Ποιες Τροπολογίες θα ενσωματωθούν στο Νόμο για κρατικές εγγυήσεις

Η Επιτροπή Οικονομικών αποφασίζει για το ποιες τροπολογίες θα ενσωματώσει στο τελικό νομοσχέδιο

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα τεθούν σήμερα (16/5) το απόγευμα οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Η συζήτηση θα γίνει μόνο σε επίπεδο κομμάτων, χωρίς κανένα προσκεκλημένο και παρά το γεγονός πως ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έχει διαμηνύσει ότι, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε νέες αλλαγές επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη αναθεωρηθεί σημαντικά.

Μάλιστα, χθες υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Υπουργό Οικονομικών, για το ποιος ευθύνεται τελικά για την καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να διαμηνύει πως «η αντιπολίτευση πρέπει να έχει και όρια».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ποιες τροπολογίες συγκεντρώνουν πλειοψηφία
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Brief, τέσσερις φαίνεται πως είναι, τουλάχιστον, οι τροπολογίες που συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφισή τους και ενσωμάτωσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Η μία τροπολογία έχει να κάνει με την συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως παρατηρητή στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί για τον έλεγχο των κρατικών εγγυήσεων που θα παραχωρηθούν στις τράπεζες.

Η δεύτερη τροπολογία που κερδίζει έδαφος έχει να κάνει με το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που τελικά θα παραχωρηθούν. Ειδικότερα, η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται πως συμφωνεί στην μείωση του ποσού από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο 1 δις ευρώ. Σε σχέση με το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατομμυρίων, γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση του σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Άλλη μία τροπολογία που συγκεντρώνει την στήριξη των περισσοτέρων κομμάτων αφορά στην ενίσχυση του ελέγχου που θα ασκεί η Βουλή στην παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων, παρά το γεγονός πως το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προνοεί ότι η Κ.Ε. Οικονομικών θα ενημερώνεται κάθε τρεις μήνες για την πορεία του προγράμματος.

Εξάλλου, τα κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν και στην αύξηση του ποσού της εφάπαξ χορηγίας που θα παραχωρηθεί απευθείας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προνοεί το νομοσχέδιο σε πολύ μεγαλύτερο ποσό, με την αξιοποίηση, πιθανότατα, του ποσού που θα αποκοπεί από τις κρατικές εγγυήσεις.

Επίσης, δεν αποκλείεται κατά την σημερινή συζήτηση να υπάρξουν συγκλίσεις και επί άλλων τροπολογιών, όπως ο ξεκάθαρος διαχωρισμός της εφάπαξ χορηγίας από τις κρατικές εγγυήσεις και η περαιτέρω κατηγοροποίηση των επιχειρήσεων με ανακατανομή των ποσών που θα διατεθούν για κάθε κατηγορία.

Ύστατη προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σημειώνεται πως η σημερινή συζήτηση γίνεται, μόλις, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων που συγκάλεσε για την Δευτέρα (18/5) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στις επιχειρήσεις». 

«Ο κόσμος μας ακούει, ο κόσμος μας βλέπει, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αγωνιούν, ασφυκτιούν, θέλουν και αυτό το εργαλείο στήριξης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», είπε. 

«Νομίζω ότι, θα πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο Πρόεδρος θα καταβάλει αυτή την προσπάθεια την Δευτέρα μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων, ούτως ώστε να έχουμε αποτέλεσμα και να δώσουμε αυτά τα καλά νέα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», τόνισε περαιτέρω.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την πρόθεση των κομμάτων να προχωρήσουν με τροπολογίες επί του νομοσχεδίου ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως, «έχουν συζητηθεί εξαντλητικά οι εισηγήσεις των κομμάτων και έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο τα πλείστα από όσα έχουν ζητήσει», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν και κάποια όρια».

«Ευελπιστούμε, όμως, ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί λύση επί του θέματος», κατέληξε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, διεμήνυσε ότι, «οι τροπολογίες δεν είναι κάτι το αδύνατο ή το απαγορευτικό. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Εφόσον υπάρχει πλειοψηφία για υπερψήφιση κάποιων τροπολογιών, τότε αυτές ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο», επεσήμανε.

«Αν η Κυβέρνηση θεωρήσει ότι αυτές οι τροπολογίες, είτε αλλάζουν την μορφή του νομοσχεδίου, είτε ότι υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας, έχει την δυνατότητα είτε να κάνει αναπομπή είτε να αποσύρει το νομοσχέδιο. Άρα όλοι τα έχουμε όλα αυτά υπόψη και θα αποφασίσουμε αν θα επιμένουμε σε τροπολογίες ή ποιες θα είναι, μάλλον, αυτές οι τροπολογίες που θα προωθηθούν για ψήφιση», εξήγησε ο κ. Βότσης.
 

Μάριος Αδάμου