«Πονοκέφαλος» η απόφαση για τον παγκόσμιο ενιαίο φόρο

  • Η Κύπρος ζητά να διατηρηθεί η χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών 
  • Στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και ένσταση στην Ε.Ε.
  • Διατήρηση χαμηλού φόρου με το επιχείρημα της μικρής εσωτερικής μας αγοράς
     

ΓΡΑΦΕΙ
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

«Πονοκέφαλο» αποτελεί για την Κύπρο η απόφαση του ΟΟΣΑ (παρόλο που δεν συμμετέχει σε αυτόν λόγω ένστασης της Τουρκίας) για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών. Στο τραπέζι βρίσκεται και η ιδέα να ασκήσει βέτο στην υιοθέτηση της απόφασης από την Ε.Ε.

Η απόφαση για τον φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές αναμένεται να επικυρωθεί επί της αρχής από τους υπουργούς Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7), στη συνάντησή τους στην Κορνουάλη.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως παρόλο που στην Ε.Ε. υπάρχει θετικό κλίμα υπέρ της πρότασης του Μπάιντεν, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποκλείεται, αφού μελετήσει όλες τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες να διαφωνήσει με μια οδηγία της Ε.Ε., η οποία θα περιόριζε τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών.

Να σημειωθεί πως η  Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην Ε.Ε. που ανέρχονται στο 12,5%. Ήδη, η Ιρλανδία μετά την τροποποίηση πρόνοιας της πρότασης αντιμετωπίζει τη συμφωνία θετικά.

Η Κύπρος προτάσσει την ιδέα της διατήρησης των αρμοδιοτήτων της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή στα κράτη, συγκρατώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων.

Διαρροή εσόδων

Όπως εξηγούσαν στη Brief πηγές που ασχολούνται με τα φορολογικά εταιρειών,  «η επιβολή ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% για τα εταιρικά κέρδη σημαίνει ότι αν μια εταιρεία των ΗΠΑ δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία, με φορολογικό συντελεστή 12,5%, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιβάλουν πρόσθετο φόρο 2,5% στα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία, ώστε η εταιρεία να πληρώσει τελικά 15%. Με την υιοθέτηση της συμφωνίας αυτής θα υποχρεωθούν χώρες, όπως η Κύπρος με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές να τους αυξήσουν στο 15%, για να αποφύγουν τη διαρροή φορολογικών εσόδων άλλες χώρες».

Ένα από τα επιχειρήματα των μικρών χωρών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Κύπρος είναι ότι χρειάζονται χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα της μικρής εσωτερικής αγοράς και την έλλειψη πρώτων υλών για την προσέλκυση επενδύσεων

Η Ιρλανδία αντιδρούσε αρχικά έντονα στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% καθώς το ποσοστό αυτό τη βοήθησε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων δις ευρώ.

Μια παγκόσμια συμφωνία βοηθά στη διασφάλιση εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και στη μείωση του υψηλού κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά στην ενιαία αγορά. 

Σχέδιο που διέρρευσε στον ξένο Τύπο αναφέρει πως η συμφωνία θα αποτελούσε πλήγμα για την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Κύπρο, αλλά και όλες τις δημοφιλείς βάσεις για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Η Κύπρος κατά καιρούς δέχθηκε τα πυρά διαφόρων χωρών εντός της Ε.Ε. για τον χαμηλό της συντελεστή.