Πώς ο COVID-19 επηρεάζει και τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τι δηλώνει στην Brief o Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης

Η πανδημία του κορωνοϊού που ήδη επηρεάζει σημαντικά αρκετούς τομείς της οικονομίας, φαίνεται πως πλήττει και τον ασφαλιστικό κλάδο και δη τις πωλήσεις νέων προϊόντων από ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό ανέφερε στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας και ερωτηθείς εάν ο κορωνοϊός επηρεάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κ. Αθανασιάδης υπέδειξε πως, «αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα τομέα που πολύς κόσμος θέλει προτού να κάνει οποιαδήποτε κίνηση να μιλήσει με τον ασφαλιστή του και να έχει προσωπική επαφή μαζί του, όταν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα που απαγορεύουν την μετακίνηση είναι φυσικό συνεπακόλουθο να έχει επηρεαστεί και ο τομέας των ασφαλειών από την κατάσταση που βιώνουμε».

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, πρόσθεσε, «παραμένουν ανοικτές και συνεχίζουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, στην βάση βέβαια των νέων δεδομένων και των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του περιορισμού στις διακινήσεις».

«Βεβαίως, όλες οι εταιρείες ανεξαιρέτως, έμαθαν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό στα γραφεία τους και έχουν προσαρμόσει τις υφιστάμενες διαδικασίες τους ώστε πολλή από την εργασία να γίνεται από το σπίτι. Ταυτόχρονα έχουν εισαγάγει και κάποιες νέες λειτουργικές διαδικασίες για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, εφόσον οι εξυπηρετήσεις πελατών σε καταστήματα και γραφεία έχουν σταματήσει εντελώς», συνέχισε. 

Από την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, υπογράμμισε, «φυσιολογικά έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό οι νέες πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, όμως, επαναλαμβάνω οι εταιρείες είναι ανοικτές και μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο».

Κληθείς να πει εάν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε πως «λειτουργούμε σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον το οποίο αλλάζει με την ημέρα και η κάθε εταιρεία παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται και κάνει την δική της διαχείριση».  

Σημείωσε επιπλέον ότι η λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών διέπεται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, το οποίο περιέχει προβλέψεις για ακραία σενάρια, ακριβώς όπως αυτά που ζούμε σήμερα.

Ξεκαθάρισε, δε, πως ο Σύνδεσμος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα εσωτερικά ζητήματα κάθε εταιρείας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν, συνεπεία και των μέτρων που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Ερωτηθείς εάν οι πληρωμές συνεχίζονται κανονικά και εάν αξιοποιούνται πλέον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε πως, «αρκετοί συμπολίτες μας όντως επιθυμούσαν και εξακολουθούν να επιθυμούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς τις υποχρεώσεις τους ή με επιταγές, αλλά αρκετοί από αυτούς άρχισαν να συμβαδίζουν και να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Οι πληρωμές όσων γίνονταν ηλεκτρονικά, συμπλήρωσε, συνεχίζονται κανονικά, «ενώ υπήρξε και μία σχετική αύξηση, αφού κάποιοι εξ αυτών που πλήρωναν με μετρητά ή επιταγές, άρχισαν να αξιοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες», εξήγησε.

«Ως Σύνδεσμος παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και τους πολίτες και τις ασφαλιστικές εταιρείες μέλη μας», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η παρούσα κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί.
 

Μάριος Αδάμου
 
21619