως οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στην Brief, οι επιπτώσεις είχαν φανεί από τις πρώτα κιόλας ώρες της διαρροής, με τις επιχειρήσεις να δέχονται μεγάλο πλήγμα. 

Μια τέτοια διαρροή έπρεπε και θα μπορούσε να αποφευχθεί, τόνισαν, συμπληρώνοντας την ίδια ώρα πως στο τέλος της ημέρας το λάθος της Αστυνομίας το πληρώνουν οι επιχειρήσεις. 

Εν κατακλείδι, το παράξενο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως αν και η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και το ενδεχόμενο επιθέσεων σε επιχειρήσεις εβραϊκών συμφερόντων ή και άλλες είναι απομακρυσμένο, αφού η Κύπρος θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός για επενδύσεις αλλά και για τουρισμό, εντούτοις, η λάθος διαχείριση που έτυχαν αυτά τα δεδομένα ενίσχυσαν το αίσθημα ανασφάλειας, που τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ίδια η Αστυνομία θέλουν να αποφύγουν

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τέτοια λάθη είναι ικανά και να βάλουν λουκέτο σε επιχειρήσεις, αλλά και να επηρεάσουν ακόμη και το επιχειρηματικό κλίμα με ευρύτερες αρνητικές προεκτάσεις και στην κυπριακή οικονομία

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος