Κουμή: Θα κυνηγήσουμε διαφορετική τουριστική ανάπτυξη από την Πόλη έως τον Πύργο Τυλληρίας

Σεπτέμβρη οι αποφάσεις – Ετοιμάστηκε μελέτη για τουριστική ανάπτυξη 37 κοινοτήτων από Πόλη έως και Πύργο Τυλληρίας

Με διαφορετικό τουριστικό προϊόν θα πλασαριστούν 37 περιοχές, καθώς μελέτη κατέδειξε πως η αναπτυξιακή προοπτική σε αυτές τις κοινότητες και Δήμους είναι πολύ υποσχόμενη και θα πρέπει να είναι διαφορετική τόσο από το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης επαρχίας, όσο και από αυτό που προσφέρεται από την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών περιοχών της Κύπρου. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις περιοχές από Πόλη Χρυσοχούς, Πέγεια, Ακάμα έως και τον Πύργο Τυλληρίας – συνολικά 37 κοινότητες  - οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και μέσω των οποίων μπορούν να ικανοποιηθούν οι νέες τάσεις που παρουσιάζονται στον τουρισμό, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από ξένους, όσο και από τον εγχώριο τουρισμό, για διακοπές στο φυσικό περιβάλλον. 

Αυτό εξάλλου αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή, ο οποίος μιλώντας στην Brief, τόνισε πως πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή με έντονη αναπτυξιακή προοπτική και την οποία η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αναπτύξει. 

Όπως συμπλήρωσε ο Υφυπουργός, τόσο η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς όσο και η ευρύτερη περιοχή του Πύργου Τυλληρίας χαρακτηρίζονται από φυσική ομορφιά που μάλιστα συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

«Αυτά είναι και τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της γεωγραφικής περιοχής αυτή τη στιγμή, ενώ θεωρώ ότι προσφέρονται και οι δύο περιοχές γι’ αυτό που πραγματικά ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε, τονίζοντας την ίδια ώρα πως πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία ώστε να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. 

Στον αντίποδα τώρα, ο Υφυπουργός Τουρισμού, αναγνωρίζει την περιορισμένη ύπαρξη υποδομών σε αυτές τις περιοχές, κάτι όμως που όπως τονίζει μπορεί να ξεπεραστεί. 
«Το μειονέκτημα είναι ίσως η περιορισμένη ύπαρξη υποδομών, αν και κατά την προσωπική μου άποψη αυτό που σήμερα θεωρείται και από την ίδια την μελέτη ως μειονέκτημα δύναται να μετατραπεί σε πλεονέκτημα με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ανάπτυξη στη βάση ενός σωστού στρατηγικού σχεδιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κουμή κλείνοντας τόνισε πως ως πολιτεία θα κυνηγήσουν την ανάπτυξη σε αυτή την ακριτική περιοχή, αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.  

«Θα πρέπει ως πολιτεία να κυνηγήσουμε την ανάπτυξη σ’ αυτή την ακριτική περιοχή, θεωρώ ότι προσφέρεται όπως ανέφερα για βιώσιμη ανάπτυξη, και σίγουρα τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι πάρα πολλά με πιο σημαντικό την δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα δώσει νέα δυναμική στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σεπτέμβρη τα νεότερα – Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η Μελέτη 

Για το όλο ζήτημα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σύσκεψη μεταξύ του Υφυπουργού Τουρισμού με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς και άλλους τοπικούς αξιωματούχους αλλά και συνδέσμους της τουριστικής βιομηχανίας. Σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο όπου θα συζητηθούν περεταίρω εισηγήσεις που τέθηκαν. 

Εδώ να σημειώσουμε πως η μελέτη διερεύνησε την αναπτυξιακή προοπτική 2 γεωγραφικών περιοχών. 

Η μία είναι της Πόλης Χρυσοχούς και η δεύτερη του Πύργου Τυλληρίας, ενώ αυτές υποδιαιρούνται σε άλλες 4 κατηγορίες. 

Ειδικότερα, η πρώτη κατηγορία αφορά τα χωριά της Επαρχίας Πάφου, που είναι η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, Αγίας Μαρίνας κλπ, η δεύτερη κατηγορία είναι και πάλι χωριά της Επαρχίας Πάφου από την Κρήτου Τέρα μέχρι και την Γιόλου, η τρίτη κατηγορία αφορά τις περιοχές Ίνιας, Κάθηκα, ενώ η τελευταία κατηγορία αφορά την περιοχή Πύργου Τυλληρίας. 

Στη μελέτη καταγράφονται αρκετά πλεονεκτήματα σε αυτές τις περιοχές, όπως για παράδειγμα η φυσική ομορφιά και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αρχαιολογικοί θησαυροί, αλλά παράλληλα και κάποια άλλα αδύνατα σημεία όπως για παράδειγμα η δυσκολία πρόσβασης και η έλλειψη υποδομών, οι οποίες όμως μπορούν να 

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία σε αυτές τις περιοχές για βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο παράλληλα τονίζεται και το γεγονός πως η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό ώστε να μην αλλοιωθεί και επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. 

Ειδικότερα, μέσω της μελέτης εντοπίστηκε πως λόγω του τοπίου και των χαρακτηριστικών της περιοχής μπορούν να προβληθούν νέες τάσεις και μοναδικές εμπειρίες για τουρισμό οι οποίες συνδυάζονται με φθηνότερο κόστος για διακοπές τόσο για τους τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και από τον εγχώριο τουρισμό.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος