Ποια σχέδια επεκτείνονται και μέχρι πότε/Τι θα γίνει με ανέργους

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και της απασχόλησης

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης ανακοίνωσαν σήμερα (3/9) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, αποφασίστηκε η παράταση της υλοποίησης των υφιστάμενων 6 Ειδικών Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ακόμη 2 μήνες, μέχρι 31/10/20 με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ

Πιο συγκεκριμένα: 

1/Παράταση της υλοποίησης των υφιστάμενων 6 Ειδικών Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ακόμη 2 μήνες, μέχρι 31/10/20 με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ:

sx1

 

2) Νέα Σχέδια κατάρτισης εργαζομένων τα οποία θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο τη στήριξη τόσο επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο και ανέργων, κυρίως του Ξενοδοχειακού τομέα, με προϋπολογισμό 21 εκ. ευρώ:

sx2

 

3) Νέα Σχέδια επιδότησης της εργασίας και της πρόσληψης ανέργων, τα οποία θα υλοποιηθούν από το Υπ. Εργασίας για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020, με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ:

sx3

4) Τα Ειδικά Σχέδια για Ξενοδοχεία και συνδεόμενες με τουρισμό επιχειρήσεις, τα οποία θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέχρι τις 31/10/2020, θα τροποποιηθούν αναλόγως και θα εφαρμοστούν και για την περίοδο από το Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από κοινωνικό διάλογο.

5) Τα δεδομένα της Πανδημίας θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα στηριχθούν στοχευμένα ορισμένες επιχειρήσεις, πέραν των όσων έχουν αναφερθεί ανωτέρω και μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο Αποφάσισε επίσης όπως δοθεί έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες δεν θα ακολουθήσουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων &της περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Υπουργός σημείωσε πως όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε οποιοδήποτε από τα Σχέδια στήριξης που υλοποιεί το Υπουργείο εξακολουθεί και επεκτείνεται η απαγόρευση οποιωνδήποτε απολύσεων μέχρι τέλος του έτους.

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις και τα νέα μέτρα στήριξης: 

Η Brief παρακολουθεί την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο Υπουργών και σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

As it Happened

 
16443