Πως μπορείς να γίνεις ναυαγοσώστης – Το ωράριο και ο μισθός

Αυξημένη η ζήτηση για ναυαγοσώστες το καλοκαιρινό τρίμηνο - Πως μπορείς να γίνεις ναυαγοσώστης, το ωράριο & ο μισθός

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο κόσμος ξεκίνησε να «τρέχει» στις παραλίες για να δροσιστεί και να απολαύσει το καλοκαίρι με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Οι οργανωμένες παραλίες, οι οποίες να θυμίσουμε έχουν ανοίξει από τις 23/5 με μια σειρά μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, άρχισαν να γεμίζουν καθημερινά με κόσμο, κάτι που όμως σημαίνει ότι αυξάνεται και η πιθανότητα για ατυχήματα στο νερό.

Λόγω αυτού, αυξημένη είναι η ζήτηση για ναυαγοσώστες στις παραλίες του νησιού μας, με αρκετές θέσεις να είναι ανοικτές τώρα το καλοκαίρι για τριμηνιαία εργασία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πως όμως μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται, να γίνει ναυαγοσώστης και ποια η διαδικασία; Υπάρχει ενδιαφέρον για το επάγγελμα; Ποιο είναι το ωράριο των ναυαγοσωστών και πόσα αμείβονται; 

Πως μπορείς να γίνεις ναυαγοσώστης 

Σε επικοινωνία της Brief με τον Υπεύθυνο της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού, κ. Πέτρο Αντωνίου μας εξήγησε ότι η διαδικασία για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης αποτελείται από τέσσερα στάδια: «Υπάρχουν οι ναυαγοσωστικοί όμιλοι σε κάθε επαρχία, οι οποίοι κάνουν μαθήματα και είναι με στάδια η εκπαίδευση. Υπάρχουν τέσσερα μετάλλια στην ουσία. Κανονικά για να δουλέψει κάποιος ως ναυαγοσώστης πρέπει να έχει το τέταρτο μετάλλιο. Αν όμως οι ανάγκες είναι αυξημένες, μπορεί να πιάσουμε κάποιον και με τρίτο μετάλλιο, με δεύτερο ή ακόμα και πρώτο. Τα μαθήματα είναι βασικά πρώτες βοήθειες, κολύμβηση και διάσωση», είπε.

Όπως μας ενημέρωσε τώρα, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ναυαγοσώστες: «Τώρα υπάρχει πολλή ζήτηση αλλά οι θέσεις που υπάρχουν είναι για το τρίμηνο. Στην Λεμεσό για παράδειγμα δουλεύουν 10 δωδεκάμηνοι που είναι οι full time ναυαγοσώστες, 29 οκτάμηνοι, 20 εξάμηνοι, 5 τετράμηνοι και όλοι οι υπόλοιποι είναι τρίμηνοι», ανέφερε. 

Δυστυχώς όμως, δήλωσε, υπάρχει λίγο ενδιαφέρον γιατί ακριβώς οι θέσεις αφορούν τρίμηνη εργασία: «Δεν υπάρχει τόσο ενδιαφέρον επειδή είναι τρίμηνη η εργασία. Οι θέσεις είναι πολλές και είμαστε σχεδόν κάθε χρόνο χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών. Φυσικά αυτό (οι θέσεις για τριμηνιαία εργασία) έγινε για να καλύπτονται περισσότερο από φοιτητές», συμπλήρωσε.

 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

 

Ωράριο και μισθός

Όσον αφορά το ωράριο, ο κ. Αντωνίου μας ανέφερε ότι Παγκύπρια είναι από τις 10:30 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ. εκτός από κάποια σημεία σε κάθε πόλη: «Στην Λεμεσό για παράδειγμα, κανονικά όταν είμαστε σε πλήρες στελέχωση, υπάρχουν 7 σημεία τα οποία δουλεύουν με βάρδιες και είναι από τις 6:00 π.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει Παγκύπρια αυτό όμως θα ήταν πολυέξοδο και θα θέλουμε πάνω από 130 άτομα, τώρα είμαστε 80. Δεν ξέρω αν είμαστε καν σε θέση σαν κράτος να έχουμε τόσους πολλούς ναυαγοσώστες», εξήγησε.

Όσο αφορά τον μισθό, οι ναυαγοσώστες ανήκουν στους ωρομίσθιους εργάτες ενώ όπως μας δήλωσε ο κ. Αντωνίου, γίνετε προσπάθεια για κατοχύρωση του επαγγέλματος: «Ανήκουμε στην μισθολογική κλίμακα Ε5, είμαστε ωρομίσθιοι εργάτες, Ο μισθός είναι περίπου 7 ευρώ την ώρα, ενώ επίσης  να πω ότι δουλεύουμε σε εξαήμερη βάση, γύρω στις 195 με 200 ώρες τον μήνα. Για κάποιον που τώρα θα ξεκινήσει είναι γύρω στα 1200 αλλά αυτό εξαρτάται από τις πόσες ώρες θα δουλέψει. Εμείς τώρα προσπαθούμε να κατοχυρωθούμε σαν επάγγελμα και να μπούμε σε μια πιο καλή κλίμακα», ανέφερε.

Πως γίνεται η διάσωση από ναυαγοσώστες εν μέσω πανδημίας

Πρωτόκολλο είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας με μέτρα προστασίας για τις διασωστικές πράξεις και πως πρέπει να γίνονται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε περισσότερα εδώ: Πως θα γίνεται η διάσωση από ναυαγοσώστες - Όλες οι πληροφορίες <<<

Όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, πρέπει να τηρούνται τα πάρακατω μέτρα ασφαλείας και προστασίας:

  • Χρήση προφυλακτικών μέτρων σε όλα τα περιστατικά- γάντια, χειρουργική μάσκα 
  • Σε περιστατικά που χρήζουν αναζωογόνησης  και χειρισμούς στον αεραγωγό, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2)και μέτρα προστασίας ματιών-Γυαλιά η Ασπίδα Προσώπου 
  • Εάν ο πάσχοντας έχει τις αισθήσεις χορηγείται μάσκα,(απλή χειρουργική) στεγανά εφαρμοσμένη, όπου αυτό επιτρέπεται λόγω συνθηκών 
  • Απομάκρυνση των παρευρισκόμενων 
  • Περιορισμός στον αριθμό του εμπλεκόμενου προσωπικού στο ελάχιστο 
  • Περιορισμός των διαδικασιών που δημιουργούν μικροσταγονίδια όπως  π.χ αναρρόφηση 
  • Χρήση εξοπλισμού διάσωσης μιας χρήσης 
  • Χρήση Ιματισμού μιας χρήσης  
  • Ασφαλής καθαρισμός και απολύμανσης όλου του επαναχρησιμοποιημένου εξοπλισμού και όλου του ρυπαρού και ακάθαρτου ιματισμού.
Κυπριάνα Σταύρου