Πόλεμος Φυσικού Αερίου: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Πώς οι αποφάσεις της Gazprom επηρεάζουν την Κύπρο – Τι λέει στην Brief ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ο πόλεμος του Φυσικού Αερίου έχει ξεκινήσει μετά και από την απόφαση της Gazprom να διακόψει τις παραδόσεις σε Βουλγαρία και Πολωνία με την αιτιολογία ότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όπως εξάλλου είχε διαμηνύσει ο η Μόσχα η οποία ζητούσε την καταβολή των πληρωμών για την αγορά φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια, αλλιώς θα διέκοπτε την τροφοδοσία.  

>>> Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν και όλες τις εξελίξεις εδώ <<<

Αν και το ζήτημα με το Ρωσικό Φυσικό Αέριο – με τη διακοπή σε παραδόσεις και την αύξηση στις τιμές του - δεν φαίνεται να αγγίζει άμεσα την Κύπρο, αφού στην Κύπρο γίνονται μόνο εισαγωγές πετρελαίου από Ελλάδα και Ισραήλ, εντούτοις θα υπάρξουν έμμεσες συνέπειες και για τη χώρα μας, όπως εξάλλου έχει συμβεί και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Μιλώντας στην Brief ο Οικονομολόγος – Αναλυτής, Μιχάλης Φλωρεντιάδης υποστήριξε πως αυτές οι έμμεσες συνέπειες για την Κύπρο θα είναι και πάλι σε μορφή ανατιμήσεων – ότι δηλαδή έγινε και με τον πόλεμο στην Ουκρανία - που θα προκύψουν από τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών που επηρεάζονται από την απόφαση της Μόσχας. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεξήγησε ο κ. Φλωρεντιάδης αυτές οι χώρες αλλά και τα Ευρωπαϊκά Κράτη θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γεγονός που ενδεχομένως να μεταφέρει την πίεση στην αγορά, αφού η ζήτηση θα αυξηθεί και ίσως προκαλέσει στένωση και πρόβλημα. 

«Θα επηρεαστεί ο καταναλωτής», σημειώνει ο κ. Φλωρεντιάδης αφού οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Όπως αναφέρει, οι υψηλές τιμές ενέργειας θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα, με τα νοικοκυριά να βρίσκονται ενώπιον οικονομικής στενότητας αφού λόγω των αυξήσεων δεν θα μπορούν και δεν θα έχουν να ξοδέψουν χρήματα σε άλλα προϊόντα, προκαλώντας αβεβαιότητα και αρνητικό κλίμα στους καταναλωτές και κατ’ επέκταση στην οικονομία. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Φλωρεντιάδη και με βάση τα δεδομένα τα οποία βρίσκονται ενώπιον του, το πρόβλημα φαίνεται να περιορίζεται μεσοπρόθεσμα – ίσως για κάποιους μήνες - αφού όπως επεξηγεί οι οικονομίες και οι αγορές βρίσκουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν.

Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ενδεχομένως να μετριαστούν με τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, ωστόσο όπως επεξηγεί αυτό μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα. 

Ταυτόχρονα, όπως επεξηγεί, όταν οι τιμές ενέργειας είναι υψηλές αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας από τους καταναλωτές.  

Προειδοποιήσεις από την Gazprom και σε άλλες χώρες 

Αν και η Gazprom προειδοποίησε ότι θα διακόψει το Φυσικό Αέριο σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία σε περίπτωση που η Πολωνία και η Βουλγαρία αποφασίσουν να παρακρατήσουν χωρίς συμφωνία μέρος του φυσικού αερίου το οποίο διέρχεται από τις χώρες τους, εντούτοις, σύμφωνα με το Bloomberg δεν προβλέπεται άλλο μπλόκο μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια πηγή 4 ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει την Ρωσία σε ρούβλια, όπως είχε ζητηθεί από τη Μόσχα, ενώ δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς  στη Gazprombank. Μάλιστα, μία από αυτές τις εταιρείες φέρεται να είναι η Ιταλική Εni. 

Πώς αντέδρασαν οι αγορές 

Η κίνηση της Μόσχας εκτίναξε τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη πάνω από 20% την Τετάρτη (27/4), καθώς η αγορά φοβάται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ αναλυτές αναμένουν πως οι πιέσεις θα μεταφερθούν και στο πετρέλαιο αλλά και σε άλλες πηγές ενέργειας.  

Παράλληλα το ευρώ κινήθηκε στα χαμηλότερα του επίπεδα από το 2017 αφού υποχώρησε περίπου 0,5%, ενώ πλέον η απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι πολύ κοντά και μένει να διαφανεί κατά πόσον θα έχουμε ανατροπή το επόμενο διάστημα αφού το ευρώ επηρεάζεται περισσότερο τόσο από τον «πόλεμο» του φυσικού αερίου, όσο και από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ανήσυχη ηρεμία στην Γερμανία 

Την ίδια ώρα η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου αφού σε αυτή διοχετεύεται το 18% των ρωσικών εξαγωγών, ανησυχεί ότι η Μόσχα θα τερματίσει την παροχή ενέργειας προς τη Γερμανία, οδηγώντας την οικονομία της ενώπιον κινδύνου σοβαρής ύφεσης

Το ερώτημα των αναλυτών είναι κατά πόσον μπορεί η Γερμανία να επιβιώσει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και κατά πόσο ταυτόχρονα μπορεί η Ρωσία να επιβιώσει χωρίς εξαγωγές. Όπως σημειώνουν Βουλγαρία και Πολωνία δεν είναι σημαντικές αγορές για την Ρωσία και ίσως αυτή η απόφαση να αποτελούσε μια κίνηση εκφοβισμού. 

Χαράλαμπος Ζάκος