Ποιες είναι οι 8 λύσεις για Οικονομία που προτείνει το ΔΗΚΟ

Οι 8 προτάσεις του ΔΗΚΟ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, άσκησε σε δηλώσεις του στην Brief τo μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, παραθέτοντας τις 8 προτάσεις του κόμματος για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, «η Κυβέρνηση έχει αφήσει εκτεθειμένη την οικονομία και την κοινωνία για πολύ καιρό, τόσο με τους λανθασμένους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και με τις λανθασμένες εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις της», σημειώνοντας πως «η Κυβέρνηση δεν ανέμενε ότι θα υπήρχε δεύτερο κύμα της πανδημίας και τελικά διαψεύστηκε».

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, «συνεπές με την διαχρονική του τάση και συμπεριφορά να προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις και να διεκδικεί μέτρα, κυρίως για στήριξη και αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, και με δεδομένη την απουσία συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης, έχει καταθέσει πριν από περίπου 15 ημέρες 3 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουμε καταθέσει άλλες 5 προτάσεις, με στόχο ακριβώς την στήριξη της μεσαίας τάξης, των ΜμΕ και των εργαζομένων»..

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη η πρώτη πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί την επιδότηση ενοικίου όσων πλήττονται από τα απαγορευτικά Διατάγματα που εφαρμόζονται για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δεύτερη πρόταση, συμπλήρωσε, προνοεί την επιδότηση παγίων λειτουργικών εξόδων, πέραν του ενοικίου, όπως είναι οι λογαριασμοί νερού, ηλεκτρισμού και δημοτικά τέλη, των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων βάσει των ισολογισμών του 2019.

Η τρίτη πρόταση, εξήγησε, αφορά την στοχευμένη επέκταση της αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων σε κλάδους που πλήττονται από το δεύτερο κύμα (ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία), ενώ η τέταρτη πρόταση προνοεί την κρατική επιδότηση 3 δόσεων δανείων, για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών και κυρίως όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Το πέμπτο μέτρο που εισηγείται το ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ο κ. Παντελίδης, είναι η επαναφορά του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες και επαρκή έλεγχο.

Παράλληλα, είπε, το ΔΗΚΟ εισηγείται την επέκταση των σχεδίων στήριξης εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021, την σύσταση και λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους €350 για όλες τις εταιρείες, με ταυτόχρονη μείωση του τέλους στα €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Όλες οι προτάσεις μας είναι στοχευόμενες και έχουν στο επίκεντρό τους την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών», επεσήμανε ο κ. Παντελίδης τονίζοντας την ανάγκη όπως οι προαναφερθείσες προτάσεις υιοθετούν και εφαρμοστούν άμεσα.

«Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να πάψει να αφήνει εκτεθειμένη την οικονομία και την κοινωνία και να δώσει λύσεις σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολίτες, λόγω της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού», κατέληξε.

Μάριος Αδάμου