Ποιες οι εκτιμήσεις Χάρη-Ρέγκλινγκ για την κυπριακή οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Το 2020 θα έχουμε το μεγαλύτερο πλεόνασμα στην ΕΕ - Ρέγκλινγκ: Ήπιοι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος το 2020 θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως το περιθώριο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως μέσω επεκτατικής πολιτικής μόνο αν η επιβράδυνση αγγίξει την Κύπρο. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε με τη σειρά του ότι ο ρυθμός επέκτασης του κυπριακού ΑΕΠ παραμένει ισχυρός, προσεγγίζοντας το δυνητικό ΑΕΠ, τονίζοντας παράλληλα πως ως ανοικτή οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 
 
«Λειτουργούμε με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ΕΕ. Το 2019 θα είναι πέραν του 4%, σχεδόν τριπλάσιο της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου», είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης αλλά ελαφρύνσεων και κινήτρων στους παραγωγικούς τομείς.
 
«Είναι το περιθώριο ασφαλείας το οποίο έχουμε δημιουργήσει και το οποίο προσεκτικά και υπεύθυνα να διαχειριστούμε μέσω, ενδεχομένως, μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά μόνο στην περίπτωση που η επιβράδυνση αγγίζει και τη χώρα μας», τόνισε.
 
Παράλληλα, ρίχνοντας το μπαλάκι στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε «για μια ντουζίνα περίπου σημαντικών μεταρρυθμίσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα» που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και εκκρεμούν στη Βουλή. «Τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων διαψεύδονται», συμπλήρωσε.
 
«Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν από τη Βουλή που το ελπίζω, θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και την οικονομία μας, θα υποστηρίξουν τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, ασφαλώς σε βάθος χρόνου», τόνισε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι λόγοι της επιβράδυνσης «είναι πολιτικοί» και σχετίζονται με φαινόμενα όπως τον προστατευτισμό και την εθνική περιχαράκωση.
 
Αναφέρθηκε στα εργαλεία αντιμετώπισης της επιβράδυνσης στην ΕΕ, ήτοι την νομισματική πολιτική και την δημοσιονομική πολιτική, τονίζοντας πως ίδιος θεωρεί πως η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ την εποχή της κρίσης ήταν μονόδρομος, αλλά με επιτόκια κοντά στο μηδέν τα περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης έχουν εξαντληθεί».
 
Για το εργαλείο της δημοσιονομικής πολιτικής είπε πως τα δημοσιονομικά περιθώρια πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιόδους ανάγκης, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη Γερμανία.
 
«Το παράδοξο είναι ότι κάποια κράτη σήμερα που έχουν τη δυνατότητα και έχουν την ανάγκη φαίνονται να διστάζουν, θεωρώ πως πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους», είπε.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 
 
Ρέγκλινγκ: Ήπιοι κίνδυνοι
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να παραμένει σθεναρή, με ήπιους κινδύνους στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζοντας ωστόσο πως ως μια ανοιχτή οικονομία, η Κύπρος είναι ευάλωτη σε εξωγενείς κλυδωνισμούς.
 
Όπως είπε, ο ΕΜΣ, που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πιστωτή της Κύπρου και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, θεωρεί ως γενικό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην κυπριακή ικανότητα αποπληρωμής.
 
«Η ανάπτυξη στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει σθεναρή, με ήπιους κινδύνους μεσοπρόθεσμα», είπε.
 
Σημείωσε μεν πως ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο μακροπρόθεσμο δυνητικό ΑΕΠ της χώρας.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
«Αυτό δεν είναι ένδειξη οικονομικής αδυναμίας. Είναι μια επιβράδυνση στο πλαίσιο μιας φάσης ομαλοποίησης μετά από χρόνια ανάπτυξης πέραν του δυνητικού ΑΕΠ», τόνισε.
 
Χαρακτήρισε ως ορθή την πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί μειώνει το υψηλό δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Αναφορικά με την πρόθεση των κυπριακών αρχών για πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια κίνηση που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα αρχίσει τη διαδικασία για να εγκρίνει την πράξη αποπληρωμής του ΔΝΤ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Κύπρος είναι μικρή και ανοικτή οικονομία είναι εκτεθειμένη σε εξωγενείς κινδύνους. «Εξωτερικοί κίνδυνοι όπως το Brexit, τον προστατευτισμό και την υψηλή έκθεση σε αστάθεια της αγοράς, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της χώρας».
 
Υπέδειξε πως χώρες που μπορούν να διαφοροποιήσουν την οικονομική δομή μειώνουν τις ευπάθειας και μπορεί να διατηρηθούν σε ένα καλό μονοπάτι ανάπτυξης.
 
Αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα πρόβλημα που σε συνδυασμό με την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, συνιστά περιορισμό στην αύξηση του δανεισμού και των επενδύσεων.
 
(ΚΥΠΕ/ Γρηγόρης Σάββα)

 
11116
Thumbnail