Πληρώνουν περισσότερα για φάρμακα με το ΓΕΣΥ οι συνταξιούχοι

Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, η οποία ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Δ.Σ. καθώς και στη Διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απέστειλε η ΕΚΥΣΥ, μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων καθώς και το κόστος αγοράς τους. Ζητείται επίσης συνάντηση το συντομότερο για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα ακίνητα της 4ης e-δημοπρασίες – Τιμές από €1.000 <<<

Σύμφωνα με την επιστολή,  η ΕΚΥΣΥ εντοπίζει κάποια προβλήματα, αναφορικά με το ΓεΣΥ, όπως η μερική έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται κατά διαστήματα και το κόστος αγοράς τους, που προκύπτει όταν επαναδιατεθούν με καθυστέρηση στα φαρμακεία, δηλαδή  μετά από τη χρησιμοποίηση- εκτέλεση  της συνταγής για τα άλλα φάρμακα του ασθενή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο ασθενής θα πληρώσει την πραγματική τιμή. Επίσης, σημειώνεται, πρόβλημα υπάρχει από τη συνεισφορά που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι, οι χρόνιοι ασθενείς, οι αιχμάλωτοι, οι παθόντες κ.α.

«Οι συνταξιούχοι και οι άλλες ομάδες ατόμων που αναφέρουμε ποιο πάνω, συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓεΣΥ η πλειοψηφία από αυτούς πληρώνουν περισσότερα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως: Αντιγριπικά φάρμακα, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες αντιφλεγμονώδες, βιταμίνες, οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή και χάπια  οστεοπόρωσης κ.α.», προστίθεται στην επιστολή.
 
Επίσης, αναφέρεται ότι αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓεΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Ακόμη, συμπληρώνει η ΕΚΥΣΥ,  παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορεί κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς.

«Οι Επαρχιακές μας Επιτροπές συζήτησαν γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Τώρα με το ΓεΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ όπως και αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται καθόλου από το ΓεΣΥ και πληρώνουν την πραγματική τιμή», συνεχίζει η επιστολή.

>>> Διαβάστε επίσης: Ανοίγει ο δρόμος για 100άδες προσλήψεις στο Δημόσιο από το 2021 <<<

Ζητά όπως όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν καταγραφεί πιο πάνω, να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία με πληρωμή μόνο τη συμπληρωμή (€1).
 
 Σε ό,τι αφορά την εισφορά που πληρώνουν κάθε μήνα η οποία  αυξήθηκε στο 2,65% επί της σύνταξης των ηλικιωμένων, ζητείται διαφοροποίηση της με τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Τέλος η ΕΚΥΣΥ επαναφέρει την πρότασή της να μην υπάρχει ανώτερο όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς.

(ΚΥΠΕ)
 

 
24957