Πολύ σύντομα νέα συζήτηση για κατώτατο μισθό

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από το ύψος του κατώτατου και αν θα πρέπει να κυμαίνεται πέριξ των €870

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Πολύ σύντομα, ενδεχομένως και εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για το θέμα της υιοθέτησης Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η ηγεσία της ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην Brief, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού, κάτι που ικανοποίησε ιδιαίτερα τη συντεχνία. Οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε το συντομότερο να τεθεί σε εφαρμογή ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μάτσας.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν τις θέσεις τους για το θέμα, ωστόσο δεν μπήκαν σε θέματα αριθμών σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτό που λέχθηκε στην τελευταία συνάντηση, ήταν ότι το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθοί, ενδεχομένως να πρέπει να είναι πέριξ του κατώτατου που ισχύει σήμερα για εννιά επαγγέλματα και ο οποίος είναι 870 ευρώ στην πρόσληψη και 924 ευρώ μετά την πάροδο έξι μηνών.

Πέραν του κατώτατου μισθού, στη συνάντηση του Προεδρικού τέθηκαν επί τάπητος και τα άλλα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, όπως είναι τα θέματα της τηλεργασίας, το συνταξιοδοτικό και η παραχώρηση αδειών εργασίας σε άτομα από τρίτες χώρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανέφερε στην Brief ο κ. Μάτσας, ότι από κυβερνητικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών για εργατικό δυναμικό θα δοθεί πρώτα στους ανέργους Ελληνοκύπριους. Εφόσον δεν καλυφθούν οι ανάγκες, θα αναζητηθεί εργατικό δυναμικό μεταξύ των κοινοτικών με έμφαση στους ελλαδίτες, στους Τουρκοκύπριους και εφόσον εξαντληθούν όλες οι πιο πάνω επιλογές και εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για εργατικό δυναμικό θα αναζητηθεί ως έσχατη λύση δυναμικό από τρίτες χώρες, ανέφερε ο κ. Μάτσας.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ