ΠΟΑΣΟ: Λανθασμένη η τοποθέτηση Δημοσιονομικού Συμβουλίου για ΑΤΑ

Σχολιάζει την ενδιάμεση έκθεση του Συμβουλίου

Λανθασμένη η τοποθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το θέμα της ΑΤΑ, αναφέρει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συντεχνιών  (ΠΟΑΣΟ), σχολιάζοντας ενδιάμεση έκθεση του Συμβουλίου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «παντελώς αβασάνιστα και παραπλανητικά υποστηρίζει δήθεν ότι αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και ότι ασκεί διττή πίεση στα δημόσια έξοδα … μέσα από την αύξηση του μισθολογίου και … την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ενόψει αυξημένης ανισότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΟΑΣΟ.

«Εφόσον επηρεάζεται η αγοραστική αξία των μισθών όλων των εργαζομένων εξυπακούεται ότι η παραχώρηση της ΑΤΑ για αποκατάσταση όλων των μισθών είναι αναγκαία για σκοπούς κοινωνικής δικαιοσύνης, ως οριζόντιο μέτρο έστω και αν διαφωνεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο», προσθέτει.

>>> Διαβάστε επίσης: Ενδιάμεση Έκθεση Δημοσιονομικού Συμβουλίου Ιούνη 2022 (ΑΥΤΟΥΣΙΑ)

Επίσης, η ΠΟΑΣΟ αναφέρει ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι θέμα εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής ή των Δημοσιονομικών Κανόνων».

«Η ουσιαστική αξία της ΑΤΑ έγκειται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αφού με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, επιτρέπει στον μισθωτό να απολαμβάνει ένα επίπεδο ζωής, το οποίο συντείνει στην εργατική ειρήνη», προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει ότι «αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι η ΑΤΑ αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα, η παραχώρηση της ΑΤΑ γίνεται με ποσοστιαία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις με κατώτατο όριο για τους χαμηλόμισθους, που σήμερα είναι στα €395».

>>> Διαβάστε επίσης: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προσοχή στα δημόσια οικονομικά

«Συνεπώς δεν αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα των μισθών σε ποσοστιαίους όρους, αλλά αντίθετα, μεταξύ των χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων μειώνεται ποσοστιαία λόγω του κατώτατου ορίου της ΑΤΑ», προσθέτει.

Η ΠΟΑΣΟ διερωτάται για τα κίνητρα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου να καταπιαστεί με την ΑΤΑ και να την δαιμονοποιήσει, όπως αναφέρει, «αποδίδοντάς της διπλή αρνητική σημασία, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Η αναφορά αυτή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, γίνεται επίσης σε μια περίοδο όπου σύσσωμη η συνδικαλιστική πλευρά θεωρεί ότι η υφιστάμενη ρύθμιση για την ΑΤΑ δεν είναι αποδεκτή και απαιτεί την πλήρη αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών με την παραχώρηση του 100% της ΑΤΑ, όπως ίσχυε προ οικονομικής κρίσης και πριν το πάγωμα του θεσμού», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «ισχυρίζεται ότι ΄θα εδραιώσει τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, … επιδεινώνοντας τις πιέσεις στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μικρό οικονομικό εκτόπισμα΄» και προσθέτει ότι «η εδραίωση των αυξήσεων δεν είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, αλλά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργούνται από αυξήσεις σε εξωγενή στοιχεία όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, κλπ».

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΟ, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των αυξήσεων λόγω ΑΤΑ, ότι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2023 είναι 2,25%, για το 2024 είναι 0,75% και για το 2024 είναι 1%, "που είναι κατά πολύ μικρότερες του μεγέθους των αυξήσεων που βιώνουμε".

ΚΥΠΕ

 
24366